Obavijesti

Kolumne

Komentari 152

Kako se Mamić i Horvatinčić uklapaju u reformu pravosuđa

Kako se Mamić i Horvatinčić uklapaju u reformu pravosuđa
1

Most je jučer otvorio pregovore sa SDP-om i HDZ-om o reformi pravosuđa. Dan kasnije, uhićen je Zdravko Mamić, a Tomislav Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu.

VIDEO

Tko kaže da pregovori Mosta s velikim koalicijama o području pravosuđa nisu dali rezultata?

U utorak ujutro javnosti su prezentirane programske smjernice s kojima je Most krenuo na razgovore sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom.

Među njima se nalazio i dio o "nepovezanosti pravosuđa i Porezne uprave", uz prijedlog da se do trećeg kvartala 2016. godine "omogući Državnom odvjetništvu da elektroničkim putem pregledava evidencije Porezne uprave radi otkrivanja poreznih i drugih malverzacija".

I eto, već u srijedu ujutro, po nalogu Uskoka i u suradnji s poreznom upravom, u Zagrebu su uhićeni Zdravko Mamić, njegov sin i suradnici zbog utaje poreza i poreznih malverzacija.

I tko još treba čekati jesen iduće godine? Kad se suradnja poreznika i istražitelja može provesti praktički preko noći.

A s njom i barem jedna reforma u pravosuđu. Ali što nakon toga?

Treća sreća

Ako bi se uhićenje Zdravka Mamića, treće ukupno, drugo zbog kriminala i prvo otkako je jamčevinom istražni zatvor zamijenio uvjetnom slobodom, moglo napola u šali povezivati s pregovorima Mosta i SDP-a, onda bi se još više moglo raspravljati o tome što slijedi nakon toga.

U Hrvatskoj nije previše teško nekoga uhititi. Pogotovo kad se politički partneri u pregovorima nađu na istom tragu, upozoravajući na kriminal u hrvatskom nogometu. Problemi nastaju nakon toga.

Jer, Mamić je donator kampanje predsjednice Republike, uzdanica HDZ-a, poznanik ustavnih sudaca od kojih traži pomoć u izbjegavanju kaznenog postupka, ali i prijatelj predsjednika sudova, sudaca, policajaca, poreznika...

Ako je itko bio lakmus papir efikasnosti hrvatskog pravosuđa u proteklih nekoliko godina, onda je to upravo bio Mamić.

Naravno, nakon što smo vidjeli dokle je to pravosuđe doguralo s Ivom Sanaderom.

Imalo bi, dakle, smisla da u daljnjem krugu pregovora o reformama Most povede raspravu o tome kako promijeniti čitav sustav u kojem ljudi poput Mamića mogu tako uspješno plivati.

Bez mjera opreza

Oslobođen za govor mržnje u slučaju vrijeđanja ministra Jovanovića, pušten uz jamčevinu bez određivanja ikakvih mjera opreza, uhvaćen u razgovoru s ustavnom sutkinjom u pokušaju sastavljanja ustavne tužbe, a sada ponovno uhićen pod ozbiljnim optužbama. 

Ali još kilometrima daleko od presude.

No, nije Mamić jedina znakovita podudarnost koja se dogodila dan nakon Mostovih pregovora o pravosuđu.

Par sati nakon što je PNUSKOK uhitio Mamića, na šibenskom Općinskom sudu Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog brodoloma u kojem je svojom jedrilicom usmrtio dvoje talijanskih turista.

Ali uvjetno. S tri godine kušnje.

Istaknuti poduzetnik tako ipak ne ide na odsluženje zatvorske kazne nakon četiri godine sudskog procesa. 

Presuda je nepravomoćna i može biti izmijenjena u drugostupanjskom postupku, ali nema nikakve sumnje da će doliti novo ulje na vatru nezadovoljstva hrvatskim sudovima i pravosuđem.

Jer, nije samo riječ o poduzetniku koji je skrivio nesreću, pa onda tužio obitelj svojih žrtava, već o osobi koja je od 1999. do 2011. godine počinila čak 31 prometni prekršaj i nikada nije ostala bez dozvole, o osobi koja je u prošlosti već usmrtila dvije osobe u prometu i nikada nije kažnjena teže od uvjetne kazne.

I unatoč svemu tome, sud ga je i ovom prilikom praktički oslobodio.

Je li Most u svojim reformskim zahtjevima prema SDP-u i HDZ-u imao u vidu i ovakve slučajeve?

Nije se popravila percepcija

Istina, među njegovim jučer predstavljenim smjernicama razvoja pravosuđa spominje se i potreba izmjene načina imenovanja sudaca, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li to SDP i(li) HDZ prihvatiti u svojim reformama.

Naime, ni nakon četiri godine vladavine SDP-a nije se bitno popravila percepcija pravosuđa i sudova.

Uhićenja poput Mamićeva ili Milana Bandića daju nadu da se nešto počelo mijenjati na bolje, da bi onda presude poput Horvatinčićeve ili poništavanje presuda Ivi Sanaderu stavljaju stvari u pravu perspektivu. 

Stoga će biti posebno zanimljivo saznati kako su jučerašnji razgovori o reformi pravosuđa protekli u središnjici HDZ-a.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin