Obavijesti

Kolumne

Komentari 155

Čemu uvrede? Biskup Košić se borio za 'protuhrvatsku' vlast

Čemu uvrede? Biskup Košić se borio za 'protuhrvatsku' vlast
1

Možda ova "protuhrvatska vlast" primjenjuje zakon na hrvatske branitelje u Kninu, ali zato daje pola milijuna kuna pjevaču koji krši zakon u Slunju. I hapsi obične ljude, ali ne i biskupe i HDZ-ovce zbog uvreda i prijetnji.

VIDEO

Prije nekoliko godina biskup Vlado Košić je javno poručio kako bi "najbolje bilo prestati s praksom da nevjernici dolaze u prve redove na Misu, a ne znaju se ni prekrižiti".

Jednako tako, najbolje bi bilo prestati s praksom da crkveni dužnosnici tumače na koga bi se smjeli - i još više na koga se ne bi smjeli - primjenjivati hrvatski zakoni.

"Moram vam reći, dragi prijatelji, da me rastužuje to što čitam što govore oni koji su jučer bili u Kninu", požalio se jučer Košić na Facebooku. "Je li moguće da hrvatska policija hapsi hrvatske branitelje? Kakva je sad opet ova protuhrvatska vlast koja se usuđuje to činiti u Kninu na proslavi Dana pobjede? Pozivam ministra Božinovića da podnese ostavku!!!".

Božinović ipak nije podnio ostavku, a Košić je ostao i dalje rastužen.

I mora se priznati da mu zaista nije lako.

Kako se usuđuju?

Godinama se borio da na vlast dođu "oni koji se znaju prekrižiti", oni čiji je šef javno sugerirao da se zakoni ne trebaju primjenjivati na branitelje, pa je svejedno zaglavio u istoj retorici kao i 2012. godine. 

Opet je na djelu "protuhrvatska vlast". Opet vlast koja se "usuđuje hapsiti hrvatske branitelje". I to još na proslavi Dana pobjede. I to u Kninu.

S druge strane, Košiću kao utjeha može poslužiti činjenica da je kao običan građanin imao taj privilegij da je Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo na njegov Facebook status (kao da je to najnormalnija stvar na svijetu) i objasnilo da "sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske policija u svom radu djeluje i postupa neovisno, te da je "jedini kriterij za postupanje policije su važeći zakonski propisi Republike Hrvatske".

Zakoni su, što bi se reklo, isti za sve. I svi su isti pred zakonom.

Pa valjda i hrvatski branitelji, bivši HOS-ovci, zamjenik gradonačelnika Kutine, Košićevi pajdaši i možda čak i sam Košić. 
Kad to zapravo ne bi bila obmana.

Zakoni su za luzere

Zakoni, kao što smo to vidjeli na primjeru prosvjeda šatoraša u Zagrebu, ipak nisu isti za sve. Policija, kao što smo to gledali godinu dana pred Ministarstvom branitelja, ne postupa jedino po kriteriju "važećih zakonskih propisa", jer bi u tom slučaju šatoraši završili s prekršajnim i kaznenim prijavama.

A tu je, također, i zbunjujuće, gotovo shizofreno ponašanje ove "protuhrvatske" vlasti u vezi koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju.

Prije samog koncerta postavljala su se pitanja zbog čega Vlada, odnosno Ministarstvo branitelja, financira koncert osobe notorne po inspiriranju proustaških ispada. Kad su se ti ispadi ponovili u Slunju, jer drugo se nije ni moglo očekivati, ta ista država podnijela je prijavu protiv Thompsona. Na koju je on prkosno odgovorio objavljujući Bojnu Čavoglave na Facebooku, uz pozdrav "Za dom spremni".

To bi moglo zbuniti i samog Košića.

Lova i batina

Kako "protuhrvatska vlast" može plaćati pola milijuna kuna pjevaču koji godinama, uporno i stalno, prkosno i u inat, krši zakon sa svojim proustaškim pozdravom? Istovremeno ga plaća i kažnjava.

Ministar unutarnjih poslova ga sankcionira, ministar branitelja ga financira. Članovi iste Vlade. U vezi iste stvari. Kako je to moguće?
To bi ražalostilo mnoge, ne samo biskupa Košića.

Zakoni se, kako nam tumači MUP, primjenjuju na sve, s tom razlikom što će Thompson ipak profitirati od svog kršenja zakona. Tako to rade oni koji se znaju prekrižiti. Oni koji su skinuli s vlasti onu prošlu "antihrvatsku koaliciju".

Biskup Košić, pak, može biti sretan što i njemu nije policija pokucala na vrata s prekršajnom prijavom zbog vrijeđanja policije i proglašavanja ove vlasti "protuhrvatskom", kao što to u posljednje vrijeme ima običaj raditi s običnim građanima.

Uvrede i strijeljanje

Ali dok obične građane policija u ovoj zemlji, na temelju zakona, privodi, uhićuje i kažnjava zbog neprimjerenih objava na Facebooku - pa čak i prijetnji jednog umirovljenika samom biskupu Košiću - dotle izbjegava ispitati uglednog HDZ-ovca Hrvoja Marušića zbog nezabilježenih prijetnji "strijeljanjima" članovima nevladinih udruga.

Njega, kako nam je objavio premijer Plenković, čeka tek sankcija stranačkog suda časti.

Zakoni ipak nisu isti za sve, što god policija tvrdila.

A biskup Košić je tu da nam rastumači na koga se ti zakoni smiju, a na koga ne smiju primjenjivati.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith