Obavijesti

Kolumne

Komentari 52

Lako se rugati SDP-u. Neka se Plenki pobrine za svoje afere

Lako se rugati SDP-u. Neka se Plenki pobrine za svoje afere
1

Plenković je jutros u Saboru SDP-ovcima skresao da su "slabi i patetični". Bilo je to hrabro od premijera koji se trenutno vadi iz afere s kupnjom izraelskih aviona i čija vladavina počiva na prebjezima i Milanu Bandiću.

VIDEO

Hrabro je Andrej Plenković odbrusio SDP-ovcima na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru.

"Nama u HDZ-u bilo bi drago da ste vi u SDP-u jači, ali niste", odgovorio je Siniši Hajdašu Dončiću na njegovo pitanje o padu Hrvatske na ljestvici demokratičnosti pojedinih društava. 

"Slabi ste pa sada mijenjate teze. Zastupnici od vas odlaze jer ste patetični, jer ste slabi i ne vide budućnost u vašoj stranci".

Sve im je, onako sanaderovski, istresao u facu.

I bilo je to hrabro od premijera koji se upravo jučer vadio iz afere s mailovima o propaloj nabavci izraelskih zrakoplova. Koji je imao žestoki sastanak sa svojim pobunjenim gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom. Čija vlast ovisi o preletačima i prebjezima. Koji koalira s Milanom Bandićem. Čiji članovi stranke završavaju u zatvoru zbog govora mržnje. Čiji čelnici slave Dan Republike Srpske.

I koji se rješava ministara i stranačkih prijatelja kad god mu dogori pod petama.

Nije pristojno

Reklo bi se da ne može premijer i stranački lider u takvim okolnostima nabijati oporbi na nos da je "slaba i patetična". Nije pristojno. Koliko god bilo pogođeno i istinito.

Može Plenković likovati nad devastiranom opozicijom i to je apsolutno njegovo pravo, pogotovo u parlamentarnoj polemici. I naročito u situaciji kad njegovi birači uporno ne trzaju na sve afere i promašaje, ostajući odani ovakvom i onakvom, ali ipak njihovom HDZ-u.

No to svejedno ne znači da je njegova Vlada kvalitetna, stranka poštena, vlast uzorna, koalicija stabilna, partneri pouzdani, a njegov doprinos hrvatskoj demokraciji pozitivan.

Odraz njegove vlasti

Plenković se u svom odgovoru u Saboru referirao na anketu The Economista o indeksu demokratičnosti prema kojoj je Hrvatska pala iza Orbanove Mađarske, iza jedne Poljske, na razinu Vučićeve Srbije. To je bio odraz HDZ-ove vladavine.

Kao što je i slaba i rasturena oporba slika njegove vladavine.

I kao što Milan Bandić u njegovo ime rastura SDP i HSS.

Pa koliko god likovanje i ruganje oporbi nailazilo na odobravanje hadezeovaca, kao i na ironično slijeganje ramenima ljevičara i liberala koji takve i još gore kritike upućuju Bernardiću iz njegovih redova, toliko je ono neprimjereno premijeru koji se upravo vadi da nije imao pojma o "tisućama mejlova" u kojima Amerikanci upozoravaju da neće dozvoliti prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj.

Ili koji se vadio da nema veze s mejlovima grupe Borg među kojima je bio i njegov prijatelj odvjetnik.

Ili koji mora pometati za svakim svojim ministrom. 

Hrvatska je u Plenkovićevim rukama i njezina slika samo je odraz Plenkovićeve vladavine.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode