Obavijesti

Kolumne

Iako nije savršen, 'Liga pravde' je ipak korak u dobrom smjeru

Iako nije savršen, 'Liga pravde' je ipak korak u dobrom smjeru
1

Za hollywoodske filmske studije 2017. godina bila je, zapravo još je uvijek, prilično turbulentna.

VIDEO

Prihodi od kino ulaznica su u padu, pojedini bljeskovi ne mogu sakriti činjenicu da je u odnosu na 2016. manje gledatelja posjetilo multiplekse, miniplekse i ostale kino dvorane. Stvari će se, vjerojatno, do kraja godine popraviti (ponajviše zbog novog Star Wars filma) no minuse je, u odnosu na prethodne godine, nemoguće izbjeći.

Jedna od svijetlih točaka hollywoodske, filmske 2017. filmovi su o superjunacima. Ne zbog zarade na kino blagajnama već zbog činjenice da je riječ o dobrim i(li) odličnim filmovima. Logan (barem onaj Jackmanov) otišao je sa stilom u emotivnoj priči potpuno drugačijoj od svih dosadašnjih filmova o X ljudima. "Columbia" odnosno Tom Holland i redatelj Jon Watts uspješno su uskrsnuli Spider-mana, treći Thor najbolji je u serijalu filmova o osvetniku s čekićem (trenutno je najgledaniji film u svjetskim kinima) dok je Gal Gadot zablistala kao Wonder Woman u filmu koji je pokazao da, nakon "Odreda otpisanih" i "Batman v Superman" dolaze bolji dani za filmske superjunake iz DC svijeta.

Posljednji ovogodišnji superjunački film stigao je u kino dvorane - "Liga pravde" okuplja je ekipu superjunaka koji, pogađate, spašavaju svijet.

Prije izlaska "Odreda otpisanih" i "Batman v Superman" kompanija Warner bombastično je i samouvjereno najavljivala "Ligu pravde" u (najmanje) dva filma. Zbog pretrpanog rasporeda (u godinama koje dolaze gledat ćemo "Aquamana", novi film o "Batmanu", "Flashpoint"i "Wonder Woman 2"), ali i rezultatima koji su bili ispod očekivanja "BvSa" i "Odreda otpisanih" dvojka je, za sada odgođena. Sudbina nije htjela da Zack Snyder završi film - redatelj se zbog obiteljske tragedije povukao s projekta. Zamijenio ga je trener najvećeg rivala - Joss Whedon. Otac "Osvetnika" završio je film, odradio post produkciju. Promjena redatelja donijela je intervencije u scenariju i(li) ponovno snimanje i dosnimavanje nekih scena. Koliko je Whedon utjecao i izmijenio Snyderove ideje teško je reći - zamjena redatelja odrađena je diskretno, u tišini.

Početak filma upoznaje nas sa svijetom nakon smrti Supermana. Svijetom koji je ostao bez nade, a kriminal je ponovo u porastu. Legenda je otišla (zgodna je fotografija koja prikazuje legende koje su nas napustile - uz Supermana tu su Prince i David Bowie) čovječanstvo je šokirano i tuguje za herojem. Nova prijetnja dolazi - Steppenwolf, bog smrti poslao je izviđače, Parademone kako bi pripremio invaziju na Zemlju. Svjesni opasnosti Bruce Wayne i Diana Prince okupljaju ekipu superjunaka koji bi trebali spriječiti Steppenwolfa i uništenje jedinog nam planeta.

Dobra vijest je da je "Liga pravde" zanimljiviji i duhovitiji film od "Batman V Superman".

Zaplet je rutinski, već viđen u superjunačkim filmovima - okuplja se ekipa koja treba obraniti čovječanstvo od uništenja. Bez obzira na deja vu zaplet, prvih sat vremena funkcionira prilično dobro - okupljanje superjunaka Snyder je iskoristio kako bi gledatelju približio nove likove. Batman i Wonder Woman (Gal Gadot ponovo krade svaku zajedničku scenu u kojoj se pojavi - potpunu dominaciju potvrđuje duhovitim komentarom u finalu filma kada govori kako ima posla s djecom) su, potpuno logično i opravdano, pomalo u drugom planu. Osim nekoliko akcijskih scena oni su zaduženi za organizaciju - radnja nas upoznaje s Flashom, Aquamanom i Cyborgom.

Svaki od novih likova dobio je dovoljno prostora kako bi ih gledatelj upoznao. Moći koje posjeduju njihova su prokletstva, osjećaju se neprilagođeni, odbačeni - kao nakaze. 

Usamljenost ih prati čitavo vrijeme i ekipa koja se okuplja daje smisao njihovu postojanju. Flash pristaje odmah postati dio ekipe, ali i on se bori protiv obiteljskih demona iz prošlosti jednako kao i Cyborg i Aquaman. Kako već od ranije znamo sudbine Batmana i Wonder Woman može se reći pripadnici pravedne lige nisu površno prikazani. Naravno, postoje mnogi neotkriveni detalji povezani s glavnim protagonistima, no o njima, vjerojatno, detaljnije u filmovima koji dolaze.

Novi su likovi relaksirali film i donijeli mu humor. "Batman V Superman" je bio neobjašnjivo neduhovit superjunački projekt. "Liga pravde" to nije - Ezra Miller, odnosno, Flash, dječačkim, naivnim komentarima nasmija i zabavlja dok se Jason Momoa/ Aquaman nadigrava s Batmanom.

Drugi dio filma bitno je slabiji posebno zbog neuvjerljivog prikaza glavnog negativca kao i završnog obračuna.

Steppenwolf kao iskonsko zlo i njegovi Parademoni trebali bi ostavljati dojam strave, prijetnje i sudnjeg dana. Glavni je negativac donekle objašnjen u prikazu bitke koja neodoljivo podsjeća na Tolkiena (vjerojatno će poznavatelji stripa bolje razumjeti njegov lik) no problem je da prijetnju koja se nadvila nad Zemlju, redatelji nisu prenijeli na gledatelja. Tijekom trajanja filma sukob dobra i zla u niti jednom trenutku nije podignut na višu razinu kao sukob o kojem ovise životi milijuna već više izgleda kao unutarnji obračun superjunaka protiv supernegativca. Ljudski faktor je prisutan tek u finalu filma u kojem se konačni obračun odigrava, pazite sad, u Rusiji u okruženju koje više sliči nekom mračnom planetu nego Zemlji.

Uvjerljivosti glavnog negativca ne pridonosi ni izgled, CGI izvedba koja govori glasom Cierana Hindsa. Kompjuterski efekti nisu problem kod izvedbe glavnog negativca - previše je, za ovakav projekt, trenutaka kada se CGI razlijeva filmskim platnom i djeluje loše, neuvjerljivo.

Superman? Glavna nepoznanica kojom se poigravaju u trailerima uloga je Supermana. Ne, ovaj tekst Vam neće otkriti ništa o sudbini čovjeka s Kriptona tek napomena da ako Vam se lice Clark Kenta čini čudno niste pogriješili. U trenutku snimanja "Lige pravde" Henry Cavill radio je i na šestom filmu iz serijala "Nemoguća misija". Lik kojeg Cavill tumači u "Nemogućoj misiji" nosi brkove i oni su kompjuterski uklonjeni sa Supremanova lica.

"Liga pravde" pozitivan je pomak je u odnosu na "Batman V Superman". Novi likovi donijeli su humor i dodatnu zanimljivost, no prikaz glavnog negativca i, u dijelovima, grozni specijalni efekti znatno umanjuju vrijednost cjeline.

Nakon izvrsne "Wonder Woman", "Liga pravde", unatoč nedostacima, potvrđuje bolje filmske dane za superjunake iz DC svijeta.

OCJENA: 7/10

Izvornu recenziju pročitajte ovdje

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana