Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

A možda Milanović misli da je slikanje s Kolindom baksuz...

A možda Milanović misli da je slikanje s Kolindom baksuz...
1

Zoran Milanović je jedini jučer odbio fotografiranje s predsjednicom Republike. Prvi puta učinio je to u ožujku ove godine na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

VIDEO

Tko zna, možda je Zoran Milanović praznovjeran pa misli da će mu fotografiranje s Kolindom Grabar Kitarović donijeti nesreću.

Kao hodanje ispod ljestava ili prelazak crne mačke preko puta.

Ovoga proljeća zabranio je snimateljima i fotoreporterima, pa čak i službenom fotografu, da snime početak sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako ne bi slučajno završio na istoj fotki s predsjednicom.

A jučer je na konzultacijama na Pantovčaku prilično grubo odbio pozirati s Kolindom na zajedničkoj fotografiji.

Nakon kratkog međusobnog rukovanja jednostavno je odmahnuo rukom i pobjegao što dalje od predsjednice. "Slikat ćemo se kad formiramo Vladu", samo je odbrusio.

Zoki antikolindist

Možda je to doista praznovjerje. A možda je Milanović umislio da je Jeremy Corbyn, novi predsjednik britanskih laburista, koji se prije nekoliko mjeseci odbio nakloniti pred britanskom kraljicom jer je uvjereni republikanac i antimonarhist.

Pa bi Milanović onda bio "antikolindist".

Nije joj čestitao na izbornoj pobjedi, a sada traži svaki način da izbjegne fotografiranje s njom.

Bilo je to grubo, nepristojno, skandalozno. A opet tako tipično za Milanovića.

Koji se uredno slikao sa Stipom Mesićem na konzultacijama 2007. godine, uredno se slikao s Ivom Josipovićem na konzultacijama 2011. godine, ali je bezobrazno pobjegao od poziranja s Kolindom Grabar Kitarović.

Kao da je "bad karma".

Poštovanje prema instituciji

Pritom Milanović zaboravlja jednu stvar: on nije jučer došao na kavu kod Kolinde, nego na konzultacije kod predsjednice Republike. Pa ako već prezire osobu, mogao je barem pokazati poštovanje prema instituciji. 

Ovako, nije toliko posramio Kolindu, koja je sve to primila uz usiljeni smiješak, koliko je posramio sebe. I sve svoje glasače, članove svoje stranke, simpatizere, pa i koalicijske partnere u čije ime je došao na Pantovčak tražiti mandat za sastavljanje Vlade od osobe s kojom se odbija čak i fotografirati.

Nije nikakvo čudo da je Milanović, po vlastitom priznanju, "propao u diplomaciji". Ovo je još gore. Pao je na kućnom odgoju i elementarnoj pristojnosti.

I to nije bilo ni prvi, a sigurno neće biti ni posljednji put.

Ovako se, podsjetimo samo, odnosio i prema Jadranki Kosor dok je bila premijerka. Odbijao njezine pozive na sastanke, omalovažavao, pa čak i javno ponižavao. 

Prezire Kolindu

Legitimno je pravo Milanovića da prezire Kolindu zbog njezine kampanje i pobjede, zbog navijanja za HDZ, zbog kritiziranja njegove Vlade u inozemstvu, zbog - kako on to voli reći - "tračanja Vlade" kod Angele Merkel, zbog nepoznavanja Ustava, zakona i ovlasti...

Ali sve to nije razlog da on ispadne još gori od nje.

Bahatiji i bezobrazniji.

Kolindini potezi, gafovi, verbalni ispadi idu njoj na dušu. I postoji vrijeme, mjesto i način da se Milanović politički suprotstavi njezinoj politici, da je kritizira i komentira.

Ali ovo odbijanje protokolarnog fotografiranja bilo je ispod svake razine.

Kako bi on reagirao da je situacija bila obrnuta? Ili da je Tomislav Karamarko onako bahato odbio fotografiranje, primjerice, s Ivom Josipovićem? 

Rukovanje s Glavašem

Ako se dobro sjećamo, Milanović nas je naveliko uvjeravao kako je on bolji, pristojniji, urbaniji od hadezeovaca. Nije se baš previše trudio pokazati to jučer na Pantovčaku.

A opet, tko zna, možda je to bilo iz čistog praznovjerja. Možda naprosto ne želi dati Kolindi povoda da se iživljava na njihovoj zajedničkoj fotografiji kao što je to jučer učinio Branimir Glavaš, stavljajući na Facebook sliku svog rukovanja s Milanovićem.

A možda je Milanović naprosto ljubomoran na Kolindu što upisuje doktorat.

Dok se on tu mora natezati s mostovcima, hadezeovcima, manjincima, glavaševcima i tko zna kime još da spasi golu političku kožu, pa onda još žicati Kolindu da mu povjeri mandat. Pa kome je onda još do poziranja...

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith