Obavijesti

Junior

Komentari 0

Ribu klaun djeca često zovu Nemo

Ribu klaun djeca često zovu Nemo
3

Prepoznatljiva je po tri bijele pruge koje prolaze okomito preko njenog svjetlo do tamno narančastog tijela

VIDEO

Ribu klaun (punog imena Amphiprion percula) djeca često nazivaju Nem opo crtanom filmu u kojem se pojavljuje.

Svoje ime ova živopisna riba može zahvaliti kombinaciji boja koje zaista podsjećaju na klauna. Prepoznatljiva je po tri bijele pruge koje prolaze okomito preko njenog svjetlo do tamno narančastog tijela. Prva pruga prolazi odmah iza oka, druga prolazi po sredini tijela s karakterističnim „ispupčenjem“ prema naprijed i treća pruga prolazi preko korijena repne peraje. Svaka pruga je obrubljena debelom crnom linijom. Ne postoji razlika u boji i uzorcima između mužjaka i ženke, ali postoji u veličini pa su tako ženke čak dva do tri puta veće od mužjaka.

Riba klaun može narasti do 11 cm, ali najčešće ostaje do 8 cm dužine.

U prirodi riba klaun doživi do 10 godina, dok u akvariju može živjeti čak 8 godina duže.

Proučavajući ribe klaune znanstvenici su došli do vrlo zanimljivih otkrića vezanih uz način života ove male zajednice riba u vlasuljama. Izuzetno je interesantno, primjerice, da sve ribice na svijet dolaze kao mužjaci. Kad jednom nađu svoju vlasulju-domaćina najvjerojatnije će tamo zateći još nekoliko jedinki ove vrste. Najveća ribica u skupini promijenit će spol u ženski i postati dominantnom ženkom, dok će sljedeća po veličini preuzeti ulogu dominantnog mužjaka.

Ribe klauni žive u vlasuljama, a prvi kontakt između mlade ribice i vlasulje-domaćina potiče stvaranje karakteristične obojenosti ribe klauna, a istovremeno i proizvodnju zaštitnog sluzavog omotača oko tijela ribice.

Upravo taj omotač omogućuje simbiozu između ribe klauna i vlasulje, pri čemu vlasulja ribici pruža učinkovitu zaštitu od predatora, dok ribica jede ostatke vlasuljine hrane i tako ju zauzvrat čisti. Uz to, naglašena teritorijalnost i agresija ribe klauna prema drugim organizmima odvraća od vlasulje moguće napadače i predatore.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana