Obavijesti

Kolumne

Komentari 120

Pozdrav iz Trumpove Amerike svim radikalima i populistima

Pozdrav iz Trumpove Amerike svim radikalima i populistima
1

Donald Trump zaigrao je na najniže strasti i najmračnije strahove Amerikanaca, podijelio da bi zavladao i zatim pozvao na zajedništvo. To zvuči tako poznato svima koji su pratili zadnje izbore u Hrvatskoj.

VIDEO

Nije u politici još propao onaj tko je igrao na niske strasti i mračne strahove.

Dapače, takvima se nakon sinoćnje pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima nasmiješila svijetla budućnost.

Amerika je jučer mogla ući u povijest tako što bi, nakon prvog Afroamerikanca, izabrala prvu ženu za predsjednicu. Umjesto toga, ući će u povijest po tome što je izabrala prvog kandidata koji nije političar niti je ikada obnašao ikakve političke funkcije, ali još tragičnije, prvog koji je kampanju dobio na rasizmu, šovinizmu, ponekad čak i otvorenom fašizmu, a sigurno na plašenju ljudi i igranju na najniže strasti.

I možda Donald Trump nije fašist. Sigurno nije konzervativac ni klerikalac, posve sigurno je mizoginist, siledžija i prostak, ali možda ipak nije rasist i šovinist kakvim se prikazivao u kampanji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On je samo govorio ono što su mase htjele čuti. Iskoristio je rastuću frustraciju u američkom društvu, probudio strahove, podgrijao rasističke i šovinističke demone, podijelio društvo, posvadio birače...

Ono što je on jednom prilikom u kampanji okarakterizirao kao "locker room talk", prostački razgovoro u muškoj svlačionici, zapravo se svodilo na političku kampanju iz minhenske pivnice prije stotinu godina.

Klaun i mesija

I možda bi on bio i ostao obični klaun da deseci milijuna Amerikanaca nisu u njemu prepoznali novog političkog mesiju.

Trump je, baš kao u nekom reality showu, do kraja ogolio ružno lice Amerike. U nevjerici čekamo da nam netko kaže kako je sve to zapravo bio sociološki eksperiment.

Ali nije bio. 

Trumpove poruke protiv manjina, imigranata, etničkih skupina, žena, invalida, veterana, medija, liberala, sudova i sudaca prihvaćene su s oduševljenjem. Igrao je za pljesak i dobio ga je.

Baš kao što je njegova pobjeda i stupanje na čelo najveće svjetske sile poslala poruku ohrabrenja svim šovinistima, rasistima, diktatorima, autokratima širom svijeta.

Trumpove lekcije

Svih ovih godina, američka je diplomacija dijelila lekcije svijetu o demokraciji, poštivanju ljudskih i prava manjina, o ravnopravnosti spolova, pravnoj državi, zakonima i slobodama.

Trumpova diplomacija sada će učiti svijet da je normalno, dapače i poželjno, nazivati čitave etničke skupine silovateljima, ubojicama i teroristima, vrijeđati i napadati žene, rugati se invalidima, odbijati odluke sudaca samo zato što su Meksikanci, prijetiti hapšenjem političkih protivnika...

Rulja je na Trumpovim skupovima zdušno urlala "Lock her up!", tražeći hapšenje Hillary Clinton, a Trump je čak i u televizijskoj debati zaprijetio da će procesuirati svoju političku protivnicu. 

To je standard koji Amerika danas postavlja svijetu.

I kome će se sada okrenuti svi oni koji traže podršku Amerike u borbi protiv diktatora, ugnjetavanja, kršenja ljudskih prava? Trumpovoj Americi?

Mini-hitleri

A ta Trumpova Amerika, više nego sam Trump, ona koja je tako zdušno prigrlila najsramotnijeg kandidata u njezinoj povijesti, ohrabrit će sve one male fašiste, rasiste, šoviniste i mini-hitlere koji se istim receptima bore za vlast u Europi.

Zatvaranje granice za imigrante, tjeranje stranaca, naročito onih druge boje kože, gušenje sloboda, populističko manipuliranje sirotinjom, usađivanje straha i parazitiranje na strepnji postat će uskoro mainstream u zapadnom svijetu i srušiti sve one vrijednosti na kojima je izgrađena postratna Europa.

Nema veze što je to bazirano na laži: Brexitovci su obećavali blagostanje i novac za zdravstvo, pa su srušili funtu i burze; Trump obećava poslove, razvoj i blagostanje, pa je njegov izbor srušio burzu i dolar.

Ali Brexit je tek jedan primjer, Europa tek čeka lančanu reakciju. A ono što je najgore, čak i ne trebate biti natapirani klaun da biste pustili zloduha iz boce.

U to smo se uvjerili u Hrvatskoj na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Podijeli pa vladaj

Recimo, Kolinda Grabar Kitarović bila je pristojna diplomatkinja, ali joj nije smetalo da na šatoraškom i stožeraškom huškanju osvoji vlast. Da podgrijava podjele i profitira na sukobima, a onda, nakon što je pobijedila, sve posvađane, podijeljene i povrijeđene pozove na zajedništvo.

Navlast iste poruke jutros je Americi uputio i Donald Trump. 

Nakon kampanje "Podijeli pa vladaj" ili možda bolje "Posvađaj, pa vladaj", Trump je poručio da je "došlo vrijeme da Amerika zavije rane podjela" i da je "došlo vrijeme da se svi okupe u zajedništvu".

Osim valjda Meksikanaca, Latinoamerikanaca, Afroamerikanaca, imigranata, žena, izbjeglica, liberala, progresivaca...

Teško da bi sve to govorio da je izgubio.

Kako to obično biva, nakon euforije slijedi otrežnjenje koje u pravilu rezultira mamurlukom, ali tada je već kasno za mnoge stvari.

Amerika je dobila svog Trumpa, svijet je dobio Trumpovu Ameriku i po svemu se čini da je ovo kraj svijeta kakvog smo poznavali.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang