Obavijesti

Kolumne

Komentari 264

Prvo je obećavala blagostanje, a sada servira nemir i tjeskobu

Prvo je obećavala blagostanje, a sada servira nemir i tjeskobu
1

Kolinda Grabar Kitarović prije tri godine je obećavala da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Danas je ispucala u javnost čitav arsenal kritika na račun onih koji ne provode reforme. Dakle, na Vladu

VIDEO

Naravno da je Kolinda Grabar Kitarović ljuta.

Prije tri godine obećavala nam je blagostanje i poručivala da ćemo biti "jedna od najbogatijih država u Europi i svijetu", ako ne i šire.
A od svega toga nije se ostvarilo ništa. I zbog toga netko mora platiti za ta njezina neispunjena obećanja. A to ne može biti ona, je li tako? Predsjednica nema nikakvih ovlasti, osim ovlasti da ispaljuje spektakularna obećanja.

I dok se Vlada ponosi svojim makroekonomskim pokazateljima, predsjednica Republike ispucala je danas čitav arsenal kritika na račun hrvatskog gospodarskog i društvenog razvoja.

Prava je šteta što nije bila na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru pa da sve to istrese u lice premijeru Andreju Plenkoviću.

"Slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo, već naprotiv za nemir i tjeskobu", izjavila je Grabar Kitarović u svom govoru u Opatiji na 25. savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2018.".

Evo kako je malo trebalo da se njezina postizborna euforija pretvori u predizborni "nemir i tjeskobu".

Lider oporbe

Pa je Kolinda nabrojala: jedan od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP, pa loš omjer izvoza roba, bez usluga, pa samo 85 posto razvijenosti srednje i istočne Europe, pa najniža stopa produktivnosti zaposlenosti i BDP-a, pa poražavajuća aktivnost radne snage, pa sve veći udio ljudi s rizikom od siromaštva...

Nema oporbenog lidera koji može sve to tako taksativno pobrojati kao što je to jutros učinila Kolinda Grabar Kitarović. 

I onda ovo: "Strukturne reforme postale su toliko apstraktne da ih se u javnom prostoru ne doživljava. Postoje liste preporuka, ali malo ih se realizira. Time dolazimo do pitanja tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke".

A tko bi trebao donositi odluke o reformama nego Vlada?

Povukla kočnicu

Povukla je, doduše, Kolinda malo kočnicu kad je ustvrdila da bi "objašnjenje koje vodi zaključku kako nam manjka političke volje bilo potpuno neodgovorno, te joj je neprihvatljivo". Ali ako reforme već godinama stoje, onda je netko za to stajanje odgovoran.

Kolindina kritika gospodarstva kao da je prepisana iz priručnika Ive Josipovića u drugoj polovici njegova mandata. Tada je bivši predsjednik, nakon dulje hibernacije, odlučio snažnije napasti Milanovićevu Vladu i izaći s kritikama, pa i prijedlozima, što valja učiniti u reformama, što mu je dalo priliku požaliti se u kampanji da ga Vlada nije slušala.

Kolinda je obavila prvi dio, kritizirala je situaciju, ali ipak nije izašla u javnost sa svojim reformskim prijedlozima.

Vizija i odlučnost

Umjesto toga, poručila je kako nam treba "politička vizija i odlučnost, hrabrost i otpor populističkim politikama, nepopuštanje pred ucjenama, povećanje kapaciteta državne i javne uprave". "Mi kao dužnosnici trebamo ne samo osluškivati bilo naroda, nego ga i voditi", rekla je predsjednica.

Bilo je, dakle, samo pitanje kako će Kitarović početi graditi svoj put u drugi mandat. A u nedostatku boljeg rješenja, najlakše je opaliti po HDZ-ovoj Vladi. Onoj koja se hvali da je spasila Hrvatsku, stabilizirala financije i unaprijedila gospodarstvo.

Sigurno lakše nego da se predsjednici postave pitanje gdje je ono blagostanje kojim se nedavno hvalila. 

A uostalom, ako se predsjednici ne sviđa ov akvo stanje u državi, neka posluša svoj savjet i slobodno se iseli.

Nakon ovoga, ako Davor Bernardić izađe u javnost sa sličnom kritikom, riskirat će da ga Milijan Brkić optuži da se, nakon Todorićeve, priključio "Kolindinoj koaliciji".

U zemlji kojom vlada HDZ, očito HDZ-ovci postaju najžešći oporbenjaci. Za pravu oporbu doista više nema mjesta.

Osim možda u onom Plenkovićevu podrumu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom