Obavijesti

Kolumne

Komentari 127

Ako Haag nije uspio osuditi Šešelja, čemu je uopće služio?

Ako Haag nije uspio osuditi Šešelja, čemu je uopće služio?

Od Haaga se očekivalo da osudi upravo aktere poput Šešelja, političke inspiratore, huškače, inicijatore zločinačkog pohoda... Nažalost, sud je odlučio da vojvoda Šešelj nije imao baš nikakve veze sa zločinima.

VIDEO

"Šešelj je oslobođen po svim točkama optužnice i slobodan je".

Od svih rečenica sudaca Haaškog suda izrečenih u posljednih dvadeset godina, ova je vjerojatno bila najstrašnija. I sigurno je bila ona koja se najmanje očekivala.

Jer, ako se za ikoga očekivalo da će bez ikakvih problema biti proglašen krivim u haškoj sudnici, onda je to bio upravo vođa četničkog pokreta Vojislav Šešelj. 

Ali, eto, on je danas oslobođen baš po svim točkama optužnice.

Šešelj je proglašen praktički humanitarcem koji je autobusima razvozio ljude koje je tjerao u svom pohodu. Proglašen je čovjekom čiji su ciljevi bili "politički, a ne zločinački", bez obzira što je upravo ta politika bila zločinačka po ideji i provedbi.

Proglašen je organizatorom postrojbi koji s postrojbama nije imao veze, one mu nisu odgovarale, nisu ga morale slušati, niti slijediti. 

"Imao je moralni autoritet, ali mu postrojbe nisu bile podređene".

Čišćenje od pogana i ustaša

Vijeće je zaključilo da Šešelj nije pozivao na etničko čišćenje u BiH kad je pozivao da se "očisti od pogana", iako se to čišćenje provelo. Njegovo pozivanje da "nijedan ustaša ne smije izaći iz Vukovara živ" bilo je navodno namijenjeno "podupiranju morala vlastitih snaga, a ne izravni poziv da se nikoga ne smije poštedjeti". 

Iako je malo tko bio pošteđen.

A Vijeće je i zaključilo da "nije postojao jedan isključiv korak srpskih okupatora da se izbace druge etničke skupine". Znači, izbacivali su se međusobno pa stoga Šešelj s time nema nikakve veze.

On je bio četnički vojvoda, ali to nije bio vojni čin. On je poticao na vojni pohod, ali to nije bilo huškanje. "Šešelj nije znao niti naređivao niti prihvaćao te zločine na terenu", kaže sudsko vijeće. "Ti se zločini ne mogu držati inherentnim elementom osmišljaja Velike Srbije".

Uglavnom, Šešelj nije imao veze ni sa čime. 

Nevažni vojvoda

Pa čime se onda Vojislav Šešelj sve ove godine hvalio? Kakvu je onda on ulogu odigrao u ratu? Haaški sud upravo ga je proglasio nevažnim mekušcem kojega nitko nije slušao ni slijedio ni poštivao.

Najbolje bi bilo da mu odmah oduzmu titulu četničkog vojvode.

Kako god bilo, Haaški sud trebao je donijeti mir i pomirenje na prostorima bivše Jugoslavije. Ovom presudom jednom od ključnih inicijatora, podstrekača, sponzora i sudionika zločinačkog pohoda poništio je svoju ulogu i pljunuo u lice žrtvama.

Može se sada raspravljati o tome tko je za to kriv. 

Sudsko vijeće dobar dio krivnje svaljuje na Tužiteljstvo. "U pristupu tužiteljstva nedostaje preciznosti", navodi se u presudi. "Početne optužbe dobro su postavljene, ali kasnije su se zamaglile dodatnim navodima".

Je li problem onda u lošem radu Tužiteljstva ili u činjenici da doista nije bilo dokaza protiv Šešelja?

Zločinačka politika

Ovo je tragična presuda i zato što je Haag, kao sud imenovan od politike, trebao osuditi političke aktere rata na ovim prostorima. Ne baviti se sitnim zapovjednicima i egzekutorima, već njihovim političkim nalogodavcima i podstrekačima.

Nažalost, sud je tražio direktnu zapovjednu liniju koja bi vodila od Šešelja do ubojica u Hrvatskoj i BiH. Sud je mislio da Šešelj vodi rat, a ne zločinački pohod. Sud misli da je komadanje teritorija druge države i istjerivanje nesrpskog stanovništva legitiman cilj koji se može ostvariti ratom.

I to je ono što je tragično.

Politika koja je vodila prema zločinima nije proglašena zločinačkom politikom.

Zahvaljujući pobjedi u Domovinskom ratu Šešeljeva politika Velike Srbije nije realizirana u Hrvatskoj, ali je zato Šešeljeva, ali i politika Radovana Karadžića, baš nedavno osuđenog u Haagu na 40 godina zatvora, preživjela u Bosni i Hercegovini.

Čak i da je Vojislav Šešelj osuđen u Haagu, iza njega bi ostala dvojica njegovih suradnika koji se nalaze na čelu Srbije. Sada su, odlukom suda, pošteđeni nezahvalnog zadatka da Šešelja uhite i vrate na izdržavanje kazne.

A četnički pokret proglašen apsolutno nevinim.

Međutim, ova presuda otvara i pitanje hrvatske uloge u radu Suda.

Gdje su hrvatski dokazi?

Što su radili hrvatski istražitelji ako Tužiteljstvo nije prikupilo dovoljno dokaza protiv Šešelja? Zbog čega padaju ili se umanjuju presude za zločine u Hrvatskoj? Zašto Hrvatska nije procesuirala Šešelja? Kao što nije procesuirala ni članove Generalštaba JNA za zločine u Hrvatskoj?

I napokon, ako je Haag politički sud kako to vole tvrditi hrvatski domoljubi, zbog čega hrvatski političari nisu snažnije lobirali da se donese politička presuda protiv Šešelja?

Recimo, bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas, na upit tportala, nije čak ni znao da se izriče presuda Vojislavu Šešelju. A kad je čuo presudu, samo je kratko ispalio: "Skandalozno". 

Hrvatski sabor osudio je nedavno deklaracijom puštanje Vojislava Šešelja na slobodu do izricanja presude, što je pak omogućilo Šešelju da se u emisiji Bujica, kultnom okupljalištu hrvatske desnice, aktivno uključi u predsjedničku kampanju protiv Ive Josipovića.

A danas će se svi oni zgražati.

Amnestija za zločine

Napokon, oslobađanje Šešelja pred Haškim sudom predstavlja amnestiju zločinačkoj politici u Srbiji, ali i šire. Huškanje, poticanje na zločine, političko sponzoriranje paravojnih postrojbi, etničko čišćenje, protjerivanje i eliminiranje "pogana i ustaša", ali i drugih, proglašeno je legalnom i legitimnom političkom aktivnošću.

"Nije sporno da je Šešelj progonjen političkom ambicijom da stvori Veliku Srbiju", poručio je Sud, "no ništa ne pokazuje zločinačku namjeru".

Kao da komadanje države, tjeranje stanovništva, ubijanje i čišćenje nije najgori zločin.

Haaški sud je trebao donijeti pravdu i pomirenje na prostorima bivše Jugoslavije. To mu, nažalost, nije baš pošlo za rukom. I opet nažalost, ne samo u slučaju Vojislava Šešelja...

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...