Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kujici su se na tijelu pojavile rane i kvržice, o čemu se radi?

Kujici su se na tijelu pojavile rane i kvržice, o čemu se radi?
3

U novoj Zoordainaciji veterinar Goran Azenić odgovara kako pomoći psu koji napada ljude i zašto kućni ljubimci jednostavno ne žele obavljati nuždu u pijesku

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Psu se počeli zubi kvariti, kako to spriječiti?

Poštovani, imam malog mješanca pekinezera starog šest godina. Prije nekoliko dana primijetila sam da mu je jedan zub pocrnio i najvjerojatnije je pokvaren. Može li se spasiti i kako spriječiti da se ostali zubi ne kvare. Inače živim u malom mjestu i sumnjam da se mogu osloniti na neke usluge stručne osobe. Najbliže mjesto mi je Split. Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam vas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zube treba četkati jednom na dan i koristiti žvakalice za plak

Poštovana,

Pretpostavljam da je zub oštećen (frakturiran). Zub je potamnio zbog krvarenja i odumiranja pulpe i živca. U koliko je oštećena kruna zuba zub se vjerojatno može spasiti na način da se ukloni odumrli živac. Šupljina pulpe se ispuni zubnim cementom, zub se zatvori i modelira sa zubnim kompozitom. Ako je zub potamnio zbog frakture korijena tada će se ga morati izvaditi. Preporuka je četkanje zubi jedanput dnevno sa posebnom četkicom i pastom za pse s tim da će te ga morati postepeno priviknuti na postupak četkanja. U koliko Vam je to iz nekog razloga neostvarivo tada možete koristiti posebne žvakalice koje uklanjaju zubni plak i na taj način usporavaju nastanak zubnog kamenca. U pet shopovima postoji mnogo proizvoda za njegu zubi i usne šupljine.  

Kujici su se na tijelu pojavile ranice i kvržice, o čemu se radi?

Poštovani, imam kujicu mješanku staru godinu dana. Primijetila sam joj ranicu koja već skoro dva tjedna ne nestaje, a nalazi se iznad prednje šape na trupu. Izgleda kao da ju je tek sad napravila. Zatim joj se na zadnjoj nozi s unutrašnje strane pojavila mala kvržica veličine centimetra. Ne znam je li to međusobno povezano. Zanima me gdje se krije uzrok tome? Unaprijed hvala. 

Treba napraviti mikološku i bakteriološku pretragu

Poštovana,

Promjene koje ste fotografirali ne izgledaju povezano. Promjenu na stražnjoj nozi trebalo bi pregledati wood-om lampom te uzorkovati za mikološku pretragu. Poželjno bi bilo napraviti i pregled kožne strugotine (mikroskopski) te po potrebi bakteriološku pretragu (bez ovih pretraga teško bi bilo govoriti o uzroku nastanka ovakve kožne promjene). Manju ranicu za sada bilo bi dovoljno tretirati antiseptikom npr. Octeniseptom. Svakako posjetite svog veterinara.

Kako mačku naučiti da nuždu obavlja u pijesku?

Poštovani, imam mačku staru godinu i pol koja je kao mala išla u pijesak, a sad kad smo je stavili u kuću, ona ne želi ići na pijesak. Nuždu ne obavi u kući, već moli da je se pusti van. Kako da je naučim da nuždu obavlja u pijesku? Unaprijed hvala. 

Obavljanje nužde nije samo fiziološka potreba već i služi kao metoda obilježavanja teritorija

Poštovani,

Vaša mačka zna otići u pijesak (nije zaboravila), već joj je draže to obavljati vani. Kod životinja obavljanje nužde nije isključivo samo fiziološka potreba već i služi kao metoda obilježavanja teritorija. Odsad nadalje vašoj mački će biti draže obavljati nuždu vani samo u izuzetnim situacijama će otići u pijesak.

Kujica nuždu obavlja svugdje samo ne u pijesku

Poštovani, imam kujicu Stafforda staru dva i pol mjeseca. Živim u stanu na četvrtom katu u gradu i pokušala sam je naučiti da nuždu obavlja u pijesku, ali ona to odbija. Osim toga, počela je jesti pijesak. Kad primijetim da će obaviti nuždu stavim je u pijesak, ali ništa. Prestane piškiti i kakiti. Čak sam ju 10 minuta zadržavala u pijesku, ali ništa. Nakon što je izašla obavila je nuždu na podu. I tako svaki put. Dezinficiram ta mjesta, ali nema nikakvog pomaka. Dapače, još je i gore. Jučer je nuždu obavila u krevetu. Stvarno više ne znam što da napravim, a moji ukućani polako gube strpljenje. Ne bih ju htjela nekome dati, ali ako se ne popravi, morat ću nažalost i to napraviti. Molim vas za savjet. Hvala. 

Pijesak je bolje zamijeniti pelenom

Poštovani,

Štene od dva mjeseca je još malo i trebati će vremena da usvoji gdje treba obavljati nuždu. Savjetovao bi da maknete pijesak koji ćete zamijeniti  prostirkom-pelenom i učiti ga da tamo obavlja nuždu, vjerujem da će joj biti puno ugodnije na taj način. Svakako svaki put kada obavi nuždu na željeno mjesto nagradite je. Uz još malo truda i upornosti sigurno ćete riješiti problem.

Koliko dugo se u prosjeku kuja tjera?

Poštovani. u našoj blizini kuja se tjera, a moj pas je jako nemiran. Pokušavam ga smiriti, ali ne ide. Živi sa mnom u kući tako da po noći stalno cvili u nadi da ću ga pustiti van. Možete li mi reći koliko dugo se u prosjeku kuja tjera? Unaprijed hvala. 

Faza u kojoj kuja privlači pse traje mjesec dana

Poštovani,

Spolni ciklus kuje ima više faza. Prva faza PROESTRUS obično traje 9 dana (1-29 dana) u toj fazi kuje privlače pse ali ne dopuštaju parenje. Zatim slijedi druga faza je ESTRUS u toj fazi kuja izuzetno privlači pse i dopušta parenje. Treća faza je DIESTRUS u koji traje oko 60 dana, u toj fazi jenjava privlačenje pasa i prestaje. Završna faza je ANESTRUS odnosno faza mirovanja spolnih organa koja traje 4 mjeseca pa i do godinu dana ovisno o kuji. Dakle ako je samo jedna kujica koja se tjera vaš će pas cca mjesec dana ludovati za njom.

Pas stalno napada djecu, što da radimo?

Poštovani, imam psa labradora od starog 11 mjeseci. Počeo je napadati djecu, ne i starije. Na sestrine prijateljice koje idu u treći razred stalno laje, a jednu od njih je i napao. Uspio sam je obraniti. Kako da mu pomognem da to prestane raditi? Unaprijed hvala. 

Kastracija i edukacija mogu pomoći 

Poštovani,

Ukoliko pas nije kastriran savjetovao bih da se to što prije učini, a za ostatak najbolje da se obratite nekom od centara koji se bave ponašanjem pasa, odgojem i edukacijom vlasnika. Dok se svari ne promjene bilo bi najbolje da vam pas tokom šetnje nosi brnjicu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu