Obavijesti

Kolumne

Komentari 267

Dijete branitelja, desničar, pun mržnje i bijesa.... Prelijeva li se sada nasilje na hrvatske ulice?

Dijete branitelja, desničar, pun mržnje i bijesa.... Prelijeva li se sada nasilje na hrvatske ulice?

Motivi napada još su nepoznati, ali profil 22-godišnjeg napadača ispred Banskih dvora zastrašujuće je poznat i izaziva jezu. On je produkt društva u kojoj se formiraju mladi, gnjevni, izgubljeni, zatrovani ljudi. S oružjem.

VIDEO

Prije tri godine saborski zastupnik Stevo Culej objavio je status na Facebooku u kojem se požalio da mu je policija zaplijenila njegov arsenal oružja, pušaka i pištolja, te javnosti poručio: "HRVATICE I HRVATI ORUŽJE MI JE ODUZETO , NE BRINE ME , OSTAO MI JEZIK A VI SVOJE BOLJE ČUVAJTE".

I ovaj 22-godišnji napadač na policajca ispred Banskih dvora očito je dobro čuvao svoje oružje, baš kako mu je to Culej i savjetovao. Došao je sa skrivenim kalašnjikovom na Markov trg i rafalnom paljbom ranio policajca i izrešetao zgradu.

Motivi su još nepoznati i možda nikada neće do kraja biti razotkriveni, ali profil napadača koji si je na kraju oduzeo život uklapa se upravo u onu publiku kojoj se zastupnik Culej obraća.

Socijalna anamneza

Mladić dolazi iz braniteljske obitelji, njegov Facebook profil bilježio je viceve o Srbima, popraćene video klipovima automatskog oružja. On je bijesan zbog "nepravde u Haagu", slavi Antu Gotovinu, sluša Thompsona i dijeli pjesme "Pukni puško" potpisane sa ZDS. Žali se da nema novca, ali zato ima viška domoljublja, kao i mladenačkog bijesa, mržnje i ljutnje.

Zadnji status, potpuno nepismen, napisan nakon jutrošnjeg napada, prilično je znakovit: "Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti".

To je socijalna anamneza mladog čovjeka izloženog obiteljskom odgoju, političkom utjecaju, društvenoj klimi u kojoj se formiraju mladi, gnjevni, izgubljeni, zatrovani ljudi. Koji su izloženi govoru mržnje i kulturi nasilja. Koji imaju pristup automatskom oružju.

Izgubljen i zaluđen

To je društvo u kojem Stevo Culej, kao zastupnik vladajućeg HDZ-a, poručuje sljedbenicima da sakriju oružje pred policijom, a kroz svoje Facebook statuse širi istu mržnju kojom se 22-godišnji napadač inspirira.

To je profil mladog Hrvata, zaljubljenika u Thompsona, borca protiv "prevara i gaženja ljudskih vrijednosti", neobrazovanog i nepismenog, izgubljenog i zaluđenog. Svakako nesretnog.

I nije jedini takav. I možda nije jedini takav s pristupom automatskom oružju.

Ono kako se ovo društvo gradilo - kroz utjecaj politike, HDZ-a, Katoličke crkve, škole, medija, obitelji, Culeja i Glasnovića - sada bi joj se moglo srušiti na glavu.

Društvena tragedija

Motiv je nepoznat i možda će se otkriti da je marginalan u odnosu na razmjere događaja. Međutim, događaj je izuzetno značajan, simboličan, pa i tragičan. Ne samo zbog ranjenog policajca ili mladića koji si je oduzeo život nakon ovog brutalnog napada, već zbog profila napadača i slike koju to ostavlja.

Zbog jeze koju ta slika izaziva.

Koliko još ima takvih mladih ljudi? Koliko ih ima ovakvo oružje? Koliko je takvih ljudi inspirirano političkim radikalizmom i zaluđeno ekstremizmom? Koliko ih je bez egzistencije, bez stabilnosti, bez socijalne sigurnosti? Koliko ih je još ovako bijesnih, indoktriniranih, neobrazovanih, a time i opasnih? Tko će snositi odgovornost, a tko će platiti cijenu?

On je zločinac. I žrtva.

I koliko će trebati da ovaj mladić, poput svojedobno Filipa Zavadlava, postane heroj javnosti i ikona na društvenim mrežama? Junak koji je uzeo oružje i pucao po "simbolu našeg propadanja". Neki pucaju po kriminalcima s kojima se sustav nije obračunao, neki po Vladi u  ime borbe protiv "prevare i gaženja ljudskih vrijednosti". 

Stevo Culej bio je istaknuti hadezeovac koji je pozivao na skrivanje oružja, njegov kolega zastupnik Željko Glasnović na Facebooku je pozirao s kalašnjikovom i prijetio "udbašima", njegovi stranački kolege, predsjednici i premijeri, rušili su Haški sud, huškali protiv Srba, ali i hranili društvenu nepravdu s kojom se 22-godišnji napadač oprostio nakon jutrošnje pucnjave.

On je plod društvene klime koja kontaminira i truje nove generacije.

No dok je mržnja dosad kuhala na društvenim mrežama i ključala ispod površine, sada je eksplodirala kroz otvoreno, oružano, brutalno nasilje. Je li to najava nove opasnosti, generirane kroz novu socijalnu krizu, ekonomsko propadanje i političku nesigurnost ili početak otrežnjenja, promjene paradigme, suzbijanja mržnje na kojoj mnogi politički parazitiraju?

Najlakše bi bilo odbaciti ovaj napad kao akt poremećenog klinca. To bi ujedno bila i najveća greška.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući