Obavijesti

Kolumne

Evo kako se u Irskoj policija nosi s taksistima mudrijašima

Evo kako se u Irskoj policija nosi s taksistima mudrijašima
1

Doista, taksija ima bezbroj i uvijek ih fali, nemju uopće problema ni s Uberom niti s konkurencijom jer jednostavno imaju dovoljno posla. Putnici zadovoljni jer su taksiji povoljni, taksisti zadovoljni jer imaju posla.

VIDEO

Još davnih dana, na samom početku moje Irske avanture bila mi je totalna fora kako mi je taksist spremno vratio sitniš. Pisala sam i o nevjerojatnom broju taksija i ogromnoj potražnji za njima.

Doista, taksija ima bezbroj i uvijek ih fali, nemaju uopće problema ni s Uberom niti s konkurencijom jer jednostavno imaju dovoljno posla. Putnici zadovoljni jer su taksiji povoljni, taksisti zadovoljni jer imaju posla.

Dublin ima genijalnu aplikaciju kojom se naruči taksi, na ekranu vidiš za koliko dolazi i gdje se točno nalazi, gotovinu uopće ne moraš imati sa sobom jer ako želiš, platiš karticom. Moram priznati da uz povoljne cijene i dobru aplikaciju, korištenje taksija je postalo sasvim uobičajeno.

Ovih dana se pojavila nova dimenzija priče o taksijima: naravno da i ovdje postoje mudrijaši koji pokušavaju prevariti klijente, najčešće turiste, no ono što je neobično je način na koji se država i taksi udruženje obračunavaju s njima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gardai clampdown on taxi ripping  – policija organizira akcije kojom provjeravaju voze li taksisti rutama kojima povećavaju cijenu vožnje. Akcija se održava na cesti koja vodi od aerodroma, ali nije najkraći put prema gradu. Najčešće su to turisti koji ne znaju kako bi trebao izgledati najkraći put do odredišta pa taksisti misle da ih mogu malo više oderati. Onda ih sačekaju dečki u plavom i malo si pročavrljaju.

Zanimljivo je da je čak i Taxi udruženje podržalo akciju u svrhu zaštite taksista koji rade legalno i pošteno.

Policijsko kažnjavanje je zanimljiva pojava za Irsku jer je ovdje općepoznato da policija rijetko kad kažnjava vozače. Na primjer ako nemate vozačku dozvolu uz sebe ili ako niste platili road tax, neće vam oderati kaznu, nego će vam dati rok od nekoliko dana da riješite što trebate.

Naime, reklo bi se da ne kažnjavaju obične vozače za neopasne prekršaje, ali itekako znaju kazniti onoga koga treba.

Čudaci.

Izvorni tekst pročitati možete ovdje

O blogu:


Priče Hrvatice koja je novi početak odlučila potražiti u dalekoj Irskoj. Osim na blogu 'Zagreb - Dublin', njena iskustva možete pratiti i na Facebooku te Instagramu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang