Obavijesti

Kolumne

Komentari 347

Opet smo vidjeli kako u praksi izgleda HDZ-ovo Zajedništvo

Opet smo vidjeli kako u praksi izgleda HDZ-ovo Zajedništvo
1

Na misi za Domovinu vojni ordinarij pozivao je na "jedinstvo, zajedništvo i slogu hrvatskog naroda". Pa je državni vrh pobjegao na kninsku Tvrđavu, a na dva koncerta održale se dvije vrste proslava - umivena i ona prava.

VIDEO

Vojni ordinarij Jure Bogdan ove je subote na svečanoj misi za domovinu u Kninu, pred državnim vrhom (minus predsjednica Republike), uputio molitvu za "jedinstvo, zajedništvo i slogu hrvatskog naroda".

A onda je državni vrh, s ministrima, saborskim zastupnicima, drugim dužnosnicima i gostima koji su dobili pozivnice, pobjegli na kninsku tvrđavu i tamo održali svečanost povodom godišnjice Oluje.

Daleko od Hrvata i Hrvatica, građana i građanki, daleko od branitelja i posjetitelja kojih se ovoga slavljeničkog vikenda u Kninu nije skupilo više od osam tisuća.

Tako je HDZ-ov državni vrh demonstrirao "zajedništvo u slozi". 

Narod u Kninu, državni vrh na Tvrđavi. 

Dvije proslave

I sama proslava Oluje podijeljena je na dva dijela: u Kninu je servirana pristojna i umivena verzija u kojoj su čak policajci skakali na glavu trojici pijanaca koji su zaurlali "Za dom spremni", a "Prljavo kazalište" vratilo sat na sam početak onoga što se danas čini kao nevine devedesete; u Slunju je upriličena hard-core, moderna, hadezeovska, thompsonovska verzija proslave Oluje, sa crnim majicama i folklornim urlanjem "Za dom spremni". Bez reakcija i bez posljedica.

Ali zato, a to je bilo najvažnije, daleko od premijera Plenkovića i državnog vrha koji vjeruje da se ne mora ograđivati od onoga što mu se ne odvija pod nosom.

Tako preživljava "zajedništvo u slozi". 

A mimohod?

A kad smo već kod HDZ-ova zajedničarenja, mjesec dana prije Oluje Udruga Prvi hrvatski redarstvenik apelirala je na nadležne institucije da se na Dan pobjede u Kninu uvede mimohod hrvatskih branitelja. Pa ništa od toga.

"Krv su mi na slamku pili da se mora napraviti mimohod, a sada ga nema", rezignirano je komentirao bivši ministar Predrag Matić.

Ali tako je to s HDZ-om. 

Nitko mu neće uzeti za zlo što se zaklinje u neke vrijednosti od kojih kasnije bježi. Sve do kninske Tvrđave. Na koju smiju samo pozvani.

Zajedništvo M. Pupovca

U zajedništvo se HDZ zaklinje i u hrvatskoj Vladi. Pa je iz ovih višednevnih događaja vezanih u Oluju vladajuća koalicija izašla s uvrijeđenim Miloradom Pupovcem koji možda nije prozvao svoje partnere iz HDZ-a što se nisu odazvali njegovim komemoracijama, ali zato nije mogao odšutjeti činjenicu da se u Slunju, na Thompsonovu koncertu u organizaciji Ministarstva branitelja, opet skandiralo "Za dom spremni".

"To nam ne može biti zajedničko, nije nam zajedničko", komentirao je Pupovac. "To je daleko od onoga što nas je približilo i oni koji omogućavaju to moraju biti svjesni da to ne može biti zajedničko i da neće biti zajedničko".

O tome što im je zajedničko u tom njihovu zajedništvu Pupovac će razgovarati sa svojim partnerom za kojega diže ruku u Saboru.

Nije, međutim, rekao zbog čega diže ruku za Vladu koja još nije maknula ploču iz Jasenovca, koja daje novac za Thompsonove koncerte, čiji predstavnici izbjegavaju srpske komemoracije (pa i onu u Srbu), kao i za Vladu koja - kako je i sam jučer naglasio - tek treba sankcionirati žrtve zločina nad Srbima u Oluji.

Zajedništvo je na snazi - ali uz određene ustupke.

Kolindina hrabrost

Srećom, Pupovac je bio zahvalan predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na riječima koje je izrekla u sigurnom okruženju, u kontroliranim uvjetima, na Tvrđavi daleko od naroda koji bi je mogao izviždati zbog tvrdnji o tome da se "treba pokloniti srpskim žrtvama Oluje".

Kitarović je pokazala zavidnu hrabrost. Ali do određene mjere.

Tako je, dakle, izgledalo Zajedništvo u Kninu. 

Sigurna udaljenost

Državni vrh bio je na sigurnoj udaljenosti od malobrojnog naroda koji je došao na proslavu Oluje, Thompson je pokazao da je on zapravo postao simbol pobjede u Domovinskom ratu, branitelji nisu dobili što su tražili od onih za čiji su se povratak na vlast zalagali, a HDZ-ovi partneri opet su dobili ono što su tražili.

I dobit će još.

Sve je, uglavnom, ostalo po starom, Onako kako smo već navikli od hadezeovaca i njegovih partnera. Istih onih hadezeovaca koji su se rugali premijeru Zoranu Milanoviću što se onomad uvrijedio kad su mu zviždali u Kninu. A sad Plenkovićevoj eliti nitko nije imao prilike zviždati. 

Zajedništvo je na snazi dokle god postoji sloga oko toga tko bi trebao biti na vlasti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 347
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...