Obavijesti

Kolumne

Biti baka je iskustvo koje se teško može opisati riječima

Biti baka je iskustvo koje se teško može opisati riječima
1

Kažu da je roditeljstvo ono najbolje što ti se može dogoditi… I ono najgore. A biti baka je isključivo i samo ono najbolje. Kada to doživite složiti ćete se sa mnom.

VIDEO

Bila sam jako mlada mama kada sam jedva s napunjenom 21 godinom rodila sina. Danas je Tin tata mom prvom unuku. On je preskočio tih 15 godina prednosti tako da nisam baš najmlađa baka. To bude tako u prirodi. Jedna generacija se požuri, druga malo zastane.

Sve moje prijateljice su tada, dok sam ja mijenjala pelene i uspavljivala bebu, uživale u studentskim danima, izlascima, provodima i putovanjima. Mene je za razliku od njih zapala velika odgovornost, briga, ali i najveća ljubav. Znate kako se kaže – prvo dijete promijeni ti život. Tada nisam nikome dala da mi soli pamet. Iako sam imala samo 21 godinu sve sam oko bebe radila sama i sve sam znala. Bila sam najpametnija mama. Doduše stvari su tada bile nešto drugačije. Da se prisjetim:

  • moja beba je većinu vremena spavala na trbuhu - sada čujem da je to strogo zabranjeno.
  • nije bilo papirnatih pelena
  • nije bilo kreditnih kartica da ti olakšaju kupnju 
  • platnene pelene su se iskuhavale i peglale i to mi je oduzimalo jako puno vremena
  • nije bilo gotove hrane za bebe tj. tek se počela pojavljivati u Hrvatskoj, ali smo je zato nabavljali u Austriji
  • dječja hrana se iz Austrije donosila u paketima i pomno planirala za specijalne prilike - duže šetnje, izlete ili posjete
  • izbor adaptivnih mlijeka je bio siromašan i vrlo često ga male bebe nisu podnosile. Barem ga je moj sin bljuvao u lukovima. Tako da sam ustrajala na dojenju do skoro osam mjeseci njegove starosti.
  • nije bilo izbora oko čuvanja bebe - ili baka servis, ili jaslice ili dati otkaz. Imala sam sreću da u to vrijeme nisam radila tako da sam isključivo ja bila s bebom. Najbolja opcija za bebu i za njen kasniji razvoj i život.
  • izbor kolica je bio sužen i siromašan. Danas kada gledam kakva sve vozila postoje za te male bebače - zavrti mi se u glavi. Pa kako se roditelji uopće mogu odlučiti za jedna? Jer sva su naime dobra.
  • oprema za bebe je danas svemirska. Nema čega nema. U moje vrijeme je i ona mala ležaljkica bila čudo.

Sve u svemu, iako sam bila moderna mama puna tolerancije i razumijevanja za sve opcije, danas ne želim svojoj snahi i svojem sinu soliti pamet majčinstvom. Prepuštam njima da odluče što će primjenjivati, kako će bebu stavljati spavati, kako će je hraniti, kako će je oblačiti i kako će je odgajati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nikad nisam bila pobornica petljanja u odgoj, njegu i brigu oko beba. Svatko radi kako najbolje zna i umije.

Koji puta ispričam kako je to bilo kod mene, dam kratki dobronamjerni savjet i na tome stajem. Nisam voljela da se meni netko petlja u odgoj i njegu bebe pa stoga niti ja to neću raditi.

Ali zato si dajem oduška u kupovini stvari za bebe. Već pred kraj trudnoće moje snahe krenula sam u planiranje kakva kolica ću kupiti svom unuku, kakvu stolicu za hranjenje, stolicu za auto, krevetić, komodu za presvlačenje. Ostala sam zapanjena koliko je danas veliki izbor svih tih potrepština. Pa to je da te glava zaboli. Teško je izabrati kraj tolike ponude. Toga u moje vrijeme roditeljstva nije ni izdaleka bilo. Zahvaljujući ZABA Mastercard kreditnoj kartici mogla sam sve te stvari kupiti odjednom i to na rate. Drugačije ne znam kako bi to bilo izvedivo. Isto je I sa odjećom za mog unuka. Teško je odoljeti svim tim malim benkicama, hlačicama, bodićima I igračkama. I tu mi je itekako pomogla kartica.

I dalje mi kupovina za mog unuka pričinjava najveće zadovoljstvo. Ne pretjerujemo, ali ono što se mora kupiti – poput pelena, dječje hrane i higijenskih potrepština kupuje se Mastercard karticom

Želja za roditeljstvom temelji se na mnogočemu, ali iznad svega I više od bilo čega drugog, temelji se na našoj želji da pružimo ljubav. Puno je bolje imati djecu nego roditelje – šaljiva je opaska u kojoj je puno istine.

I za kraj još nešto mudro:

"Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku." (Tadijanović).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu