Obavijesti

Kolumne

Komentari 109

Tko je polupao lončiće oko NDH: Kolinda ili Hasanbegović?

Tko je polupao lončiće oko NDH: Kolinda ili Hasanbegović?
1

Predsjednica Kitarović tvrdi da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava i da ustaški režim nije u temeljima državnosti. Pa otkud onda Hasanbegović u Vladi? I odakle onda ovaj val afirmacije ustaštva i NDH?

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović pokušala je jučer uzeti stvari u svoje ruke.

"Hrvatska je izrasla na korijenima antifašizma (...) koji je utemeljen u našem Ustavu", izjavila je novinarima nakon obilaska Auto showa.

Još uvijek ne znamo što na to kaže ministar kulture Zlatko Hasanbegović, povjesničar koji je u nekoliko navrata antifašizam nazvao "floskulom" i oštro odbacio tvrdnje kako se on nalazi u temeljima hrvatskog Ustava.

A još nam je manje jasno kako je taj Hasanbegović uopće završio u Vladi koju Kolinda podržava, dapače, u Vladi koju čini stranka iza koje je Kolinda izašla i koja je Kolindu dovela na Pantovčak. 

I koja je, da ne zaboravimo, iz svoje kvote postavila Hasanbegovića u Vladu.

Tko je tu onda polupao lončiće? Kolinda ili Hasanbegović?

Kolindina uloga

Bila je to samo jedna od izjava iz usmene poslanice predsjednice Republike povodom sukoba oko Jasenovca i tumačenja uloge NDH i ustaškog režima. Ona je željela staviti stvari na svoje mjesto, ali samo je, kako smo to od nje već navikli, unijela dodatnu pomutnju.

Dakle, ne samo da nam više nije jasno kako je negator antifašizma i apologet ustaštva završio u hrvatskoj Vladi, kako potpredsjednik Hrvatskog sabora maršira ulicama uz pokliče "Za dom spremni" i kako predsjednik Sabora iz Kolindine (bivše) stranke parlamentu vraća naziv iz NDH, nego se postavlja i pitanje Kolindine uloge u svemu tome.

Ona je potekla iz stranke koja njeguje, hrabruje, potiče i podržava taj povijesni revizionizam. 

Na njezinoj inauguraciji nalazili su se ljudi koji izravno odbacuju hrvatski antifašizam i proglašavaju NDH temeljem hrvatske državnosti. Ona je skupljala glasove među tom populacijom. Ona se domogla Pantovčaka na valu tog svjetonazora, idelogije i sentimenta.

Pa što je ona konkretno učinila da se Hrvatska odupre ovom valu povijesnog revizionizma?

Bujanje ustaštva

Predsjednica naglašava kako je "Jasenovac bio stratište ustaškog režima koji nije u temeljima hrvatske države". Kako je onda moguće da po hrvatskim školama hodaju kvazipovjesničari koji umanjuju zlo Jasenovca, snimaju filmove temeljene na lažima i falsifikatima, a neki od njih čak javno poručuju da bi umjesto ZAVNOH-a u preambulu Ustava trebalo staviti NDH?

Ako je ustaški režim bio zločinački i ako je, kako reče Kolinda, "u Drugom svjetskom ratu većina hrvatskog naroda pokazala da je na strani protuhitlerovske koalicije", kako je onda moguće da se neki javno - i nekažnjeno - zalažu za uvođenje uzvika "Za dom spremni" u oružane snage?

I zašto u Zagrebu nema nijedne partizanske ulice? I zašto su pometeni partizanski spomenici? I zašto imamo ulice i spomenike ustaškim dužnosnicima i ustaškim postrojbama? 

Kome Kolinda šalje ove poruke?

Manipulacija Jasenovcem

Govoreći o Jasenovcu, Kolinda se naglasila da se njime "treba prestati manipulirati u političke svrhe". 

Kao da njezin lanjski bojkot komemoracije nije bila čista manipulacija.

Njezin privatni, umjesto državničkog posjeta Jasenovcu najbolje je pokazao što ona misli o ustaškom režimu kojeg nije ni jednom spomenula u knjizi dojmova, kao i što misli o državi u čije ime nije željela nastupiti kako bi osudila NDH na službenoj komemoraciji.

To je bila manipulacija, koja je na koncu i dovela Hasanbegovića u Vladu.

I napokon, Kolinda ne bi bila to što jest, da nije ispalila onu nezaobilaznu floskulu: "Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti budućnosti".

Mračna budućnost

Ali kakva nam se budućnost smiješi uz Hasanbegovića i Tepeša, uz negiranje antifašizma i umanjivanje Jasenovca, uz Sedlara i Kaptol, uz reviziju povijesti, afirmaciju onoga što Kolinda sada verbalno osuđuje, premda na tome gradi politički uzlet, uz ovo desničarsko ruglo o kojem se u Europi snimaju dokumentarci?

Jednu takvu vrstu budućnosti vidjeli smo u filmu "Fatherland", gdje je opisano kako bi izgledala Njemačka da je Hitler pobijedio u ratu. Kroz poteze i poruke ove Vlade dobivamo obrise kako bi izgledala Hrvatska da je Pavelić pobijedio u ratu. Primjerice, vođa antifašističkog pokreta bio bi izbačen iz Ureda predsjednice Republike.

Suprotno onome što Kolinda sada tvrdi, ovo nisu podjele oko prošlosti, već oko sadašnjosti. 

Problem nije u ustašama nego u mentalnom sklopu koji na afirmaciji ustaštva promovira vrijednosti poražene u Drugom svjetskom ratu. Za neke su one doista bile egzistencijalne.

Pa ako je ovo doista bitka za prošlost, ona je još više bitka za budućnost.

Paradne poruke

Budućnost u kojoj se ustaštvo neće nametati kao uzor hrvatstva i hrvatske državnosti, u kojoj se moderna inačica ustaškog nasljeđa neće manifestirati kroz prijetnje manjinama, medijima, kritičarima, novinarima, oporbenjacima, kroz podjele na "manje i veće Hrvate", kroz represiju, militarizaciju, nacionalizam i klerikalizam.

A to je budućnost Hrvatske pod ovom vlašću, pod Hasanbegovićem i Karamarkom, ali i pod Kolindom Grabar Kitarović čije verbalne poslanice, onako s nogu, u pauzi Auto showa, zvuče paradno i kičasto u usporedbi s politikom koalicije i stranke iz koje je potekla.

Kolinda je sjedila u Vladi sa Sanaderom kad je on rušio ustaške spomenike. Sada sjedi na čelu države u kojoj se umanjuju ustaški zločini i veliča NDH. 

A danas joj je posjet američkog izaslanika za Holokaust pomogao da se jasnije odredi prema NDH i antifašizmu. 

Sutra ćemo vidjeti kamo će je razmišljanja odvesti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode