Obavijesti

Junior

Komentari 0

Prve vatromete radili su u Kini u 12. stoljeću

Prve vatromete radili su u Kini u 12. stoljeću
4

Danas se koriste vatrometne rakete koje dodatkom raznih spojeva metala postaju obojeni svjetlosni spektakli

VIDEO

Kinezi su barut upotrebljavali za vatromet već u 12. stoljeću i na taj način obilježavali su važne događaje poput rođenja, rođendana ili smrti. Ponekad su vatromet koristili i u ritualima pa bi njime tjerali zle duhove, a kinesku Novu godinu proslavljali bi vatrometom. Znanje o barutu u Europu je došlo u 13. stoljeću, a s vremenom su i Europljani počeli koristiti vatromet u raznim proslavama i obilježavanjima. 

Danas se koriste vatrometne rakete koje dodatkom raznih spojeva metala postaju obojeni svjetlosni spektakli. Vatromet može biti izuzetno opasan i smiju mu se približiti samo iskusni pirotehničari.

Što je sve potrebno za vatrometnu raketu?

Svaka vatrometna raketa sadržava nekoliko osnovnih sastojaka. Kao gorivo se najčešće upotrebljava prah baruta, a kao oksidacijska sredstva najčešće se upotrebljavaju kemijski spojevi nitrati, klorati i perklorati. Klor pojačava intenzitet pojedinih boja u vatrometu. Specifični kemijski spojevi daju svojstvenu boju eksplozijama u vatrometu. To su najčešće soli raznih metala − kloridi, karbonati, sulfati, klorati i nitrati.

Kako se dobivaju različite boje vatrometa?

Za crvenu boju vatrometa zaslužne su stroncijeve soli − stroncijev nitrat, stroncijev karbonat, stroncijev sulfat i stroncijev klorid, a za plavu boju bakrove soli poput bakrova (I) klorida.

Narančasti vatromet dobiva se uporabom kalcijevih soli − kalcijeva karbonata, kalcijeva klorida i kalcijeva sulfata, dok su za žutu boju zaslužne natrijeve soli − natrijev bikarbonat, natrijev nitrat i natrijev klorid.

Zelena boja vatrometa potječe od barijevih soli: barijeva nitrata, barijeva karbonata, barijeva klorida i barijeva klorata.

Ljubičasta boja vatrometa nastaje uporabom smjese bakrovih i stroncijevih soli, dok se bijela i srebrna boja dobivaju izgaranjem elementarnog magnezija, aluminija i titanija, piše Školski portal. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera