Obavijesti

Kolumne

Komentari 11

Kako mi možemo pomoći oporavku gospodarstva?

Kako mi možemo pomoći oporavku gospodarstva?
1

“Mogu li ja kao pojedinac, unatoč svemu, utjecati na rast gospodarstva”? Što je za napraviti, kako svaki od nas može potaknuti rast? Odgovor je jednostavan.

VIDEO

Prije tri dana u jednom dnevnom listu objavljena je notica da je kineski Kongres naložio svojim građanima: “Trošite, trošite što više”. Ta je vijest sigurno promakla većini čitatelja, a mislim i većini naših političara. Mislite da je ova direktiva čudna? Ne nikako. Kineski političari shvatili su u potpunosti ozbiljnost formule. 

Opća potrošnja + Investicije poduzetnika + Potrošnja države = Rast gospodarstva

Rast kineskog gospodarstva, u posljednjem kvartalu prošle godine, bio je “svega” 7,5% što je najniža stopa rasta u posljednjih nekoliko godina. Rast gospodarstva usporen je zbog pada opće potrošnje. Razumijevajući formulu kineski analitičari gospodarstva zaključili su da moraju potaknuti građane na veću potrošnju, a ne na štednju. A, kakva je situacija kod nas? Kako izgleda gornja formula u našim uvjetima? Pa evo je.

Opća potrošnja Investicije poduzetnika - Potrošnja države = Pad gospodarstva

Često objavljivana izjava jednog od ministara “Rasteretili smo gospodarstvo smanjenjem određenih nameta te smo ih preraspodijeliti na građane kako bi i oni podnijeli teret oporavka”. Rezultat ovog poteza je smanjena potrošnja građana, jer imaju manje novaca, što je rezultiralo padom opće potrošnje i padom gospodarstva. Poduzetnici su shvatili da pada opća potrošnja i ne žele investirati svoj kapital unatoč bespovratnim sredstvima koje nudi država. Svjesni su činjenice da uloženi kapital, često kreditna sredstva, moraju vratiti, a to se može samo ako postoje kupci. Opet sve rezultira padom gospodarstva.

Državna potrošnja također pada pritisnuta sveopćim padom gospodarskih aktivnosti. No u jednom stabilnom gospodarstvu trebala bi rasti jer i ta potrošnja, kad je vođena dobrom politikom, ima karakter generatora gospodarskih aktivnosti. I taj faktor utječe na pad gospodarstva.

To je naša stvarnost. Dakle rezultat sva tri faktora je pad gospodarstva.

No unatoč ovakvom odgovor politike, smanjenim investicijama i vrlo lošoj financijskoj  situaciji velikog broja građana dali ste si ikad postavili pitanje “Mogu li ja kao pojedinac, unatoč svemu, utjecati na rast gospodarstva”?  Odgovor je jednostavan. Kao pojedinac ne mogu, ali ako sebe gledam kao jednog od članova potrošačke zajednice koja generira opću potrošnju onda možete uočiti da smo svi mi, potrošači, usudio bih se reći osnovna, karika u lancu oporavka gospodarstva.

Što je za napraviti, kako svaki od nas može potaknuti rast?

Jasno je da veliki broj potrošača danas živi na granici svojih mogućnosti i većinu svog novca trošimo na osnovne egzistencijalne potrebe kao što su razne vrste komunalija i prehranu. No i u takvoj situaciji možemo nešto napraviti. 

Pokrenimo potrošnju domaćih proizvoda, no pitanje je kako. Jednostavno. Počnimo čitati deklaracije na proizvodima, odakle su, tko je proizvođač. Prije svake kupnje  postavimo si pitanje da li je proizvedeno u Hrvatskoj od domaćih sirovina. Ako je, neka to bude vaš prvi izbor. Počnite izbjegavati kupnju proizvoda koji su napravljeni od uvoznih materijala. Kad odabirete takav proizvod zamislite si da će te kupnjom tog proizvoda pomoći nekom radniku koji je u istoj situaciji u kojoj ste i vi. Pomoći će te radniku koji prima minimalnu plaću i s njom mora prehraniti svoju obitelj. Kupnjom domaćeg proizvoda pomoći će te njemu i njegovoj obitelji.

Kad kupujete meso, povrće, mlijeko i ostale prehrambene proizvode pokušajte pronaći vlastitog proizvođača u okolici. Time će te pomoći lokalnom gospodarstvu. Potrošiti će te teško zarađen novac na proizvode u koje je ugrađen domaći rad i znanje. Kad birate mjesto godišnjeg odmora, ako to uopće možete, odaberite destinaciju na Jadranu. Tražite od ugostitelja da vam ponudi naš proizvod. Neka to bude piva iz naših tvornica, vino od naših vinara itd. Izbjegavajte strane proizvode jer time pomažete drugim gospodarstvima. 

Pri kupnji tekstilnih proizvoda izbjegavajte velike trgovačke centre koji nude, u velikom broju slučajeva, uvozne, najčešće kineske proizvode. Pokušajte kupiti novu majicu, košulju, haljinu od domaćeg dizajnera i proizvođača. Ima ih. Uvjerit će te se u to kad počnete malo istraživati. 

Pokušajte dati svoj mali doprinos

Kao što vidite malim trudom i malim koracima možemo svi zajedno pokrenuti potrošnju vlastitih proizvoda. Budite svjesni da povećanje potrošnje dobara koja su proizvedena u našoj zemlji ima za posljedicu povećanje dobit domaćih tvrtki. Politikom Vlade potiče se reinvestiranje dobiti  što će pokrenuti investicijski ciklus. Osim toga kupnjom domaćih proizvoda omogućujete poduzetnicima da redovno plaćaju porezne obveze iz kojih se generira državna potrošnja

Dakle sve je jednostavno i jasno. Iziskuje samo malo truda svakoga od nas. Pokušajte dati svoj mali doprinos. Kad svi mi, mali potrošači, to napravimo vidjet će se pomak. Svaki pa i najmanji pomak će pomoći našem posrnulom gospodarstvu. 

I još nešto. Novac u bankama počnite trošiti, bez straha od crnih predviđanja. Zašto? U velikom broju zemalja Europske Unije postoje negativne kamate na štedne uloge. Početi ćete gubiti vrijednost novca. Ako pratite, uskoro će te vidjeti najave da bi se to moglo dogoditi i kod nas. Razmislite, jer smo za par mjeseci u Uniji.

Zato trošite, koliko vam prilike dozvoljavaju, jasno po mogućnosti - na domaće proizvode.

O autoru

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb i u svojoj dugoj karijeri savjetovanja i rada na podizanju i usavršavanju poduzetničkih projekata ima preko 200 uspješno pokrenutih tvrtki i poduzetničkih projekata. Centar za poduzetništvo Zagreb osnovan je 1989. godine i jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki usmjerenih na pružanje savjetničkih usluga u organizaciji i provođenju poslovnih modela institucija i tvrtki, pripreme financiranja poslovnih pothvata te provođenje obrazovanja poduzetnika i djelatnika državnih institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume