Obavijesti

Kolumne

Komentari 171

Pogledi čvrsti, ljepljivi prsti: I Zoki je zaigrao "seoski poker"

Pogledi čvrsti, ljepljivi prsti: I Zoki je zaigrao "seoski poker"
1

Čim je vidio da Most juri u zagrljaj HDZ-u, Milanović se odrekao svega u što se prije par dana zaklinjao, pa čak i pozicije mandatara za koju je dobio mandat SDP-a.

VIDEO

Koji je pravi Zoran Milanović?

Onaj koji je nakon konzultacija s predsjednicom Republike izjavio kako su "samo dvije osobe legitimirane voditi Vladu, on ili Karamarko" ili onaj koji u pismu Mostu nudi mogućnost da mandatar bude Božo Petrov, ali i druga nestranačka stručna osoba?

Je li to onaj koji je ultimativno odbio koaliciju s HDZ-om ili onaj koji u pismu Mostu ostaje otvoren za suradnju sa svim strankama u parlamentu koje se "odreknu optuženika i rasista", pa onda valjda i s HDZ-om bez optuženika i rasista?

Je li to onaj koji je Most nazvao "mostobranom povratka kriminalne organizacije u vlast" ili onaj koji tom Mostu nudi suradnju, premijersko mjesto, ministarstva i suradnju?

Je li pravi Zoran Milanović onaj koji je na Glavnom odboru SDP-a, kao najvišem tijelu stranke, dobio potvrdu da bude mandatar nove vlade ili je to onaj Milanović koji se četiri dana kasnije toga odrekao (navodno uz odobrenje Predsjedništva)?

Koji će se Zoran Milanović ukazati na idućim pregovorima? Napetost doseže vrhunac.

Političar i državnik

U međuvremenu je Milanović, makar jedan od njih, pokazao kako i on zna igrati "seoski poker".

"HDZ igra seoski poker", izjavio je nakon propale konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora. "Ja nisam kockar, ali političar i državnik jesam".

Da bi sada, nakon što je vidio da mu je propao blef s odbijanjem tripartitne koalicije i nestranačkog premijera, odnosno da je time samo gurnuo Most u zagrljaj HDZ-a, naglo promijenio stav.

Pa brže-bolje napisao pismo da on ipak prihvaća suradnju s Mostom, pa i nestranačkog premijera, pa i Božu premijera, pa i ostale stranke (samo bez optuženika i rasista). 

Pa onda još brže napisao novo pismo u kojem dodaje kako za to ima dozvolu Predsjedništva i koalicijskih partnera. Za svaki slučaj.

Opet blefira?

Uglavnom, učinio je sve što je potrebno kako bi se vratio u igru. Odnosno, još važnije, kako bi pokvario igru HDZ-u i Mostu. A opet, je li i to bio blef?

Ako se tako lako odrekao uloge mandatara, hoće li jednakom lakoćom i odustati od ponude Mostu da predloži mandatara?

"SDP od samog početka ima inicijativu", pohvalio se ovih dana jedan anonimni SDP-ovac. "Uvijek smo tri koraka ispred HDZ-a".

Štoviše, stječe se dojam da je SDP toliko odmaknuo da je stigao napraviti cijeli krug i prikrasti se HDZ-u iza leđa. Ono što laiku izgleda kao kašnjenje, zapravo je neviđeno ubrzanje.

Tako je i s mandatarom. Milanović je tražio potvrdu za mandatara od Glavnog odbora računajući s tim da će se samo 72 sata kasnije toga odreći. Naprosto je prebrz za sve, čak i za vlastita stranačka tijela.

Boža zvani Pub

Tako smo, eto, dobili obračun Zoke Pokeraša i Bože zvanog Pub. Pogledi čvrsti, ljepljivi prsti. Na Karamarka, međutim, više nitko ne računa jer samo je njegova pokeraška faca gora od Milanovićeve.

Hoćete biti mandatar? "Ne znam, vidjet ćemo, razgovarat ćemo, nije moja odluka, ne odgovaram na hipotetska pitanja, nemojte me to pitati, to je na stolu, svatko se mora nečega odreći za Hrvatsku... Da, bit ću mandatar!".

Eto, ako je teško pogoditi koji je pravi Zoran Milanović, nekada je još teže otkriti koji je pravi Tomislav Karamarko. Onaj koji je mandatar ili onaj koji to nije?

Zbog toga su zaslužili da ih Most uvuče u veliku koaliciju. Pa neka si pišu pisma.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka