Obavijesti

Kolumne

Komentari 142

Ovako izgleda uvođenje reda u državi koja je odavno u neredu

Ovako izgleda uvođenje reda u državi koja je odavno u neredu
1

Inspektori su zatvorili tridesetak lokala i restorana koji su navodno kršili zakone. I sve to u vrijeme kad je odluke o zatvaranjima lokala i restorana donosio krizni stožer koji je i sam radio protivno zakonu i Ustavu RH.

VIDEO

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu zatvarao je lokale i restorane, ograničavao kretanje, zabranjivao prelazak iz općine u općinu i općenito ograničavao ustavna prava građana bez valjane pravne podloge.

Tek je prošlotjednim izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Hrvatski sabor legalizirao rad stožera u zadnjih mjesec dana. I to samo kako bi se izbjegle stotine sudskih tužbi.

Ovoga vikenda, pak, inspektori su zatvorili tridesetak lokala i restorana koji navodno nisu poštivali minimalne tehničke uvjete za rad ili su kršili odluke o zabrani rada. Koje je donio isti onaj stožer koji nije imao zakonsku podlogu za donošenje odluka.

Naime, ministar zdravstva koji je po zakonu trebao donositi odluke u ime Kriznog stožera formalno nije ni bio njegov član.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako izgleda uvođenje reda u državi u kojoj nema reda.

Spašavaj se tko može

Krizni stožer mjesec dana kršio je ustavna prava građana i ograničavao poduzetničke slobode bez valjane pravne podloge. Jer, eto, bila je krizna situacija i spašavali su se ljudski životi.

Ali bila je izvanredna situacija i za brojne poduzetnike, naročito ugostitelje, koji su pokušavali pronaći način kako da nastave raditi, zarađivati, zadržavati radnike i stvarati neki prihod ovoj državi. Pa su ih inspektori brutalno kaznili.

Reda mora biti. Osim u tijelu koje uvodi red.

Vlada je naknadno promijenila zakon i tako legalizirala rad Nacionalnog stožera civilne zaštite u strahu od stotina tužbi zbog nezakonitog kršenja ljudskih i ustavnih prava. Dakle, nije to učinila zbog poštivanja vladavine prava, već zbog straha od milijunskih tužbi.

Ali istodobno, ta država trenira strogoću i sakati poduzetnike - inače osakaćene pandemijom koronavirusa - koji pune državni proračun iz kojeg se hrani država.

Zašto je ova odluka o zatvaranjima lokala izazvala takvu reakciju javnosti?

Država bezakonja

Upravo zbog svega ovoga: kako se može tjerati obične ljude da poštuju zakone u izvanrednoj situaciji, kad ih ne poštuje ni Vlada koja upravlja tom izvanrednom situacijom?

Ovo je država u kojoj se poduzetnici trgaju za opstanak u poplavi poreza, parafiskalnih nameta, sumanutih zakona, korupcije i kriminala. Ovo je odavno postala zemlja bezakonja, odnosno zemlja u kojoj se zakoni odnose na jedne, ali ne i na one druge. Gdje zakone često krše oni koji ih donose. 

I gdje vladavina prava, da parafraziramo hrvatskog šefa diplomacije, "varira".

Pitajte samo neke ustavne suce.

Zato ove odluke izazivaju gnjev i frustraciju kod građana i u javnosti. 

Mise i procesije

Recimo, neki svećenici nastavili su nekažnjeno održavati mise, inače zabranjene odlukama kriznog stožera, a krizni stožer dao je dozvolu za vjerska okupljanja od stotinu ljudi, iako za takve diskrecijske odluke nije imao pravnu podlogu.

Ne treba zaboraviti ni spomenuti Andriju Mikulića, HDZ-ovca uhljebljenog u Državnom inspektoratu, o čijim se zapošljavanjima njezinih suradnica (i supruge) naveliko pisalo i koji je jučer davao nesuvisla i dobrim dijelom netočna tumačenja zatvaranja lokala.

I dok neki poduzetnici nastoje preživjeti ovu kataklizmu - prirodnu, ali i državnu - građani se sve glasnije pitaju odakle ministrima ovako uredne frizure. Tko šiša ministre dok nitko ne smije šišati građane?

Nastava na daljinu

A bilo je i onih koji su se uhvatili tumačenja inspektora o "kršenju minimalnih tehničkih uvjeta" zbog kojih se zatvaralo lokale, pa podsjetili da nitko ne pita učitelje i profesore poštuju li minimalne tehničke uvjete održavanja nastave na daljinu. Ili drže predavanja na platformama koje su sklone hakiranjima.

A što je s uvjetima rada svih onih koji su prisilno morali početi raditi od kuće?

Javnost je odavno osjetljiva na takve nepravde, još više u ovakvim okolnostima gdje se poziva na solidarnost, a onda produbljuje jaz između povlaštenih i zakinutih.

Država koja je generator nezakonitosti i nepravde sada trenira strogoću na onima koji nastoje preživjeti ili koji su samo navikli poslovati na hrvatski način.

Kamo sreće da se u Hrvatskoj napokon uvede vladavina zakona. Samo, kako će to biti moguće kad sada država krši te iste zakone?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang