Obavijesti

Junior

Komentari 4

Psi su prijatelji, čuvari, spasioci i terapeuti bolesnima

Psi su prijatelji, čuvari, spasioci i terapeuti bolesnima
5

Postoje dvije vrste spasilačkih pasa - oni koji traže po tragu koristeći mirise na tlu i oni koji pretražuju prostor koristeći se mirisima nošenim zrakom

VIDEO

Kaže se da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Osim što su vjerni vlasnicima i prave im društvo, psi su ljudima i korisni. Životinje terapeuti pomažu ljudima svih dobi.

Mogu predvidjeti epileptičke napadaje i pomoći pri duševnim bolestima. U Prvom i Drugom svjetskom ratu pse su upotrebljavali za pronalazak ranjenih vojnika. Postoje dvije vrste spasilačkih pasa - oni koji traže po tragu koristeći mirise na tlu i oni koji pretražuju prostor koristeći se mirisima nošenim zrakom.

Bernardinac - Pronalaze ljude zatrpane u snijegu

Početkom 18. stoljeća svećenici u švicarskim Alpama počeli su trenirati bernardince za potragu za ljudima koji su nestajali zatrpani u snijegu. Psi su tražili ljude i iskapali ih. Mogu i unaprijed osjetiti lavinu te upozoriti planinare. Vrlo su veliki. Prosječno teže od 70 do čak 120 kilograma. Postali su popularni nakon filma “Beethoven”. Vrlo su dobroćudni, unatoč svojoj veličini. Teže podnose vrućinu, ali mogu živjeti svugdje.

Labrador - Privrženi, pametni, pomažu slijepima

Labradori su, kao i retriveri, posebno dobri za malu djecu. Zbog iznimno dobrog njuha, ovi se psi često koriste za lov i policijske potrebe (droga), a zbog mirne naravi služe kao vodiči slijepim osobama. Obožavaju se igrati i brzo uče, a to im je u odabiru “zanimanja” veliki plus.

Haski - Vuku sanjke i čuvaju sela na dalekom sjeveru

Haskiji su psi uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima. Obožavaju snijeg i trčanje. U sjevernim krajevima vuku sanjke s teretom i čuvaju sela. Teže sanjke vuku malamuti - srodni, veći psi.Neki pretpostavljaju da imaju vučje krvi. Vrlo su energični. Često imaju oči različite boje.

Hrvatski ovčar - Hrabro se bacaju čak i na bikove

Oni su hrvatska autohtona pasmina. Okretni su, brižni pastirski psi, do samouništenja odani vlasniku. Vrlo su hrabri. Često trče i preko leđa ovaca kako bi što prije došli na mjesto gdje ih gazda treba. Oni imaju nasljednu predispoziciju za rad s krupnom stokom. Hrabro krote i vraćaju odbjegla goveda. Iako su mali, bacaju se čak i na bikove da ih dovedu u red. Neki stočari tvrde da njihovi psi znaju po imenu goveda u stadu te da mogu izdvojiti i pobrinuti se za točno određenu životinju ako joj gazda kaže ime.

Njemački ovčar - Privrženi i oštri čuvari

Odgajani su za čuvanje stoke, prvenstveno ovaca. Poslije su se zbog svojih odličnih osobina puno koristili za potrebe vojske i policije u traganju za drogom i kriminalcima. I oni pomažu slijepim osobama kao vodiči. Vrlo su hrabri, borbeni i oštri, a s druge strane su privrženi gospodaru, umiljati i jako vole djecu. Čest je kućni ljubimac i jedna od najraširenijih pasmina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana