Servirani samo kao dodatak ili ''začin'' koji zaokruži priču, sirevi su najadekvatnija riječ za hedonistička uživanja. Od glavnog jela, preko grickalica do deserata, sir nudi široku lepezu mogućnosti korištenja te oplemenjuje svaku vrsta jela. Dapače, brojne veće kulinarska kulture diče se svojom proizvodnjom i ponudom sira, što samo daje na značaju toj vrloj namirnici.
Kako se polako budimo iz zimskog sna te uranjamo u sezonu proljetnog obilja, nove ideje se same roje te nastaju prekrasni, sezonski recepti, puni okusa i svega dobroga što proljeće nosi. Sastojak koji u nadolazećim receptima čini razliku je baš sir. Iako dio mliječnih proizvoda radi održivosti sama proizvodim (poput kefira i namaza od svježeg sira, što i vama preporučujem) zrelijim sirevima se ne bavim.
Nerijetko kombiniram sireve koje donosim s putovanja ili dobijem od prijatelja gurmana, što je pravi luksuz. No, kada biram o svom budžetu i tražim kvalitetan omjer cijene, kvalitete i pouzdanosti (mrsko mi je kada kupim proizvod i jednom je mrak, drugi puta totalni trop) tada posegnem za Sirelinim proizvodima, posebice kad su u pitanju sirevi poput gaude i podravca koje puno koristim budući da su fino topljivi i blago aromatični, pa ih mogu podvaliti i siro-nejedcima.
Za prilike kad se u kuhinji sa mnom nađe jednaki siroljubac, posežem za onim jačima poput malog gorskog ili pašnjaka. Meni je uvijek cilj hranom ugoditi drugoj osobi, a sirevi su tatamata u mogućnosti adaptacije.
Stoga vam donosim pregled novih proljetnih, uskršnjih ideja i okusa za najukusniju sezonu pred nama. Od inovativnih recepata do klasika s ''twistom'', navedeni recepti bi prije svega trebali služiti kao inspiracija za vaše osobne kreacije.
Prvo što mi padne na pamet kad pomislim na sir je njegova aromatičnost i jednostavnost, te mi ga je najdraže grickati kad je dio neke dobro iskombinirane plate. Komadić mesa, uz izbor adekvatnog svježeg ili kiselog povrća, u kombinaciji sa sirom koji po mom skromnom mišljenju uvijek ''nosi'' platu često je piece de resistance večere.
Moje najčešće kombinacije plata uključuju sireve Podravec, Mali gorski i Pašnjak u sljedećim izvedbama:
No ne bih ja bila ja da ne eksperimentiram s okusima nadugo i naširoko. Od svih nedavnih eksperimenata oduševile su me sljedeće nazvala bih ih klasične kombinacije:
Da nije samo da eksperimentiram doma, postoje svima poznati klasici kojih se vjerno držim i često radim na sveopće veselje ukućana:
Ima tu i pomaknutih recepata koji su skroz kreativni i čudni, ali i nevjerojatno ukusni od kojih najčešće radim:
Za mene, najbolji je u umjerenim količinama kada zaokružuje jelo, te svojim okusom popunjuje paletu, a ne dominira jelom. Na vama je da se igrate i eksperimentirate!
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.