Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Dolaze nas uništiti: Top pet najvećih filmskih čudovišta

Dolaze nas uništiti: Top pet najvećih filmskih čudovišta
4

Ovog četvrtka u naša kina stiže najnovija inkarnacija najpoznatijeg japanskog čudovišta, veličanstvene Godzille. Prve reakcije pršte izrazima oduševljenja

VIDEO

Ovog četvrtka u naša kina stiže najnovija inkarnacija najpoznatijeg japanskog čudovišta, veličanstvene Godzille. Prve reakcije nakon odgledane pretpremijere naprosto pršte izrazima oduševljenja. No je li uistinu tako, moći ćete se uskoro i sami uvjeriti.

Nakon prve, sramotno loše hollywoodske obrade iz sad već daleke 1998., nadam se da je mladi i talentirani redatelj Gareth Edwards uistinu na najbolji mogući način 'čestitao' 60-i rođendan jednom od najslavnijih filmskih čudovišta. Dok ne pogledamo Edwardsovu viziju i saberemo dojmove, ovo je idealna prilika da se uz Godzillu prisjetio još nekih od najstrašnijih kreatura filmske povijesti.

VIDEO

King Kong (1933)

Koliko god nam danas djelovala naivno i smiješno, prva verzija najpoznatijeg filmskog majmuna je po mom osobnom mišljenju i dalje najbolja. Te davne 1933. redateljski duo Merian C.Cooper i Ernest B.Schoedsack okupio je nevjerojatno talentiranu ekipu majstora specijalnih efekata koji su kreirali filmsku čaroliju, toliko nevjerovatnu da je i danas valja gledati s divljenjem. Bez ikakve pomoći kompjutera, koristeći metode stop animacije, lutkarstva, maketa i brojnih drugih vrsta imaginacije, ti zadivljujući pioniri filmskog stvaralaštva stvorili su nezaboravnu ikonu. Brojne kasnije prerade (uključujući i jako dobru, ali možda ipak malčice specijalnim efektima zagušenu verziju Petera Jacksona), nastavci i kopije neće zasjeniti toliku snagu i svježinu kojom je ovaj crno-bijeli film oduševio brojnu publiku.

VIDEO

Godzilla (1954)

50-ih godina prošlog stoljeća u filmskoj industriji, točnije žanru znanstvene fantastike, došlo je do svojevrsnog nuklearnog booma. Hladnoratovsko stanje kulminirano Kubanskom krizom, stvorilo je stanje opće paranoje, a domišljati filmaši tu su paranoju vješto (uglavnom) prenijeli na film (posebno unutar spomenutog žanra). Utjecaji radijacije i nuklearnih eksperimenata na kojekakve životinjske vrste stvorili su od istih zastrašujuća, gigantska čudovišta. Najpoznatije od njih je svakako projekcija stvarne nuklerane noćne more japanske nacije - Godzilla. Premda će današnjim generacijama taj ipak 'samo' čovjek u gumenom odjelu koji bespoštedno razara makete gradova djelovati apsurdno, alegorije i kritike naspram igranja Boga, Godzillu su učinili jednom od najznačajnijih pop ikona 20-og stoljeća.

VIDEO

Jaws (1975)

Treba li trošiti suviše riječi o filmu koji nam (barem većini od nas) i dan-danas izaziva nelagodu kad otplivamo malo dalje od obale? Spielberg je na majstorski način tempirao jezu (uz veliku pomoć nezaboravne glazbene teme Johna Williamsa) i stvorio prvi čistokrvni blockbuster. Ako ništa drugo, morske pse smo počeli smatrati daleko opasnijima negoli što to možda u stvarnosti i jesu. Nastavci su jednom riječju bili, suvišni.

VIDEO

Jurassic Park (1993)

Niti 20 godina poslije Spielberg je probudio neka druga, davno izumrla stvorenja. S do tada neviđenim specijalnim efektima, uspjeli smo (srećom samo na velikim ekranima) osjetiti kako je to opet biti najslabija karika u hranidbenom lancu. Alosauri, veliciraptori ili veličanstveni  T-Rex - birajte svog favorita. Pouka je ostala ista, ljudi se ne bi smjeli igrati Boga. Nastavci? Puno bolji negoli oni prije spomenutih Ralja.

VIDEO

The Host (2006)

Zatvorio bih ovaj top 5 s filmom za kojeg mnogi od vas možda nisu niti čuli. Brilijantni monster film izvanrednog južnokorejskog redatelja Joon-ho Bonga, prikazao je slojevitu, zabavnu i posve originalnu priču o sasvim običnoj maloj obitelji koja se udruži u pokušaju da spasi jednu od svojih članica iz pipaka nemilosrdnog čudovišta. Jednom riječu, izvanredno.

VIDEO

Naravno, ovaj spisak bi uz više prostora i vremena bio daleko opširniji i na njemu bi svoje mjesto zasigurno pronašla čudovišta iz: "Aliena","The Thinga", "Cloverfielda", "The Mista", "Troll Huntera", zmaj Smaug iz "The Hobbita" kao i čitava plejada kreatura iz brojnih drugih filmova SF i horor žanra. No mislim da ste se i na ovaj način još jednom prisjetili svojih favorita, a pritom i zainteresirali za novu Godzillu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?
BUNT? DA, AKO IM SE ISPLATI...

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?

Plus+ NOVI EXPRESS Premijer dugog roka trajanja pristao je, tako barem tvrdi formalni predsjednik DP-a , na ukidanje financiranja lista koji, na Penavino iznenađenje, živi od javnog novca

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim