Obavijesti

Kolumne

Komentari 39

Hajdaš optužio statistiku za izdaju nacionalnih interesa

Hajdaš optužio statistiku za izdaju nacionalnih interesa
1

Nakon optužbi za šlampavost, ministar je rekao da se Državni zavod za statistiku trebao u nacionalnom interesu konzultirati prije davanja podataka Eurostatu.

VIDEO

Nije bilo dovoljno optužiti statistiku za šlampavost.

Trebalo je na nju svaliti i odgovornost za izdaju nacionalnih interesa.

"To je zbog šlampavosti Državnog zavoda za statistiku, to je najblaže što mogu reći", izjavio je prošlog vikenda ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, komentirajući informacije o tome da je zbog državnog jamstva za izgradnju Zračne luke Zagreb službeno povećan deficit državnog proračuna.

Već sutradan demantirao ga je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, napomenom da podaci nisu šlampavi ni frizirani, već su se naprosto primjenjivala nova pravila.

A kad su ga zbog toga opet napali na jučerašnjem Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, Dončić je ustao i uz sarkastičnu grimasu izvalio ovo: "Smatram da bi svaki državni zavod za statistiku trebao imati, vjerojatno, onako, prvenstveno neke nacionalne interese i već kad daje neke dokumentacije i podatke, da se jednostavno konzultiraju".

Dakle, da pitaju Vladu smiju li te podatke proslijediti Eurostatu, kako ne bi zbog njih Hajdaševi kolege morali juriti na raport u Bruxelles. I onda krpati taj proračunski deficit novim trošarinama.

Laganje u interesu države

Hajdaš je jučer odustao od optužbi za šlampavost. Sad je optužio Državni zavod za statistiku da ne vodi dovoljno računa o nacionalnom interesu. Da se ne konzultira s Vladom koje bi podatke smio proslijediti, a koje bi ipak trebao zadržati za sebe. 

Ili makar malo frizirati. U nacionalnom interesu, naravno.

To što je Državni zavod za statistiku upravna organizacija koja samostalno obavlja svoje poslove u skladu sa zakonom, što je "glavni nositelj, diseminator i koordinator sustava službene statistike" i ono najvažnije, "glavni predstavnik nacionalnog statističkog sustava pred europskim i međunarodnim tijelima nadležnim za statistiku", Hajdaša nije previše impresioniralo.

Za njega je na prvom mjestu bio zadatak očuvanja nacionalnog interesa.

Da je barem statistika bila "šlampava", ni po muke.

Ovako, statistika je bila točna i baš zato je za Hajdaša bilo bitno da se DZS konzultirao s Vladom prije nego što je podatke proslijedio Eurostatu. I to u nacionalnom interesu.

Bilo je to, najblaže rečeno, nečuveno.

Lažni Jacin rast

Ali je evociralo uspomene iz 2011. godine kad je Državni zavod za statistiku gospodarski pad pogrešno prikazao kao gospodarski rast od 0,2 posto, nakon čega je državni deficit umjesto navedenih 5,8 milijardi eura skočio na stvarnih 6,7 milijardi.

Premijerka Jadranka Kosor tada je oprala ruke od optužbi da su podaci frizirani po nalogu Vlade. Istaknula je da je Zavod za statistiku neovisno tijelo i ustvrdila kako "ni ona kao premijerka nije mogla dobiti te podatke prije nego što su objavljeni". Sva pitanja novinara usmjerila je prema ministru gospodarstva Đuri Popijaču, koji je tada bio nadležan za Zavod.

Sada je Hajdaš Dončić otišao korak dalje. 

On je zamjerio statističkom zavodu da se nije konzultirao prije nego što je proslijedio podatke Eurostatu.

Jer, sa statistikom se možemo šaliti, uspoređujući je s bikinijem koji "otkriva puno, ali skriva najvažnije", međutim u izbornoj godini ona značajno podiže političke uloge. 

A ne samo trošarine i poreze.

Politički interesi

Kad je govorio o nacionalnom, Hajdaš je prvenstveno mislio na politički interes ove vlasti, koja je u najgore vrijeme izložena novim blamažama: ne samo pred Europskom komisijom, nego i pred hrvatskim građanima kojima treba oprezno objasniti da će uskoro plaćati veće trošarine, ali da ništa neće poskupjeti.

I sve to zbog statistike.

Pa onda, kad idući puta platite skuplji benzin, imajte na umu da za to nisu krivi ni Milanović, ni Grčić, ni Hajdaš Dončić, nego Državni zavod za statistiku koji se nije htio konzultirati s Vladom prije nego što je doveo u pitanje nacionalni interes.

Valja se nadati da im je Hajdaš jučer malo posložio prioritete za sljedeći put.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin