Obavijesti

Kolumne

Komentari 228

Skandal! Crvene petokrake okružile predsjednicu države

Skandal! Crvene  petokrake okružile predsjednicu države
1

Dok saborski odbor već drugi dan raspravlja o osnivanju povjerenstva koje bi se bavilo micanjem svih simbola totalitarnih režima koliko ih ima, Kolinda Grabar KItarović našla se okružena crvenim petokrakama.

VIDEO

Što se čeka s osnivanjem tog povjerenstva?

Nekoliko "simbola totalitarnog sustava" iznenada je jučer zaskočilo predsjednicu Republike Hrvatske u službenom posjetu Varaždinu. Kamere su zabilježile onaj inkriminirajući trenutak kada su se iznad glave Kolinde Grabar Kitarović prijeteći nadvile crvene petokrake.

Doduše, bile su to obične zvjezdice s okićenog božićnog drvca, ali i one su bile dovoljne da izazove paniku po društvenim mrežama i izlože predsjednicu države sramoćenju i podsmijehu.

Nedopustivo i neoprostivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napad petokrakama

Da stvar bude još gora, dogodilo se to upravo dok saborski odbor već drugi dan raspravlja o osnivanju povjerenstva koje bi raspravljalo o načinima uklanjanja spomen ploče s pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca, a onda i o uklanjanju drugih simbola totalitarnih režima. Pa i crvene petokrake.

Da bi predsjednicu okružile valjda jedine koje su preživjela ovih četvrt stoljeća.

Naime, dok premijer Andrej Plenković govori o "delikatnom pitanju" uklanjanja ustaškog pozdrava sa spomenika poginulim braniteljima, a onda i micanja te udruge iz registra hrvatskih udruga, predlažući osnivanje povjerenstva koje bi se, pored ustaških, obračunalo i s komunističkim simbolima, već zaboravljene petokrake mogu se još vidjeti jedino na okićenim borovima. 

I na crno-bijelim fotografijama Franje Tuđmana.

Jer, dok HDZ tim famoznim povjerenstvom traži način kako da odgodi obračun s ustaškim simbolima, sustavna, premda često neinstitucionalna hajka na petokrake traje od ranih devedesetih.

Nespojivi partizani i branitelji

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je srušeno, uništeno, devastirano, minirano, vandalizirano oko tri tisuće partizanskih spomenika. Iz gradova su gotovo pometene ulice partizanskih jedinica i antifašističkih boraca. Zagreb više nema ni jednu. Deset godina nije imao ni Trg žrtava fašizma.

Nedavno je Gradsko vijeće Splita odbilo dati naziv ulici prvih splitskih antifašista samo zato što se križala s ulicom hrvatskih branitelja. To je za njih bilo nespojivo - partizani i branitelji. 

Ali zato u Jasenovcu nisu nespojivi ustaše i branitelji. 

Kao što u Splitu nije bilo nespojivo imenovati bojnu HOS-a po ustaškom bojovniku.

Uglavnom, iz gotovo cijele zemlje brutalno su, bez suda i suđenja, bez zakona i povjerenstva, često suprotno ustavnim odredbama, pometene sve petokrake i svi ostaci partizanskih i antifašističkih simbola.

Istih onih simbola koje je, kao što je podsjetio Arsen Bauk, Franjo Tuđman četiri godine nosio u Narodnooslobodilačkoj borbi, a onda petnaest godina na službi u Generalštabu JNA.

I istih onih petokraka koje bi sada progonio Plenkovićev HDZ.

Gdje ima petokraka?

Pa gdje ih misli pronaći? Na božićnom drvcu iznad predsjedničine glave? 

Jer, nigdje drugdje se više ne vide.

Ali zato ovoj vlasti, pored Ustava i zakona, pored odluka Ustavnog suda i sudskih presuda, pored svih inspektora, državnih odvjetnika i policajaca, treba povjerenstvo da riješi (odnosno, ne riješi) problem jednog ustaškog simbola u mjestu koje je simbol ustaškog terora.

A što ćemo onda s ulicama ustaških dužnosnika, bojnama ustaških bojovnika, trenerima ustaških pokliča, ministrima štovateljima ustaša, kao i s tisućama ustaških grafita koji su preplavili hrvatske gradove i fasade i državne komemoracije?

Trebat će nam povjerenstvo za svaku ulicu? Za svaki grafit?

Hrvatska se s HDZ-om na čelu još davno brutalno, dinamitom i maljevima, obračunala s petokrakom. Sad joj treba jedno povjerenstvo da bi se obračunala s ustaštvom. Kad bi joj kako jučer reče Vesna Pusić, bio dovoljan "šrafciger".

A ne bi zgorega bilo ni jedno retuširanje predsjedničine fotografije. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog potražite ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu