Obavijesti

Kolumne

Komentari 410

HDZ bi se morao ispričati zbog politike Franje Tuđmana. Opet.

HDZ bi se morao ispričati zbog politike Franje Tuđmana. Opet.
1

Prije 17 godina HDZ se preko svog predsjednika Ive Sanadera javno ispričao zbog politike Franje Tuđmana tijekom devedesetih godina. Sada je vrijeme da se HDZ ponovno ispriča. Nažalost, on ponavlja tu politiku.

VIDEO

Nakon pobjede na izborima za predsjednika HDZ-a Ivo Sanader 2000. godine javno se ispričao hrvatskim građanima zbog politike koju je Franjo Tuđman provodio tijekom prvog desetljeća hrvatske neovisnosti. 

Ovoga vkenda Andrej Plenković evocirao je na komemoraciji HDZ-a povodom godišnjice smrti Franje Tuđmana "ključna postignuća Tuđmana kao državnika, čovjeka koji je prepoznao znakove vremena, ostvario demokratske procese, slobodnu i demokratsku Hrvatsku".

I sve to desetak dana nakon što je Haški sud objavio presudu jednom od tih "ključnih postignuća" Franje Tuđmana, proglasivši prvog hrvatskog predsjednika vođom udruženog zločinačkog pothvata u BiH, u presudi za koju je Plenković sa zadrškom izjavio da ju poštuje.

Nakon vragova - liliputanci i pigmeji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nimalo iznenađujuće, Bosnu i Hercegovinu nitko od govornika na komemoraciji nije spomenuo. Iako je to bila prilika da se HDZ još jednom ispriča zbog Tuđmanove politike.

Umjesto toga, Vladimir Šeks, onaj koji je pomogao dovesti Sanadera na čelo stranke, poručio je pravom tuđmanovskom tiradom kako osporavatelji Tuđmanove politike odlaze u ropotarnicu povijesti kao "zlobnici, ljubomorni zavidnici, klevetnici i krivokletnici, liliputanci i pigmeji".

Pritom nije spomenuo Haški sud. Niti ga je spomenuo itko od nazočnih. 

U kući osuđenog presuda se ne spominje.

Plenković je u svom govoru poručio kako HDZ sada mora "imajući na umu Tuđmanovu doktrinu" raditi na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti, a sve u europskom kontekstu.

I opet je sve to, čak i bez Bosne i Hercegovine, zvučalo kao da čita javnu optužnicu protiv Tuđmana i njegove politike.

Jer, kao što se HDZ sada vraća Franji Tuđmanu, tako se Hrvatska vraća u Tuđmanovo doba.

Komemoracija za zločinca

Evo, samo dan nakon obljetnice Tuđmanove smrti u Zagrebu se održava komemoracija za osuđenog ratnog zločinca kojeg se pretvara u heroja. Haški sud, onaj na čije je osnivanje Tuđman pristao, da bi se zatim trudio bojkotirati njegov rad, ponovno je postao glavni neprijatelj Hrvatske.

Državna televizija opet je buzdovan u šakama HDZ-ove vlasti, nepoćudnim novinarima opet se prijeti smrću, nanovo se huška protiv državnih neprijatelja i izdajnika koji se usuđuju svjedočiti u Haagu ili otkrivati tajne o državnim zločinima.

Hrvatska je još jednom postala nesimpatična, namrgođena i mračna država u kojoj premijer izaziva zgražanje europske javnosti svojom podrškom ratnom zločincu, predsjednica tjera nezadovoljnike iz države, a oporba se bahato šalje u podrume.

Mahanje kalašnjikovima

Saborski zastupnici mašu kalašnjikovima, a hadezeovi dužnosnici prijete strijeljanjima svima koji se ne slažu s dogmom o Tuđmanovoj državi. A Deklaracija o Domovinskom ratu postala je utjecajnija od Ustava.

Kad je Plenković pozvao da se "evociraju ključna postignuća" Tuđmanove politike, samo je pomogao evocirati i gore nabrojane.

A kad je poručio da je Tuđman "ostvario slobodnu i demokratsku državu", nije bilo teško prisjetiti se njegovih hajki na domaće izdajnike i neprijatelje, iste one koje vladajući i sada javno progone.

U državi se stvara atmosfera linča, netolerancije, pa i fašizacije u kojoj se opet ruše partizanski spomenici, ali više nego ranije udara na antifašističko nasljeđe.

Hibridni ratovi

Pa ako Plenković već evocira uspomene na Tuđmanovo nasljeđe, onda se trebao usprotiviti preimenovanju Titova trga u Zagrebu.

Franjo Tuđman je vodio ratove sa susjedima, s međunarodnom zajednicom, zapadnim medijima, Haškim sudom, potkraj svoje bolesti zamalo i s NATO savezom, baš kao što Plenković i njegova ekipa sada vode "hibridne ratove" s neimenovanim agresorima.

U Tuđmanovo doba protivnike se stigmatiziralo kao "udbaše", baš kao što se to čini i danas. Ovoga puta, doduše, s ideolozima HDZ-a u glavnoj ulozi.

Plenković, dakle, ne samo da se nije ispričao zbog Tuđmana i udruženog zločinačkog pothvata, već je svojom politikom nastavio Tuđmanovu doktrinu pretvaranje Hrvatske u mračni vilajet oslonjen na državne mitove, na konzervativnu ideologiju i klerikalni utjecaj.

A sada i na hipoteku haške presude za Bosnu i Hercegovinu.

Loša povijest se uporno ponavlja.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 410
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang