Obavijesti

Kolumne

Sjedanje u auto zimi je izlazak na prvu liniju. Zapamtite to.

Sjedanje u auto zimi je izlazak na prvu liniju. Zapamtite to.
1

Neki dan smo i kalendarski zakoračili u zimu. Po meni, a i mnogima u najljepše doba godine. I zaista je tako. Prosinac, blagdani, obitelj, Božić, zajedništvo.

VIDEO

Ima li ljepše situacije nego biti doma s obitelji, prijateljima i uz čašu toplog čaja i komad najukusnije bakine orehnjače uživati u prekrasnom pogledu kroz prozor. Snijeg. Bjelina. Čistoća.

Osjećaš neki lijepi unutarnji mir.

Blagdansko doba je i doba kada najviše putujemo jer posjećujemo svoje bližnje. Netko ima baku u Dalmaciji, netko strinu u Slavoniji. Netko ujaka u Lici.

Putujemo, vozimo i nastojimo što prije stići do svojih najbližih gdje god oni bili kako bi zajednički proveli blagdane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Putujemo, vozimo.

Ili u zadnji čas jurimo po poklone, ukrase za bor. Možda i po još koju sitnicu koju smo zaboravili kupiti.

I ovo blagdansko vrijeme je i stresno i užurbano. Često žurimo. Stisnemo gas malo više.

Previše.

Jesmo li svjesni da se vrijeme promijenilo? Stigla je zima.

Zima i sve ono što zima donosi. Niske temperature, snijeg, poledicu. Maglu, smanjenu vidljivost.

Uz nedovoljno opreznu vožnju i neprilagođenu brzinu vrlo često i kobnu kombinaciju.

Uspori malo.

Ne žuri.

Razmišljaj prije svega o sebi. Vrijedi li tvojih užurbanih deset minuta nečijeg života. Vrijedi li stisnuti gas ne bi li možda stigao desetak minuta ranije negdje. Baš u tih „samo“ deset minuta se može dogoditi najgore. Pa tko želi blagdane zavijene u crno.

Ne vrijedi.

Uspori malo. Ne žuri. Razmisli o tome jer sigurnost nije slučajnost.

Za volanom sam već dvadesetak godina i svakodnevno sam na cesti. Zbog posla, zbog obitelji i automobil koristim zaista mnogo. Dnevno radim minimalno pedesetak kilometara. I da se pohvalim - u tih dvadeset godina bez ijednog kaznenog boda, bez ijedne plaćene kazne za bilo kakav vozački prekršaj. I jako sam ponosan na tu činjenicu.

Automobil u ovo današnje užurbano vrijeme nije luksuz već elementarna i svakodnevna potreba. Putuj na posao i s posla, vozi klince na trening i razne aktivnosti, skokni do dućana, otiđi na koncert, u kino...

Hoćeš/nećeš – voziti se moraš.

Nastojim uvijek biti maksimalno na oprezu kad sam za volanom. Prije svega imam odgovornost prema svojim klincima jer ne želim da rastu bez oca.

Isto tako razmišljam i o svim ostalima u prometu. Drugim vozačima, pješacima.

Nema tjedna da ne svjedočimo nekoj prometnoj nesreći najčešće sa smrtnim ishodom. I to me čini beskrajno tužnim.

Svjestan sam bolne činjenice da se svakim mojim ulaskom u automobil nešto može dogoditi i meni, ali i toga da i ja mogu nenamjerno napraviti nešto. Sjedanjem u automobil izlaziš na prvu liniju.

I upravo iz tog razloga smatram da se uz maksimalnu koncentraciju i najveću moguću dozu odgovornosti u prometu treba ponašati najpametnije moguće. Imaš odgovornost prema sebi i drugima jer sigurnost nije slučajnost. Sigurna i odgovorna vožnja tvoj je izbor.

Što se vožnje tiče, bojim se zime. Zaista se bojim zime.

Bojim se onog što donosi zima u prometnom smislu jer u ovih dvadeset godina za volanom, „najluđe“ prometne situacije doživio sam u pravo zimi.

U zimskim mjesecima ljudi kao da zaborave na promjenu vremena u ovom klimatskom smislu. Pa nije ljeto.

Strahovito mi dižu tlak vozači koji na smrznutom vjetrobranskom staklu očiste površinu veličine 15x15 centimetara i onda ciljaju kroz taj otvor. Voze napamet.

Pa dobro, kako možeš voziti u takvom autu?

Da, vani su minusi. Da, i meni se zaledi cijeli auto, ali mi ne pada na pamet krenuti negdje dok se kompletno ne otope sva stakla na automobilu. Pa vozim dijete u vrtić ujutro.

Ne želim da se zbog svoje vlastite komocije i lijenosti zaletiš rano ujutro u mene. Ozlijediš me. Ili moje dijete. Nemaš to pravo. Ne želim. Ne želi ni moja kćer.

Ceste su skliske, često i zaleđene i to zna uzrokovati velike probleme pojedinim vozačima. Zlatna pirueta na prometnicama. Pojedini vozači samo kližu po toj istoj zaleđenoj cesti.

Prije svega uspori, bit' će ti puno lakše kontrolirati automobil ako ne juriš. Ne juri po ledu. Ako želiš klizati idi na klizalište, nemoj klizati po cesti. Opasnost si za sebe i za druge. Ne ugrožavaj druge zbog tvoje jurnjave i naglog kočenja.

Ono u čemu mnogi griješe je upravo to - naglo kočenje. Ej, zaboravi na naglo kočenje zimi. Nagaziš li brutalno na kočnicu, samo ćeš otklizati. 

I sva sreća ako oko tebe nema nikoga. Zaustavni put po ledu je deset puta duži nego u normalnim uvjetima. Stoga uspori, ne radi nagle pokrete. Ne skreći naglo, ne koči naglo, ne ubrzavaj naglo. Ne radi ništa naglo.

Zimi sve mora biti nježno, suptilno, sve mora biti laganini. Laganini k'o smooth jazz.

U zimi treba uživati maksimalno jer je definitivno drugačije godišnje doba. Ako voliš zimske sportove – onda imaš još dodatni razlog voljeti zimu.

U Hrvatskoj ima preko dva milijuna registriranih vozila. Ej, dva milijuna. Pa to je zaista velika brojka i siguran sam da među vlasnicima ima i onih koji su ljubitelji skijanja.

Počeli su i školski praznici i svi nestrpljivo čekaju dočekati novu godinu ne bi li krenuli na skijanje. U prvim danima siječnja na tisuće automobila kreće na skijališta u smjeru Slovenije, Austrije, Italije, Francuske. Pred njima stotine kilometara ceste i zimski uvjeti.

Sve skupa povezuje nekoliko pojmova: snijeg, niske temperature, poledica…

Sigurnost nije slučajnost - stoga ako se spremate na neko skijalište uzmite u obzir i vožnju u zimskim uvjetima.

Ako ljeti već kupujemo sandale, a zimi kupujemo čvrste zimske cipele, ista stvar je i s automobilom. Shvatimo gume na automobilu kao cipele. I automobilu trebaju zimske cipele. Da, znam da su zimske gume izdatak i da treba za njih izdvojiti određena sredstva i uvijek je tako s automobilom – što god treba oko auta uvijek nam to nekako teško pada i nije u nekom planu, ali oko guma uopće ne bi trebalo biti nedoumice.

Zimske gume na automobilu – da. I uvijek. Ako je moguće, sve četiri. Što košta da košta.

Sigurnost nema cijenu, ljudski život nema cijenu.

Uživaj u zimi, uživaj u ljepoti koju zima donosi, ali budi pametan. Vozi sigurno, vozi fokusirano, vozi pametno. Nemoj biti dio statistike. Zimi opreza nikad dosta.

Mladi vozači pogotovo - vi morate paziti maksimalno. Vjerujem da ima onih kojima će ova zima biti prva zima za volanom. Niste iskusili sve zamke koje vam sprema zima, ali informirajte se, pitajte starije, savjetujte se s prijateljima, roditeljima.

Mladi ste – guglajte. Nemojte da vas zima zavara. Zimi nažalost nema mogućnosti za popravni, a nepromišljenost vaša ili tuđa mogu vam promijeniti čitav život.

To dobro prikazuju i 4 kratka filma u kojima se opisuju posljedice 4 ključna rizična ponašanja u vožnji, upravo kod mladih, a koji se mogu vidjeti na platformi 24sata i Hrvatskog ureda za osiguranje.

Stariji vozači također moraju biti na oprezu jer bez obzira na iskustvo vi tek dobro znate što znači voziti u zimskim uvjetima.

Sretno svima na prometnicama i ove zime.

Pazite na sebe, pazite na pješake i na sve ostale sudionike u prometu jer sigurnost ne smije biti slučajnost.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno
JESTE LI USAMLJENI?

Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno

Istraživanja pokazuju da, ako se netko osjeća usamljeno, njegovi bliski prijatelji i obitelj imaju 52 posto veću šansu da se i onu počnu osjećati usamljeno