Obavijesti

Kolumne

Komentari 337

Eto, to je Kolinda: Sarah Palin u "Moje pjesme, moji snovi"

Eto, to je Kolinda: Sarah Palin u "Moje pjesme, moji snovi"
1

Dobili smo predsjednicu koja objavljuje svoju romansiranu biografiju u stilu Paola Coelha i koja već prvog radnog dana kompletira proces podjele hrvatske nacije.

VIDEO

Ona bi htjela biti Evita Peron.

Nažalost, predstavila se kao Sarah Palin u mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi".

Predsjednica koja je "trčala po poljima dok je vjetar šibao njeno rumeno lice", upijala "šum vjetra na vrhuncima planina", i u "zaglušujućoj tišini s pogledom na zelenilo bora, smreke i jele, i plavetnilo neba, mora i otoka i daljini osjećala se slobodnom poput ptice".

A onda odmah po stupanju na dužnost izbacila bistu vođe antifašističkog pokreta iz svog ureda, pozvala fratra da blagoslovi prostorije, za savjetnike postavila sve redom stranačke kadrove i istoga dana posjetila branitelje koji već četiri mjeseca ruše ovu vlast u Savskoj 66.

Coelho, požderi se

Dobili smo predsjednicu koja na službenim stranicama ureda predsjednika objavljuje svoju romansiranu biografiju nad čijom bi se misaonom dubinom zamislio čak i Paolo Coelho, a potom sjeo na obalu rijeke i zaplakao. 

Ali i predsjednicu koja već prvoga dana na Pantovčaku kompletira proces podjele hrvatske nacije. I uvelike osporava čak i one bitne dijelove inauguracijskog govora koji su naišli na oprezno odobravanje javnosti.

I dok se s jedne strane smijemo (ali i zgražamo) nad njezinom pučkoškolskom pastoralom o malenoj seoskoj djevojčici koja je postala predsjednica - pastoralom koja ozbiljno konkurira književnom stvaralaštvu Nives Celzijus - s druge strane otkrivamo kako to Kolinda Grabar Kitarović zamišlja ono zajedništvo u koje se zaklinjala nakon izborne pobjede.

Tako da antifašistima izbaci Tita iz Titove vile, tako da u sekularnoj državi dovede svećenika na blagoslov državnih prostorija, tako da "gleda u budućnost" nalakćena na Tuđmanov stol, tako da vladavinu zakona potvrdi posjetom protuzakonitom prosvjedu branitelja.

Ono što je smiješno zapravo baš i nije.

Ukratko, dobili smo političkog radikala u pastoralnoj sapunici. 

I tako idućih pet godina.

Predsjednica jednih Hrvata

"Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost", govorila je Kolinda prije samo četiri dana, a onda prvog dana na Pantovčaku pokazala da će biti predsjednica samo jednog dijela hrvatskih građana, s jasnim političkim, etničkim i vjerskim opredjeljenjem.

"Pozivam sve da ostavimo naše povijesti i zablude", kazala je u inauguracijskom govoru. "Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro".

I zato je bistu Josipa Broza Tita prvog dana deložirala iz predsjedničkog ureda, vraćajući se nasljeđu Franje Tuđmana koji u svojih devet godina na Pantovčaku nije dopustio da se takne Titova bista.

A sve u duhu inauguracijske poruke: "Kao što je predsjednik Tuđman pomirbom podijeljenog hrvatskoga nacionalnog bića stvorio preduvjete za uspostavu hrvatske države, tako i mi danas novim hrvatskim zajedništvom moramo otvoriti novu stranicu naše bolje budućnosti."

To je, dakle, to "novo hrvatsko zajedništvo".

Neka se gone

Ili će biti po njihovu ili neće uopće biti. A svima kojima takvo "zajedništvo" (koje očito vuče korijen od Hrvatske demokratske zajednice) ne odgovara mogu se, po riječima Ivice Kirina, "goniti iz Hrvatske".

"Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti!", reče predsjednica, jureći u punoj brzini prema devedesetima. U preticajnoj traci.

I opet, bilo bi sve to smiješno - taj njezin provincijski kič - da zapravo nije smrtno ozbiljno.

Jer Kitarović je prvog dana svog mandata potvrdila kako je poklič iz izborne noći "Svi ste vi moji!" ipak bio prijetnja, a ne obećanje.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 337
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume