Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Riješio se svih poslova, ali je zadržao sve povlastice. Po čemu je onda Milanović drugačiji?

Riješio se svih poslova, ali je zadržao sve povlastice. Po čemu je onda Milanović drugačiji?
1

U kampanji je Milanović najavljivao da će biti skromniji, jeftiniji i povučeniji predsjednik države nego što smo to navikli od bivših stanara Pantovčaka.

VIDEO

Kad odbija svečanu inauguraciju, drži jednominutne govore na službenim promocijama i odbija protokole, Zorana Milanovića opravdava se tvrdnjama da je on zapravo drugačiji od svojih prethodnika na Pantovčaku. A kad koristi helikopter i vojnu jahtu za izlet u Albaniju, bez putnih naloga i s kontradiktornim obrazloženjem da se prvo radi o privatnom, a zatim službenom putovanju, Milanovića se opravdava tvrdnjama kako su to isto - pa i puno gore stvari - radili njegovi prethodnici na Pantovčaku. Pa je to onda valjda u redu.

No mi sad više nismo sigurni želi li predsjednik Milanović biti drugačiji od svojih prethodnika ili isti kao oni? Naime, u kampanji je Milanović najavljivao da će biti skromniji, jeftiniji i povučeniji predsjednik države nego što smo to navikli od bivših stanara Pantovčaka. A sad danima raspravljamo o stotinama tisuća kuna koje je potrošio za izlet na ručak sa svojim prijateljem, albanskim premijerom. To znači da je Milanović isti kao prethodnici. A to nismo očekivali.

Jer ako Zoran Milanović želi biti drugačiji, znači li to da će biti bolji ili gori od prethodnika? Ispravlja li njihove pogreške ili baštini loše navike? Ono što je problematično kod Milanovićeva puta helikopterom i jahtom jest činjenica da je upravo to ono što građane najviše nervira kod predsjednika bez ovlasti. To da se ponaša ležerno i bahato.

“Čime sam trebao otići s otoka, luftićem”, pitao se Milanović. Kao da ne može sjesti na trajekt. Imao je Milanović priliku preoblikovati dužnost predsjednika, prilagoditi je novom vremenu i uvjetima, staviti u uske okvire kako je najavljivao u kampanji. Maloj i sve siromaš- nijoj zemlji ne treba protokolarni predsjednik koji bježi od protokola, a onda svejedno njeguje statusne simbole i koristi beneficije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čini se da se Milanović elegantno riješio svih poslova predsjednika, a zadržao sve povlastice. Tako to radi predsjednik s karakterom.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu