Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kujica ima kvržicu na trbuhu, je li možda u pitanju tumor?

Kujica ima kvržicu na trbuhu, je li možda u pitanju tumor?
1

U novoj Zoordinaciji Goran Azenić otkriva kako pomoći zamorcu koji odbija hranu, zašto je mačkin trbuh ispuhan i što se krije iza kvržice na trbušnoj strani kod kujice

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas ima tumor, smije li konzumirati ulje kanabisa?

Poštovani, zanima me smije li pas konzumirati ulje kanabisa? Veterinari sumnjaju da se radi o tumoru, a meni zanima može li pomoći konzumacija ulja kanabisa ili samo kanabisa. Zanima me stručno mišljenje jer mu ne želim davati ništa na svoju ruku. Čitao sam da je u nekim slučajevima pomoglo. Je li mu bolje dati prije ili poslije operacije, s obzirom da je operacija za tri dana? Zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav. 

Korištenje kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj još nije legalizirano

Poštovani,

Pružili ste premalo informacija o stanju vašeg psa (koliko je star, na koju operaciju ide, na koji se tumor sumnja, kakvi su mu ostali nalazi...), stoga ne mogu komentirati o eventualnom liječenju vašeg psa s medicinskim kanabisom.  Međutim, takvo liječenje u Hrvatskoj ionako nije moguće jer korištenje kanabisa u medicinske svrhe kod nas još nije legalizirano.

Kujica ima kvržicu na trbuhu, je li u pitanju tumor?

Poštovani, imam kujicu staru dvije godine i osam mjeseci. Primijetio sam da na trbušnoj strani ima kvržicu. Popipao sam to prstom i nije niti tvrdo, a niti mekano. Na kvržici je mjehurić, ali ispod kože. Kujica baš ne dopušta da joj se to dira. Čitao sam na internetu da bi to mogao biti tumor, ali nisam 100 posto siguran zato Vas molim za savjet. Ponaša se normalno, skače, igra se... Jedino što sam primijetio da je prije više bila zainteresirana za igru, bacio sam joj lopticu po 10 puta, a sad već nakon trećeg bacanja odustane i ne želi više trčati. Sve radi normalno, ali ponekad se vidi da je umorna, u tom trenutku je pustim na miru no jako sam zabrinut. 

Najvjerojatnije je riječ o pupčanoj kili

Poštovani,

Po poslanoj fotografiji i vašem opisu zaključio bih da se radi o pupčanoj kili (herniji). Obično se može reponirati, tj. pritiskom na oteklinu masa u kili se vrati natrag u trbušnu šupljinu kroz pupčani prsten. Kad su kile male one obično sadrže samo mast (trbušna maramica), no ponekad u njoj može biti i crijevo ili drugi trbušni organi. Kod malih pupčanih kila u kojima se nalazi samo mast, kirurško liječenje obično nije potrebno. No, ukoliko je u kili bilo koji trbušni organ, a najčešće je to crijevo, onda je operaciju bolje obaviti što prije. Savjetujem da posjetite veterinara kako bi se potvrdila dijagnoza i dogovorite za eventualni kirurški zahvat.

Moj zamorac odbija hranu i ima problema s nogama, o čemu se radi?

Poštovani, imam zamorca starog otprilike četiri godine koji je u potpunosti prestao jesti i piti. Prije otprilike mjesec dana jednu večer primijetila sam da ne može hodati po stražnjim nogama no već sljedeće jutro je sve bilo u redu. I u otprilike isto vrijeme na stražnjim nogama je počeo gubiti dlaku. Sve je bilo u redu jedno vrijeme. Prije dva tjedna primijetila sam da mu krletka zaudara neugodnim mirisom više nego inače, čak isti dan kad sam mu promijenila piljevinu. Izgleda da je obavljao nuždu nešto češće nego inače. Sve se to promijenilo prije tjedan dana kada je u potpunosti prestao jesti i piti, potpuno je smršavio. Samo popije malo vode i pojede voće ili povrće kad mu dam. Inače što se tiče prehrane ništa nisam promijenila. Bila bih zahvalna kada biste mi dali neki savjet.

Zamorca što prije treba odvesti veterinaru

Poštovani,

Što prije odvedite svog ljubimca kod veterinara, u suprotnom ako se takvo stanje nastavi vaš će ljubimac uginuti. Već tjedan dana ne jede i ne pije i primijetili ste da je u tako kratkom roku jako smršavio, potrebno ga je po hitnom postupku stabilizirati, a potom ovisno o pregledu napraviti dodatne dijagnostičke pretrage koje će pomoći u pronalasku uzroka takvoga stanja.

Maca se nakon dana izbivanja vratila ozlijeđena, trbuh joj je ispuhan, o čemu se radi?

Poštovani, imam macu staru šest mjeseci koja boravi u dvorištu moje kuće. Nestala je na jedan dan, a kad se vratila primijetila sam da je pretrpjela traumu. Možda ju je udario auto (iako nema vanjskih ozljeda) ili ju je netko udario nogom u trbuh. Maca je preplašena i ne izlazi iz kućice. Jede i pije, ali trbuh joj čudno izgleda. Ispuhan je i spustio se do poda. Također, maca teško diše. Nažalost veterinaru u Makarskoj ne rade danas, tako da tek ujutro imam pregled u veterinarskoj ambulanti. Molim vas za savjet. 

Vjerojatno se radi o kili nastaloj traumom

Poštovana, 

Kod Vaše mace vjerojatno se radi o traumatskoj ventralnoj herniji (kila nastala traumom). Macu treba rendgenski snimiti možda postoje još nekakva iznenađenja npr. dijafragmatska hernija i stabilizirati (kako bi kirurški zadavat protekao što sigurnije). Problem se rješava kirurškim putem.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana