Obavijesti

Kolumne

Komentari 382

Došli smo do toga da se ustaše skrivaju 'po šumama i gorama'

Došli smo do toga da se ustaše skrivaju 'po šumama i gorama'
1

Dražen Keleminec, vođa prosvjeda u Srbu, mora se skrivati od policije u šumi, dok je Hasanbegović HDZ-ova uzdanica na izborima, zastupnik HDZ-a napada organizatore, a Joe Šimunić je trener reprezentacije...

VIDEO

Eto, došlo je neko takvo vrijeme da ustaše moraju bježati u šumu.

"Policija je od jutros imala u cilju moje uhićenje, ali ja sam ih preveslao kao mudra lisica", pohvalio se Dražen Keleminec, organizator jučerašnjih prosvjeda u Srbu.

"Oni su pratili moj mobitel i jutros u Zagrebu došli ispred mog stana s četiri marice. A ja sam sinoć prespavao u šumi kod Bruvna kako bih danas mogao doći ovdje na mirno javno okupljanje".

Malo je falilo da na tom isto okupljanju, na protu-antifašističkom - odnosno, ustaškom - Keleminec povede onu staru "Po šumama i gorama".  Nakon što smo došli do toga, da  ustaše moraju od policije bježati u šumu. Poput nekakvih ilegalaca.

Nije li to nepošteno za sirotog Keleminca?

Šatori i šatoraši

On se mora skrivati u šumi, a Zlatko Hasanbegović će biti uzdanica HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima. Keleminca proganjaju i kažnjavaju, a Hasanbegovića koji je 2000. godine sudjelovao u jednako žestokim desničarskim prosvjedima na Trgu žrtava fašizma, promovirali su u ministra.

Keleminec je prisiljen pretvoriti se u "mudru lisicu", a HDZ-ov saborski zastupnik Željko Glasnović prkosno dolazi u Srb, mjesto obilježavanja antifašističkog ustanka, i naziva sudionike "moralnim nakazama".

Ubogog Keleminca policija odnosi skupa sa šatorom i sud mu izriče kaznu zbog nelegalnog okupljanja, a Đuru Glogoškog i Josipa Klemma u njihovu nelegalnom šatoru posjećivali su predsjednica, gradonačelnika Zagreba, biskupi, šefovi oporbe, a na razgovor ih je čak primio i sam premijer Milanović.

Nije fer, jel'da?

I to čak nije sve.

Keleminec je na udaru zakona zbog organiziranja skupa na kojem se skandiralo "Za dom spremni", a predsjednica Republike se pravila gluha na isto takvo skandiranje na utakmici reprezentacije. Ili je hvalila veličanstvenu atmosferu nakon istog takvog skandiranja.

A onaj koji je vodio takvo skandiranje na stadionu, Josip Šimunić, promoviran je u pomoćnog trenera nogometne reprezentacije na prošlom Europskom prvenstvu. On nije bježao u šumu.

Tko je bog, a tko vol?

Draženu Kelemincu i njegovima policija je jučer oduzimala majice i obilježja s ustaškim znakovljem, a SDP-ov gradonačelnik Splita - uz prešutni blagoslov svog stranačkog šefa i premijera - uredno je sudjelovao na otvaranju spomenika bojni koja nosi naziv ustaškog bojovnika, uz neizostavni natpis "Za dom spremni".

I opet će sudjelovati, kaže prkosno.

Pa što je siroti Keleminec skrivio da njemu, "mudroj lisici", nije dozvoljeno ono što je dozvoljeno ministrima, zastupnicima, šefovima stranaka, gradonačelnicima, predsjednici i kleru?

Dok se on skriva u šumi, drugi izlaze na stranačke liste.

U redu, možda sve ovo doista zvuči kao "pila naopako", ali ne mora biti. Sve do jučer u društvu je promovirana klima u kojoj je bilo dozvoljeno, dapače poželjno, kršiti zakone podizanjem šatora, stvarati atmosferu državnog udara, promovirati ustaštvo, denuncirati antifašizam. Filofašizam je dobio pravo građanstva, prvi puta u povijesti jedan deklarirani ustaša dobio je ministarsku poziciju u Vladi.

Kakav zakon?

Postrojavali su se crnokošuljaši i čak je i SDP tražio opravdanja za njihove predizborne scenarije. Kršio se zakon kad su prosvjednici jurišali na policiju, pa je bivši šef HDZ-a pitao: "Kakav zakon? Pa to su branitelji". I nitko od njih nije završio na sudu.

Državna delegacija hrlila je na Bleiburg kako bi uveličala skup prepun ustaškog znakovlja. Po školama su gostovali kvazipovjesničari koji su ustaški logor smrti Jasenovac praktički pretvarali u terapijsku ustanovu za preodgoj.

Ustaše su postali "dobri momci", a pravo se hrvatstvo dokazivalo u poistovjećivanju s ustašama. 

I sada, taman kad je sve to prošlo bez posljedica, siroti Dražen Keleminec, čovjek s jednim šatorom, tri pobočnika i nula glasova, odjednom mora poput "mudre lisice" skrivati se po šumama i gorama.

I tamo čekati lugara da ga potjera kući... 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 382
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith