Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kujicu muči crvenilo kože, a dlaka joj ispada, što da radim?

Kujicu muči crvenilo kože, a dlaka joj ispada, što da radim?
2

U novoj Zoordinaciji saznajte zašto maca sisa deku, mogu li se jajašca psećih buha vidjeti golim okom i kako pomoći mačiću koji ima crviće u rani na vratu

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Može li se psa od pet godina dresirati?

Imam ridžbeka starog pet godina, zanima me može li ga se dresirati? Imamo veliko dvorište pa ga nismo vodili na povodcu. Hvala. 

Za dresuru nikad nije kasno

Poštovani,

Za dresuru nikad nije kasno. Ono što je moguće da ćete trebati utrošiti više vremena u ispravljanju nekog ponašanja kojem je vašem psu postala navika, nego što bi utrošili kod dresiranja šteneta. Postepeno počnite s lakšim stvarima te kad ih usvoji krenite dalje. Ako želite ubrzati proces savjetujem da ga upišete u školu pasa.

Kako pas naučiti da nuždu obavlja vani?

Kupili smo malo štene shih tzu-a. Star je dva mjeseca i 10 dana, ali nikako ga ne možemo naučiti da nuždu obavlja vani. To nam nije prvi pas već smo svakog dosad prodali zbog tog problema. Pomozite nam jer ga želimo zadržati. Unaprijed hvala. 

Štene tek s tri mjeseca starosti može naučiti obavljati nuždu vani

Poštovani,

Vaše štene je još beba i ne možete očekivati da će već u toj dobi obavljati nuždu vani. S druge strane savjetujem da tako malo štene ne izlazi vani dok se nije potpuno procijepio od zaraznih bolesti. Savjetujem da ga za početak naučite da obavlja nuždu u kući na peleni ili novinama i sl. Tek kad se procijepi i kad malo odraste počnite s njim izlaziti vani i nagrađivati ga kad obavi nuždu vani. Vjerujem da će u dobi od 3-4 mjeseca brzo svladati vanjsko obavljanje nužde.

Mačka sisa deku, zašto to radi?

Poštovani, kad mazim mačku ona počne presti i sisati deku. Zašto to radi?

Time pokazuje da joj se maženje sviđa

Poštovani,

Vaša maca tako pokazuje da joj se to sviđa. Cuclanje deke je zapravo refleks sisanja koji je kod vaše mace još uvijek ostao. Ako je maca još mala ta potreba za cuclanjem će se najvjerojatnije povući.

Mogu li se jajašca psećih buha vidjeti golim okom?

Poštovani, zanima me mogu li se jajašca i ličinke psećih buha vidjeti golim okom? Imam psa mješanca starog dvije godine i uvijek je bio zaštićen sredstvima protiv bilo kakvih nametnika, ali prije tjedan dana se počeo češkati. Nakon nekoliko dana pregledavanja tek jučer sam uočila nekoliko buha. Ne češka se bas prečesto, a čini se da ih ni nema puno. Ali njegov domet u stanu je širok (osim spavaće sobe) pa me zanima je li nakon detaljnog čišćenja stana moguće golim okom vidjeti te ličinke. Ili trebam pričekati i vidjeti hoće li se ponovno pojaviti.

Buhine ličinke i jajašca teško se vide jer se nalaze na skrovitim mjestima

Poštovani,

Buhine ličinke i jajašca ćete teško vidjeti jer se nalaze na skrovitim mjestima (npr. u fugama parketa, u tepihu, ispod namještaja i sl.). Također neka razvojna stadija su izrazito otporna te u nepovoljnim uvjetima mogu preživjeti i do godine dana. Stoga Vam predlažem da ne čekate kako bi se uvjerili dali je problem riješen ili nije već da oštro krenete u borbu protiv tih nametnika. Većina buha i njihovih razvojnih stadija se nalazi u prostoru, čak 95% populacije buha, a samo 5% se nalazi na životinji. Temeljito tretiranje prostora i životinje u pravilnim razmacima (svaka 4 tjedna) potrebno je uzastopno ponavljati (kroz 3-5 mjeseci) da bi donekle bili sigurni da smo se riješili buha.

Mačić ima crviće u rani, što da radim? 

Poštovani, našla sam mačića koji ima ranu na vratu i odnijela sam ga veterinaru. U rani je bilo crvića i veterinar mi je preporučio sredstvo za čišćenje rana. Rekao je da ranu treba ispirati, a da će crvići izaći nakon tri dana. Ranu ispirem i stavlja ma nju vatu kako ne bi nečistoća ušla, što da dalje radim? Pozdrav. 

Ranu treba čistiti 

Poštovana,

Dobro ste postupili što niste čekali s posjetom veterinaru, crvići bi napravili pravi užas. Pretpostavka je da imate dobro sredstvo koje ste nabavili u ljekarni pa u koliko se rana polagano sanira mislim da nemate razloga za zabrinutost.

Pas ima kožnu bolest, koji je uzrok?

Poštovani, imam psa šarplaninca starog četiri godine. Skoro godinu dana ima kožnu bolest, na koži mu se pojave crne kraste koje krvare. Krvarenje sam spriječila antibioticima, ali čim prestanem s tabletama stvari se vrate na staro. Kraste se nalaze između prstiju na nogama i na prsnom košu. Inače normalno jede, stolica je u redu i nema nikakav miris. Imala sam pse sa šugom pa znam kako to izgleda. Na većini mjesta gdje joj je dlaka otpala nema više crvenila. Hvala unaprijed. 

Mogući su uzrok gljivične infekcije, parazitarne invazije, bakterijske infekcije i alergije

Poštovani, 

Fotografija koju ste poslali nažalost u Vašem slučaju nije od velike koristi za postavljanje nekakve sumnje ili čak dijagnoze. Ono što ja mogu zaključiti da Vi s davanjem antibiotika u principu zaliječite sekundarnu bakterijsku infekciju kože, a čim prestanete s antibiotikom ponavlja se ista priča s kraćim vremenskim odmakom. Uzroka takvom stanju može biti  mnogo npr. gljivične infekcije, parazitarne invazije, bakterijske infekcije i alergije. Vaš problem dodatno se komplicira činjenicom da je koža promijenjena unazad godinu dana tako da je koža sigurno već kronično promijenjena, što će dodatno otežati liječenje. Vaš prvi korak je posjet veterinaru koji će osim pregleda morati napraviti nekoliko dijagnostičkih pretraga kako bih pronašao primarni uzrok ovakvih promjena. 

Kujica ima crvenilo po koži i ništa ne pomaže

Pozdrav, imam stafordicu staru skoro tri godine. Nakon zadnjeg tjeranja dobila je to crvenilo po tijelu i na tim mjestima se peruta i otpada joj dlaka. Samo glava, rep i šape su netaknute. Pretpostavila sam da je to samo zbog pada imuniteta, ali od tjeranja su prošla već skoro dva mjeseca. Kupala sam je s Plivaseptom i s jabučnim octom razrijeđenim s vodom i tek se sada malo poboljšalo. Također, promijenila sam joj i prehranu jer sam pomislila da je možda u hrani problem. Sada se tek može normalno maziti po leđima bez da se previja  jer je sve svrbi. Ne želim joj davati kortikosteroide, imate li vi kakav savjet?

Treba prilagoditi kupke

Poštovana,

Bez pregleda izuzetno je teško odgovoriti na Vaše pitanje (koristilo bi da ste poslali nekoliko fotografija navedenih promjena). Svijet bi bio da ne koristite pjenušavi Plivasept jer on izuzetno isušuje kožu što u Vašem slučaju nije poželjno. U mojoj praksi puno se bolji pokazao šampon Peroxiderm, no odluku o kupanju prepustio bih kolegama koji su Vašu ljubimicu pregledali. Pozitivno je da ste promijenili hranu (bilo bi dobro da je hipoalergenska dijeta). Što se tiče kortikosteroida morate znati da oni imaju svoje dobre i loše učinke (uostalom kao i svaki drugi lijek) no pravilnim i stručnim liječenjem  u mnogo situacija imaju čak odlične rezultate i ne bi trebali samoinicijativno odbacivati kao mogućnost.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin