Obavijesti

Kolumne

Komentari 128

Jesu li građani ovo zaslužili? Pa građani su ovo sami tražili

Jesu li građani ovo zaslužili? Pa građani su ovo sami tražili
1

Sve ovo što se danas događalo u Hrvatskom saboru, kao i trotjedne besplodne pregovore o formiranju Vlade, treba sve više gledati kao kampanju za nove izbore.

VIDEO

Učenje demokracije na teži način se nastavlja.

Hrvatski sabor nije se uspio konstituirati na svojoj prvoj sjednici koja je prekinuta i čekaju se novi rokovi za novo sazivanje.

Što smo opet naučili iz ove male školice?

Kolinda dobila što je tražila

Kolinda Grabar Kitarović je dobila što je tražila. Preuranjeno sazivanje Hrvatskog sabora, prije nego što su završeni pregovori dviju velikih koalicija i Mosta, izazvalo je čuđenje u političkim krugovima, kao i nervozu među samim pregovaračima. 

Predsjednica je izjavila da želi što brže formiranje vlasti u navodno dramatičnim okolnostima, iako je zapravo htjela istjerati aktere na čistac i požuriti njihovu odluku.

Do odluke, naravno, nije došlo i to pod tragikomičnim okolnostima, i za to Kolinda snosi dio odgovornosti. Ako ništa drugo, mogla je sazvati Sabor nakon još jednog konzultacija na Pantovčaku, što bi sve opet ušlo u okvir ustavnog roka za konstituiranje parlamenta.

Što Kolinda uopće traži?

Njezin savjetnik Vladimir Šeks izjavio je danas da bi, u slučaju da Sabor ne uspije konstituirati u ustavnom roku i Hrvatska ne dobije mandatara, predsjednica mogla "razriješiti gordijski čvor". Izvlači se članak 112. Ustava koji predsjednici Republike omogućava formiranje tehničke nestranačke Vlade na čelu s mandatarom kojeg sama odredi, koja bi vladala u periodu do novih izbora i nove Vlade.

Iz toga se može izvući zaključak da Kolinda želi praktički preuzeti izvršne ovlasti, s kojima se onako "šalila" prije par mjeseci na Facebooku. Ali do tog scenarija trebaju se iscrpiti ostale odredbe Ustava, prvenstveno ona o određivanju mandatara koji bi imao dva pokušaja za sastavljanje većine. Do toga je, kako se vidi, još dalek put.

Propala štih proba za veliku koaliciju

Osim toga, konstituiranje Sabora i izbor njegova predsjednika bila je štih proba za veliku koaliciju. Koja je, posve očekivano, neslavno propala.

U trotjednim pregovorima isticalo se slaganje svih strana u 99 posto reformskih i programskih točaka, a kad je došlo do toga da se to slaganje manifestira kroz izbor Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora te tako konstituira Hrvatski sabor, cijela stvar je propala. SDP je na to pristao, HDZ nije, a Most je ostao vjeran svom stavu da želi jedino zajedništvo.

Do tog zajedništva očito neće doći, za što ne snosi odgovornost samo HDZ, nego i sam Most. Ako im je bitno da država profunkcionira, da se parlament konstituira i krene se napokon u reforme, onda je imao idealnu priliku obaviti sve sa SDP-om.

Ovako, proba je propala i pitanje je hoće li se nešto bitno promijeniti do nove prilike.

HDZ želi izbore

Sudeći po tome da HDZ odbija veliku koaliciju žešće nego SDP, ali i po tome da je upravo HDZ odbacio mogućnost izbora Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora, ne predlažući čak ni svog Željka Reinera kao protukandidata, može se zaključiti da se Tomislavu Karamarku ipak ide na nove izbore.

O tome je nedavno govorio Stipe Petrina, optužujući Božu Petrova da ide na ruku Karamarku, a iz današnjeg poteza se može naslutiti kako HDZ nije više ni za kakav dogovor koji bi uključivao SDP. Pa čak ni ovaj posredan, preko postavljanja kandidata Mosta na čelo Sabora.

To bi Karamarku dalo priliku za popravni ispit, dalo bi priliku Petrovu da se riješi Prgometa, Petrine i ostalog "kukolja", pa da se time destilira prava ideološka sastavnica Mosta. Ali Karamarko bi ipak trebao imati na umu da je na popravnim ispitima teško jedinicu prepraviti u peticu. 

Obično se dogura tek do nešto jače dvojke. A tko zna, možda šef HDZ-a ima neku drugu računicu...

Građani dobili što su tražili

"Jesu li građani ovo zaslužili", glasilo je pitanje reporterke HTV-a nakon propale sjednice Hrvatskog sabora. Građani su ovo zaslužili jer su to i tražili. 

Glasali su za Most koji drži u rukama formiranje nove vlade, glasali su za razbijanje duopola HDZ-a i SDP-a, glasali su u podjednakoj mjeri za SDP i HDZ kako bi eliminirali mogućnost da jedna od tih stranaka preuzme vlast nauštrb one druge...

Sve je to bio glas birača. Svatko ima vlast kakvu zaslužuje. I to se doista pokazalo i ovom prigodom. Most je vodio kampanju na platformi "ni s jednima ni s drugima" i to dovodi Hrvatsku u situaciju da bez jednih i drugih ne može formirati vlast.

Ako građani sada zaključe da su pogriješili, možda će dobiti priliku to ubrzo ispraviti. Ili pak ostati vjerni svojoj odluci. 

Nestabilno političko vrijeme

"Pred nama je nestabilno političko vrijeme", kaže Jadranka Kosor na N1 televiziji. To je, također, izraz volje birača, a sad će se vidjeti hoće li birače to tek motivirati na veći angažman ili ih natjerati da se vrate u sigurnost političke dominacije jedne od dviju opcija.

Sigurnost koja je nudila lažnu stabilnost.

Sve je ovo predizborna kampanja

I napokon, sve ove pretumbacije, pregovore, natezanja, dvolične ispade, neodlučnosti i blokade treba promatrati u svjetlu kampanje za sve izvjesnije ponovljene izbore.

I Milanovićevo optuživanje HDZ-a da se "krije u mišjoj rupi" (zvuči poznato?), i njegov pristanak na izbog Podolnjaka, ali i Karamarkovo bauljanje od prijedloga do prijedloga i kaskanje za Milanovićem, kao i inzistiranje Bože Petrova i Mosta da se ne ide ni u kakve kombinacije koje ne uključuju HDZ.

Građani će novu odluku donijeti isključivo na osnovu onoga što vide iz ovih pregovora i natezanja. Trebalo bi biti uzbudljivo. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin