Obavijesti

Kolumne

Komentari 64

Satarom po satiri: Nastavlja se svjetonazorski udar na društvo

Satarom po satiri: Nastavlja se svjetonazorski udar na društvo

Ovaj svjetonazorski udar koji se nastavio čistkama na HRT-u i ukidanjem satirične emisije, više ne ide samo na dušu HDZ-u. Svega toga ne bi bilo bez prešutne podrške i tihog odobravanja Bože Petrova.

VIDEO

HDZ-ova kulturna revolucija ide dalje.

Jučerašnja odluka novog vodstva Hrvatske televizije o ukidanju satirične emisije Montirani proces, kao i njezino nadomještanje serijalom o svakodnevici papinske Švicarske garde (!), bila je potpuno očekivana, logični nastavak čistki na javnoj televiziji i apsolutno u skladu s proklamiranom politikom HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Na što se danas nadovezala i najava "odgode" reforme školstva zbog, nije bilo teško pogoditi, prigovora Ladislava Ilčića na zdravstveni odgoj. Sve dok se reforma ne ukine.

Nema tu, dakle, velikih iznenađenja.

Nema popusta

Revolucija i dalje ruši sve pred sobom: neprofitne medije, javnu televiziju, kulturu, Vijeće za elektroničke medije, znanost, školstvo, ali i manjine, Srbe, izdajice, satiričare...

Nema popusta i nema popuštanja. 

Na djelu je čisti svjetonazorski udar na hrvatsko društvo.

No, ako se nekome čini da se HDZ, kao inspirator i kreator ove revolucije, možda ponaša previše bahato i samouvjereno za nekoga tko je na izborima tako tijesno pobijedio, da se jedna stranka koja se jedva dokopala vlasti ne bi mogla priuštiti ovoliku slobodu u nametanju jednog svjetonazora, onda bi trebao malo razmisliti.

I zaključiti da je na prošlim izborima jedna svjetonazorska opcija zapravo premoćno pobijedila. A pobjednici su se žestoko obrušili na čitavo društvo.

U ovom slučaju Most nije nikakav korektiv. Nije to Božo Petrov, još manje je to Tihomir Orešković.

Oni postavljaju nogu HDZ-u samo u kadrovskim pitanjima o kojima direktno ovisi njihova pozicija unutar vladajuće nomenklature. Tajne službe, MUP, fotelje, resori, imenovanja, HNB, natezanje oko pojedinog ministra, nerviranje Karamarka, trganje za ovlasti, igra prijestolja...

Svađe i mirenja, prijetnje i osvete. 

Ali svjetonazorski, svi oni pušu u ista jedra.

Svjetonazorom po glavi stanovnika

"Svjetonazori su po meni stvar osobnih uvjerenja", nebrojeno je puta poručio Božo Petrov. No, ipak se čini da se ugodnije osjeća uz nekoga s kime dijeli svoj svjetonazor.

Pa upadljivo šuti na Hasanbegovićevo orgijanje po povijesti, kulturi i medijima, upadljivo šuti na Brkićeve i Kolindine prijetnje manjinama, šuti o čistkama na HRT-u, o smjenama urednika i zabranama emisija, šuti o prijetnjama Oliveru Frljiću kao najradikalnijem slučaju koji najavljuje trendove...

Ponaša se kao da sve to s njime nema nikakve veze. Kao da je taj svjetonazorski udar garniran prijetnjama i govorom mržnje nečija privatna stvar. 

Ne samo HDZ-ova, nego i preko njegove i Mostove prešutne podrške, nego i njegova. A preko politike ove zajedničke Vlade, postaje stvar čitavog društva.

Most nije korektiv

Stoga ta kulturna revolucija nije više samo pitanje HDZ-a, Karamarka, Hasanbegovića i Milijana Brkića. Ništa od ovoga što sada rade ne se moglo provesti bez podrške Mosta. Koalicijske podrške koja ih drži na vlasti, ali i prešutne podrške da na toj vlasti daju gasa svjetonazorskim promjenama u medijima, kulturi, škostvu, znanosti i tko zna čemu još.

Petrov povremeno zakoči Karamarka u nekim natezanjima unutar koalicije, u obračunima za špijune, policajce i represivni aparat, ali mu zato daje otvorene ruke u svemu ostalome.

A time i podršku.

Jer dok nas Petrov uvjerava da je "svjetonazor stvar osobnih uvjerenja", dotle se jedan isključivi svjetonazor projicira na čitavo društvo. 

Ponekad pod plaštom osvete, kao na HRT-u, ponekad pod parolom slobode medija, kao u Vijeću za elektroničke medije, ponekad kao manifestacija hrvatskog duha, kao u kulturi.

Pa ono što počinje smjenom ravnatelja Gorana Radmana zbog knjigovodstvene pogreške, nastavlja se čistkama urednika i zabranama satiričnih emisija. 

Ili se krene s druge strane: prvo rulja sa šajkačama i uzvicima "Za dom spremni" navali na vrata Vijeća za elektroničke medije, a onda ministar dovrši posao kroz zakonsku proceduru.

A Božo Petrov šuti. I uvjerava nas kako ovo što se događa nije državna politika, već i dalje "stvar osobnih uvjerenja".

Kao da nije svjestan da će, nakon Srba, ljevičara, oporbenjaka, kulturnjaka, novinara, satiričara, jednoga dana red doći i na njega.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode