Obavijesti

Kako su razdjelnike ugrađivali naši susjedi Slovenci i uštedili

U Sloveniji su razdjelnici topline obvezni već od kraja 2012. U toj je zemlji trenutačno u porastu potražnja za obračunom vode prema realnoj potrošnji.

Razdjelnici topline samo su jedna mjera koja može pridonijeti uštedama topline, objašnjava Gregor Saje, predstavnik najvećeg slovenskog poduzeća za upravljanje zgradama SPL d.d. iz Ljubljane. Saje kaže: „Naše analize, u koje smo uključili 298 zgrada i oko 6000 stanova, pokazuju da su u prvoj godini korisnici snizili temperaturu u stanovima čak i na nižu od preporučene (20-22 Celzijeva stupnja) kako bi uštedjeli, a sada je trend ponešto drukčiji. Ne žele se odricati komfora u stanovima pa traže druga tehnološka rješenja za uštedu toplinske energije“.

Trend pravednog plaćanja troškova
Trend koji je posljednjih godina u Sloveniji sve prisutniji  jest pravednost plaćanja troškova za sve komunalne usluge, ne samo za toplinsku energiju. „U slovenskim višestambenim zgradama tako je u porastu potražnja za obračunom vode prema realnoj potrošnji. Vlasnici i korisnici stanova sve više žele imati kontrolu nad time što i koliko troše te utjecati na to koliko za to plaćaju. Dogovore je zbog mješovitog vlasništva zgrada teško postići, jer vlasnici još nisu svjesni da je aktivno sudjelovanje u upravljanju zgradom njihova dužnost i investicija u vrijednost stana. Baš je zbog toga važno da upravitelji objektivno i stručno informiraju korisnike o mogućnostima i raspoloživim tehnologijama“, zaključuje Saje.

Kako postići da je stan topao, a troškovi za grijanje manji? Raspitajte se kod etabliranih ponuđača o tehnologijama hidrauličkog balansiranja i termostatskim setovima za radijatore. 

Uspješna priča iz Slovenije - uštedjeli čak 40 posto!
Konkretnije uštede donose tehnologije hidrauličkog balansiranja i termostatskih ventila. Obje su dio Siemensove obitelji proizvoda Siemeca i znatno pomažu u učinkovitom grijanju. Sustav hidrauličkog balansiranja pomaže da se topla voda koja grije radijatore jednakomjerno i bez nepotrebnih gubitaka zbog njenog hlađenja kada putuje do gornjih katova rasporedi po cijeloj zgradi, a uz pomoć termostatskih ventila radijatori se automatski otvaraju i zatvaraju kada postignu željeni stupanj temperature u prostoru. U stambenoj zgradi sa 110 stanova instalacijom razdjelnika topline, termostatskih ventila i sustava hidrauličkog balansiranja vlasnici su uštedjeli 42% toplinske energije. Vrijeme vraćanja investicije je bilo dvije i pol godine, znatno manje u usporedbi sa promjenom stambenog ovoja (prozora, krova, fasade). 

Za više sadržaja na temu razdjelnika topline posjetite specijal Plati koliko potrošiš!


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena