Obavijesti

Kolumne

Komentari 58

Sekta je bio, u sektu se vraća. Evo kako je Most zatvorio krug

Sekta je bio, u sektu se vraća. Evo kako je Most zatvorio krug
1

Most je izrastao iz jasno definirane svjetonazorske i ideološke priče u Metkoviću, a sada s odlascima brojnih zastupnika i ministara ponovno se svodi na mali krug profiliranih sljedbenika okupljenih uz Petrova i Grmoju.

VIDEO

Sekta je bio, u sektu se vraća.

Ovom biblijskom parafrazom najbolje se može opisati životni krug koji je u politici napravio Most. 

Krenuo je kao klerikalna, konzervativna, ideološki i svjetonazorski vrlo usko profilirana grupacija iz Metkovića, a sada se s odlascima brojnih njegovih uzdanica i saborskih zastupnika ponovno pretvara u grupaciju iz kakve je izrastao.

"Vodstvo Mosta smatralo je da se stranka treba svjetonazorski jasno profilirati i više nisam imala prostora za rad", kazala je ovih dana Ines Strenja Linić, saborska zastupnica Mosta koja je objavila svoj izlazak iz politike.

Isto su objavili i mnogi drugi Mostovci: Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Ružica Vukovac, Vlado Marić, Ivana Ninčević Lesandrić, Ivan Kovačić... Most je još davno raskrstio sa zastupnikom Markom Vučetićem, koji je Most nazvao "desnom, klijentelističkom i elitističkom strankom".

Povratak korijenima

Svi oni priključili su se Mostu kao inicijativi koja je krenula iz male grupacije konzervativnih aktivista u Metkoviću, Hrastovaca i klerikalaca poput Bože Petrova i Nikole Grmoje, a sada kad svi oni pomalo otpadaju, Most se vraća svojim korijenima.

Svi Mostovi zastupnici i ministri širili su utjecaj Mosta po Hrvatskoj: do Slavonije, Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra... Sada se sve više pogledava prema Metkoviću.

Oni koji sada napuštaju Most razvodnjavali su njegovu ideološku i svjetonazorsku komponentu, sve do ljevičara i liberala, koji su s vremenom malo-pomalo otpadali, utišavali se, nestajali ili naprosto odustajali.

Dvaput s HDZ-om

Zbog takvih Most je postao uspješnom nacionalnom političkom pričom koja je prije pet godina zavela i mnoge razočarane SDP-ovce i liberalne glasače, te Most dvaput dovela na vlast. Odnosno, Most je dvaput doveo HDZ na vlast.

Sada se Mostov ideološki i svjetonazorski temelj, kulinarskim rječnikom, reducira do kompozicije koja uključuje samo profilirane, uglavnom desne ili konzervativne kandidate i sljedbenike.

Nema više širenja, nema više uključivanja, nema više regrutiranja.

Most je izrastao iz Hrasta, u Hrast se sada vraća.

Pa se, recimo, riječka liječnica Strenja Linić zamjenjuje riječkim vjeroučiteljem Marinom Miletićem.

Uspjeh ili prevara?

Bila je to neminovnost i pitanje je bilo vremena kad će se ta priča ispuhati i sve se vratiti na početak. Odakle je i krenulo.

Time bi se ujedno i završila uspješna priča Mostova sudjelovanja u politici. Za neke, ona je bila uspješna prevara. Za mnoge, Most je u postojećim okolnostima naprosto izgubio smisao postojanja. 

Metoda dovođenja HDZ-a na vlast već se izlizala, otjerala je mnoge birače, kao i buduće akvizicije koje se ne uklapaju u svjetonazorski kalup. Hvatanjem takozvanih "kapitalaca" Most sliči na očajnika koji se lovi za svaku slamku, a usko definirana ideološka platforma ostvaruje i uske ciljeve. Odnosno, dohvaća malo mandata.

Na koncu, bilo je to očekivano. Sekte mogu trpjeti širenje i razvodnjavanje, ali ne zadugo. Lideri sekte mogu trpjeti neslaganje i drugačije mišljenje, ali ne zadugo. 

Mostova operacija dvaput je uspjela, ali čini se da pacijent lagano odumire. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode