Obavijesti

Kolumne

Komentari 30

Plati pa se klati: Kako kupuju i ucjenjuju građane za glasove

Plati pa se klati: Kako kupuju i ucjenjuju građane za glasove
1

Zdravko Mamić nudi milijun kuna za pobjedu HDZ-a u Kninu, Milan Bandić nudi besplatnu legalizaciju objekata, Željko Kerum u zadnji čas otvara Zapadnu obalu.

VIDEO

Gotovo je s parolama o "plusu od tri plaće".

Kandidati na izborima shvatili su da kod birača "u minusu od kojeg im plače" ne pale više ljubav, lojalnost, ideologija, svjetonazor, ne pale grunfovska obećanja, ne pali čak ni širenje mržnje i straha od Srba i komunista. 

Pali samo lova.

Zdravko Mamić došao je ovih dana u Knin i pored čovjeka kojeg je ne tako davno na skupštini HNS-a nazvao "brkatim idiotom" poručio građanima da će Dinamo pokloniti gradu Kninu milijun kuna. "Ali imamo jedan uvjet za to, a taj je da na predstojećim izborima za gradonačelnicu Grada Knina opet izaberete Josipu Rimac. A onda vi odlučite kako ćete potrošiti taj novac", kazao je Mamić lobirajući za HDZ.

Milan Bandić već tjednima obilazi zagrebačke kvartove i na sastancima koje osiguravaju ćelavi nabildani zaštitari obećava građanima da će im legalizirati bespravno sagrađene objekte. Jedini njihov zadatak bit će da glasaju za njega na lokalnim izborima. 

Bandićev splitski kolega Željko Kerum u rekordnom je roku dobio dozvolu za otvaranje Zapadne obale na kojoj je organizirao besplatni predizborni dernek od pola milijuna kuna. Na račun građana, naravno.

I tako se ova kampanja za lokalne izbore, možda kao ni jedna prije nje, sve više pretvara u besramnu kupovinu glasova i direktnu političku korupciju.

Vladimir Šeks smatra da Mamićeva izjava u Kninu nema obilježja korupcije. On bi to trebao znati, ipak je on predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. "Ako netko iz svoga džepa nekom drugom obećava neku nagradu, onda to nije kažnjivo i nelegitimno", veli Šeks. "To nije nešto nezakonito, samo može biti čudno".

Čudno je slaba riječ za ono što Bandić radi Zagrepčanima, direktno ih ucjenjujući da će legalizirati svoje objekte samo ako glasaju za njega. Iako je svojom porukom prekršio Zakon o izbornoj promidžbi, zagrebački gradonačelnik ipak neće biti kažnjen. Zašto? Zato što ga nema tko kazniti, s obzirom da DIP djeluje samo od službenog početka kampanje. 

A tko štiti zakon izvan kampanje? Nitko.

Ili se, kao u Kerumovu slučaju, cijela zakonska procedura malo ubrza, kako bi samo tjedan dana od ulaska u kampanju za drugi gradonačelnički mandat stigao ispuniti svoje najveće obećanje, otvoriti Zapadnu obalu. 

Uporabna dozvola izdana je tri sata prije svečanog otvorenja, a dernek je bio besplatan za sve: osim za gradski proračun. Pola milijuna kuna za Kerumovu kampanju. Pa neka plače onaj tko je u minusu tri plaće. 

Uglavnom, čak i kad se vratimo dalje u prošlost, teško je sjetiti se kad su kandidati na izborima tako unosno i bez zadrške nudili novac ili konkretne usluge za glasove birača.

Gospodar Neretve Stipe Gabrić Jambo devedesetih je godina davao po sto maraka svakome tko je na auto zalijepio njegovu predizbornu naljepnicu. Na parlamentarnim izborima 2007. godine HDZ-ovi ministri obilazili su  županije i na skupovima javno obećavali kako će neki lokalni projekt dobiti prednost pri financiranju samo ako HDZ ostane na vlasti.

Bilo je tu i kupovanja vijećnika, koalicijskih partnera, korupcije među samim strankama i kandidatima.

Ali teško je sjetiti se ovako direktnih i konkretnih ponuda samim građanima. Milijun kuna iz Dinamove (ali ne Mamićeve) blagajne za HDZ, besplatna legalizacija ako se glasa za Bandića, Kerumovo podsjećanje na puste tisuće kuna koje je podijelio oriđinalima na Rivi...

I naravno, ništa od toga nije kažnjivo, ništa se ne sankcionira, nema tijela koje provodi nadzor kršenja izborne promidžbe mimo kampanje, nema posljedica za nepoštenu i prljavu kampanju, za podmićivanje javnim novcem i ucjenjivanje javnim funkcijama. 

Sve je to, kako bi to lijepo objasnio Vladimir Šeks, "samo čudno".

A konačni sud prepušta se samim biračima. Neka oni ocijene hoće li vjerovati Mamiću da će doista dati milijun kuna HDZ-ovoj gradonačelnici Knina, hoće li vjerovati Bandiću da će im legalizirati objekte, hoće li dati Kerumu da im podijeli još koju tisućicu na Rivi...

Ili će radije pričekati da se nađu "u plusu tri plaće". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana