Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 27.11.2019. u 12:46
24 komentara

Plenki je došao spasiti stvar. Zato bi sad moglo biti još gore

Andrej Plenković ukazao se na sinoćnjim pregovorima sa prosvjetarima u štrajku. Nakon ucjena, dao im je ponudu za koju misli da ne mogu odbiti. A oni mu poslali javnu odbijenicu na ponudu koju smatraju uvredljivom.

Foto: Facebook
24 komentara

Andrej Plenković došao je sinoć spasiti stvar.

Ukazao se kao deus ex machina, onako sanaderovski, odveo sindikaliste u sobu na pregovore i dao im ponudu koju bi teško netko mogao triput zaredom brzo ponoviti.

Odnosno, dao im je ponudu za koju štrajkaši kažu da je ista kakva je i bila prije početka štrajka u školama. Dakle, ponižavajuća.

"Premijer je inzistirao da mi imamo pozitivan stav", kazao je jutros sindikalist Vilim Ribić, prepričavajući detalje sinoćnjeg sedmosatnog sastanka u Vladi. "Tražio je da podržimo dogovor, da kažemo da je to nešto jako dobro i da nagovaramo ljude".

Ribić kaže da on to nije radio, da ih nije nagovarao ni Branimir Mihalinec, a jutrošnje reakcije po školama pokazale su što štrajkaši misle o Plenkovićevoj ponudi. Facebook je preplavljen fotografijama na kojima nastavnici drže papir s natpisom "Ne".

Cijena mozga dvije kune

"Štrajkaši se trebaju više koncentrirati na sadržaj, a ne formu ponude", poručio je jutros premijer, na što su nastavnici uzvratili kako je upravo taj sadržaj ponižavajući.

Nema povećanja koeficijenata, dakle onoga što su tražili, ali zapravo nema ni povećanja plaća u odnosu na ono što je ponuđeno prije štrajka. Točnije, jedna nastavnica izračunala je da bi, osim povišice koje je Plenković dao svim javnim i državnim službama, ona na plaću dobila još točno - dvije kune.

Plenković je, dakle, došao spasiti stvar, ali pitanje je koliko je u tome uspio. 

Pokušao je učiniti nešto tipično plenkovićevski: zamotati ponudu u kompliciranu jednadžbu kako bi ona izgledala ozbiljno i impresivno. Pitanje je koliko će štrajkaši biti impresionirani.

Oni su do sada već dovoljno ucijenjeni, pa i zastrašeni.

Mrkve i batine

Prijeti im se neplaćenim danima u štrajku, koje Plenković obećava platiti ukoliko se štrajk obustavi. Optužuje ih se za "politizaciju" prosvjeda. Omalovažava ih se slanjem trećeg ešalona pregovarača. Zastrašuje ih se slanjem policije u škole da popisuju sudionike u prosvjedima.

A HNS, taj spasitelj obrazovanja i prijatelj prosvjetara, anonimno preko Jutarnjeg lista poručuje: "Da vidim tko ne bi respektirao premijera koji bi rekao 'Sad je dosta' i raspisao prijevremene izbore. Sindikati ne bi ništa dobili. Dobili bi šamar!".

To je valjda HNS-ova vizija reforme obrazovanja.

I što Plenković više smiruje situacij -  nakon što je prekjučer pobjegao od situacije - to je ona napetija.

Sad će se čak i u školama nastavnici izjašnjavati o premijeru koji je iznio ponudu koja se, po njegovu mišljenju, ne može odbiti. 

Tako izgleda kad Plenković rješava krizu. 

Došao je spasiti stvar, a zapravo je došao spasiti sebe.

Plenkijev autoritet

Ne samo svoj autoritet u Vladi, nego i autoritet u stranci iz koje se već čuju glasovi nezadovoljstva Plenkovićevim rješavanjem štrajka, a onda i autoritet u javnosti i kod birača. Da se i ne govori o autoritetu pred sindikalnim pregovaračima.

Nakon što je mjesec dana puštao da kriza naraste do općeg štrajka u školama i velikog prosvjeda u Zagrebu, kada je rješavanje problema već debelo zakašnjelo, sada se premijer kompromitirao u pregovorima nudeći sve i svašta, samo ne ono što štrajkaši traže.

Čini se da su u pravu oni anonimni HDZ-ovci koji po medijima govore da Plenković nema socijalnu inteligenciju.

Ova Vlada dozvolila je da balon štrajka naraste do neslućenih razmjera. Pitanje je hoće li eksplodirati Plenkoviću u lice.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message