Obavijesti

Kolumne

Komentari 97

Nekome majka, nekom maćeha: Kolindin populizam u 10 točaka

Nekome majka, nekom maćeha: Kolindin populizam u 10 točaka
1

Dok podržava referendum "Narod odlučuje", Grabar Kitarović otvoreno se legitimira kao trumpovski populist koji u ime naroda udara na političku elitu. Međutim, ona je i sama oduvijek bila dio te elite, daleko od naroda

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović u to sad više nema nikakve sumnje, željela bi biti Donald Trump.

Htjela bi biti populistička predsjednica, isključiva zastupnica naroda koja bi podilazila narodu i ponašala se kao da između vođe i naroda nema posrednika, ni Ustava ni zakona. Bila bi protivnica političkih elita, liderica diskutabilnih kompetencija i ne prevelikog respekta prema Ustavu i zakonima, često nekonstruktivna kritičarka, a prečesto i prijetnja manjinama, nacionalnim i drugim.

Više od svega, Grabar Kitarović bi željela biti dio rješenja, premda je oduvijek bilo jasno da je ona veliki dio problema.

Mnogo toga izašlo je na vidjelo proteklih nekoliko dana povodom referendumske inicijative "Narod odlučuje" koju je predsjednica otvoreno podržala kad je - kao pravi populist - vidjela da je prikupila dovoljno potpisa. Evo nekih zaključaka.

1. 

Kolinda poručuje da bi "građani željeli protresti političke elite". Možda je to istina, ali u tom slučaju trebala bi znati da je i ona ta ista "elita". S karijerom ministrice, veleposlanice, predsjedničke kandidatkinje HDZ-a, a danas suverena s Pantovčaka, ona je konstantno pripadala političkoj eliti. Pa ako se slaže da bi trebalo "prodrmati elite", onda bi mogla podržati referendum za ukidanje ovlasti predsjednice RH, zajedno sa stavkom da se predsjednika ubuduće bira u Hrvatskom saboru.

Baš da vidimo kako bi se tada nosila s "voljom naroda".

2.   

Kolinda vjeruje, dobrim dijelom opravdano, da bi političke elite trebale biti "bliže narodu". Zato je ona ostala na Pantovčaku i time prekršila svoje prvo izborno obećanje. I usput nabavila četiri tone lososa, obavila preko stotinu putovanja na državni račun i pritom izbjegavala podnijeti račune za to svoje djelovanje. Ali narod više voli državnike koji su iznad njih, je li tako?

3. 

Kolinda želi ostaviti dojam da razumije narod, ali sjetimo se vremena kad je pripremala kandidaturu za predsjednicu. Tada je na zagrebačkoj špici pila kavu s Ružom Tomašić koja je novinarima izjavila: "Znam da je Kolindi u RH kao na Marsu". Nakon više do deset godina u inozemstvu Kitarović se vratila u Hrvatsku i zasjela ravno na Pantovčak. Koliko ona razumije narod? Kakvu sudbinu s tim narodom dijeli? I ako razumije narod, zašto mu ne odgovara?

Ne objašnjava trošenje sredstava, ishitreno i bez obrazloženja smjenjuje šefa tajne službe, odbija davati informacije Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, danas govori jedno, sutra nešto drugo. Možda narod to najbolje razumije?

4.

Kitarović poručuje da bi se trebala poštivati volja naroda. Ta volja se poštuje kroz priznavanje izbornih rezultata i kroz poštivanje Ustava i zakona, ali i kroz formiranje parlamenta gdje izabrani predstavnici naroda donose odluke u ime naroda koji ga je birao na izborima. 

A Kolinda je, sjetimo se, bila spremna predložiti svog mandatara 2015. godine preskočivši nekoliko ustavnih faza u imenovanju Vlade, čime je natjerala Božu Petrova da razvrgne pregovore sa SDP-om i uskoči u krilo Tomislavu Karamarku. 

5. 

Sjećamo se kako je Grabar Kitarović po stupanju na dužnost predsjednice ispalila onu famoznu izjavu "Svi ste vi moji". Pa sada, kao i u mnogo navrata do sada, pravi razliku između "njezinih" i onih drugih. Danas kroz promociju referenduma koji potiče ukidanje prava zastupnika nacionalnih manjina, jučer kroz izjave da su manjine same krive zbog stanja u kojem su se našle, a zadnje tri godine kroz izmještanje ureda samo u županije i gradove s većinskim hrvatskim stanovništvom. 

A prekjučer - ali i sutra - kroz pristajanje uz radikalne, diskriminirajuće, neustavne i nezakonite inicijative. "Svi smo mi njezini" - samo je nekima majka, a nekima maćeha.

6.

Među najbizarnije predsjedničine izjave u zadnje vrijeme svakako spada i ona da su se "političke elite otuđile od naroda" zbog čega "bujaju populističke opcije". Iako je baš ona jedna od populističkih opcija koje najviše bujaju.

Njezina retorika unazad godinu dana izravno plagira retoriku Živog zida. A pozivanje na narod protiv elita, siromašne nasuprot privilegiranima, na "nas protiv njih", bez konkretnih prijedloga i rješenja - kao i ovlasti - tipična je populistička taktika koja uzima zamah u Hrvatskoj i šire. 

7.

Predsjednica opet u ime naroda poručuje kako "ljudi žele pristojan život s pristojnom plaćom i sigurnim poslom", u skladu "s kvalitetama i obrazovanjem". Ali pazite sad ovo. Kolinda je bila ta koja je obećavala blagostanje svima, ona je tvrdila da će Hrvatska biti najbogatija zemlja na svijetu. A sad su najednom krivi svi, samo ne ona. 

Osim toga, ne treba zaboraviti da je Kolinda godinama pripadala stranci koja je sustavno uništavala šanse za pristojan život i pristojnu plaću u ovoj zemlji, uhljebljivanjem, nepotizmom, korupcijom i stranačkom podobnošću kontaminirala državu i otjerala ljude u inozemstvo. Ona i dalje računa na tu stranku. I od te stranke tražit će potporu za drugi mandat.

8.

Nadalje, Grabar Kitarović poručuje da je "važno vratiti povjerenje građana u institucije". Iako je upravo ona rušila to povjerenje: ignorirala je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, rušila je ustavnu podjelu vlasti kad se kao predsjednica države željela prije tri godine ugurati na sjednicu parlamenta, kad je rušila šefa SOA-e, kad je nedavno pozivala na reviziju žrtava Jasenovca pored javne institucije koja je ustanovila približno točan broj žrtava i čiju je ravnateljicu željela uzeti za savjetnicu...

9.

Još bolje, ovih dana predsjednica se požalila svom narodu kako je premijer Andrej Plenković odbio njezin zahtjev za zajedničkom sjednicom Vlade na kojoj bi se napravio akcijski plan za demografsku obnovu, pomoć blokiranima i ovršenima i za zaustavljanje iseljavanja. 

Ali ona još do danas nije iznijela svoj prijedlog tih mjera. 

10. 

I na koncu ono najbizarnije: predsjednica je objasnila kako se drži preporuka Venecijanske komisije o nemiješanju u referendume, pa je onda ipak podržala ovaj referendum, ali svejedno nije objasnila kako se misli odnositi prema članku 87. Ustava RH prema kojem predsjednik Republike može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum.

Dakle, miješa se kad ne treba, ne miješa se kad joj to Ustav propisuje.

Uglavnom, mnogo toga je Kitarović izjavila proteklih dana gdje je zacementirala svoj status elite izvan elite, iznad elite i protiv elite. Statu državnika koji kritizira političare i diskriminira saborske zastupnike, koji narodnu volju prihvaća samo kad njoj ona ide u korist, koji treba štititi Ustav, a ne odobravati njegovo kršenje, štititi ravnopravnost, a ne amenovati diskriminaciju manjina.

Kolinda je svakako dio problema, nekada čak i puno dubljeg.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode