Obavijesti

Kolumne

Komentari 72

SDP se protivi referendumu, a sam odbija istospolne brakove

SDP se protivi referendumu, a sam odbija istospolne brakove
1

Zašto SDP toliko govori o diskriminaciji i protivi se referendumu o ustavnoj definiciji braka, kad i sam piše zakone u kojima se istospolne zajednice neće zvati brakom?

VIDEO

Vrijedi se vratiti tri godine unazad.

U vrijeme kad su sindikati prikupili više od 700 tisuća potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu, onog kojeg je odmah svečano potpisala Severina, a tri dana kasnije čak i Zoran Milanović. Referenduma svejedno nije bilo. Znate zašto?

Zato što je vlada Jadranke Kosor pod pritiskom jednostavno odustala od najavljenih izmjena zakona, povukavši najavljeni zakonski prijedlog iz saborske procedure, a nenadmašni Vladimir Šeks tada je to objasnio ovako: "Mislim da više nema osnove za raspisivanje referenduma".

Nema zakona, nema referenduma.

Zoran Milanović je kao šef oporbe poručio da bi se "referendum ipak trebao održati bez obzira na odluku Vlade". "Ništa nam ne jamči da Vlada neće opet za mjesec dana staviti zakon u proceduru. Ja im ne vjerujem", kazao je Milanović u rujnu 2010. godine.

A što se događa danas?

Udar na ustavni poredak

Danas se HDZ i SDP svađaju oko referenduma povodom ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Peđa Grbin govori da rezultat referenduma nije obvezan za automatsku promjenu Ustava, da mu se on svjetonazorski protivi, da je to diskriminacija i što sve ne. Vladimir Šeks to naziva udarom na ustavni poredak države.

Ali nitko da podsjeti kako taj referendum zapravo nije potreban. Baš kao što je Šeks prije tri godine rekao da nije potreban onaj sindikalni referendum.

I to iz vrlo jednostavnog razloga: Vlada je već preduhitrila rezultate referenduma.

Nema braka, nema referenduma

Naime, ministar Arsen Bauk u svojoj najavi skorog usvajanja Zakona o životnom partnerstvu poručio je kako se "zajednica dvije osobe istog spola neće zvati brak" te da takva zajednica "neće imati pravo na posvajanje djece". To je u nekoliko intervjua potvrdila i ministrica socijale Milanka Opačić.

Dakle, brak je faktički i danas zajednica muškarca i žene. Sve drugo ne naziva se, niti će se po novom zakonu nazivati brakom. 

Znači, po logici Vladimira Šeksa, referendum nije potreban, niti su potrebne promjene Ustava. Brak je u hrvatskom zakonodavstvu već ionako definiran onako kako se to zahtijeva u referendumskom pitanju.

Je li to diskriminacija?

I niti jedan pravni stručnjak, ni jedan sudac Ustavnog suda nisu to javno osudili, niti su Vesna Pusić i Peđa Grbin kritizirali to kao diskriminatorsku odluku. Da istospolne zajednice, prema SDP-ovu zakonu, neće smjeti posvajati djecu.

Pa ako je Vladimir Šeks već odbacio sindikalni referendum kao "faktički nepotreban", zašto to ne ponovi u vezi ovog ustavnog referenduma? Ili zašto to ne kaže Arsen Bauk?

Zašto, uostalom, SDP poručuje kako je ustavna definicija braka kao zajednice muškarca i žene diskriminacija manjine, kad i njegovi ministri svojim zakonskim rješenjima diskriminiraju istospolne zajednice?

Samo zato što je drugačije kad to radi SDP?

Diskriminirajmo zajedno

Pa ako je to već tako, neka se onda raspiše taj prokleti referendum, neka se promijeni taj nedorečeni Ustav, neka muškarci i žene dobiju svoje brakove, a istospolne zajednice svoja "životna partnerstva".

A ne da se izaziva ustavna kriza u vezi pitanja oko kojeg se SDP i HDZ  zapravo slažu.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana