Obavijesti

Kolumne

Komentari 86

Skinuta ploča u Vukovaru pala je na Milanovićevu savjest

Skinuta ploča u Vukovaru pala je na Milanovićevu savjest
1

Onaj tko je u subotu navečer skinuo dvojezičnu ploču u Vukovaru snosi jednaku odgovornost kao i premijer koji mu je povlačenjem policije omogućio da to učini.

VIDEO

Možda bi najbolje bilo da se policija u potpunosti povuče iz Vukovara.

Pa da se negdje kod Vinkovaca povuče crta do koje država namjerava štititi svoj Ustav, zakone i institucije. A Vukovar neka onda bude prepušten onima na čijoj je "savjesti" odluka hoće li ostaviti dvojezične ploče na pročeljima institucija.

Kao što se i očekivalo, ovoga vikenda skinuta je još jedna ćirilična ploča sa zgrade Ureda državne uprave. Nema policije, nema prepreke da se ploča ukloni, pa su stoga nepoznati počinitelji upravo to i učinili. Zašto i ne bi? 

Taj čin ionako više ne ide na njihovu savjest, nego na savjest onome koji je donio odluku da policija više ne osigurava institucije na kojima su istaknute dvojezične ploče. 

Prigovor savjesti

Premijer Zoran Milanović poručio je nakon pregovora sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara kako prepušta "savjesti" stožeraša i stanovnika Vukovara hoće li ploče ostati na pročeljima, popustivši zahtjevima da se policija povuče kako bi grad "prodisao".

I jasno, ploča je opet skinuta.

Zar se tako štite zakoni i institucije? Tako što se prepušta izgrednicima i provokatorima da krše zakone i da rade što im je volja? U gradu u kojem, koliko smo zadnje provjeravali, vrijede svi zakoni Republike Hrvatske i u kojem je vlast dužna osiguravati da se svi zakoni poštuju? Ili je možda Vukovar, umjesto grada posebnog pijeteta, postao grad posebnog bezakonja?

Neka skidaju ploče

Ploče su razbijane dok policija nije stigla. Skidane su dok je i policija osiguravala zgrade. Skidala ih je čak i sama policija. A onda je premijer rekao da, u dogovoru s ministrom unutarnjih poslova, valjda sukladno sigurnosnoj procjeni, donosi odluku da se policija ukloni s barikada. 

Kako bi se ploče nastavile nesmetano skidati. 

Što je sljedeće? Policija se u potpunosti povlači iz grada i prepušta ga Stožeru? Ako država ne štiti dvojezične ploče na institucijama, onda ne štiti ni same institucije. A onda, u najgorem scenariju, ne štiti ni manjinu po čijem pismu se udara. 

Premijer se hvali da je pravnik, pa valjda zna da se zakoni ne pišu kako bi se ljudima omogućilo da po vlastitoj savjesti odluče hoće li ih poštivati. Za to je zadužena država. A onda je na njezinoj savjesti ako dozvoli kršenje zakona.

Zbog čega je onda Milanović povukao policiju? Samo zato da isprovocira novo skidanje ploča i tako pred hrvatskom javnosti raskrinka stožeraše kao provokatore "bez savjesti"? Pa njih je najmanje briga za to, oni ne skrivaju svoje namjere i zadovoljni su kad god se neka ploča skine s pročelja. 

Upravo zato onaj tko je ove subote u 21 sat skinuo dvojezičnu ploču s Ureda državne uprave za svoj čin snosi jednaku odgovornost kao i premijer koji mu je svojom odlukom svjesno omogućio da to učini. 

Manjak države

Kao što reče sam premijer, "zakoni mogu biti dobri, manje dobri i loši, ali se moraju provoditi". Još samo da nam pokaže zakon u kojem piše da se može provoditi "savjesti". Ili možda vukovarski stožeraši imaju opciju "prigovora savjesti"?

Uglavnom, ako su Tomislav Josić i njegovi pajdaši željeli ograničiti ingerenciju države u njihovu gradu, Milanović im je izašao u susret. Probao je dovesti policiju da štiti ploče, stožeru se to baš nije svidjelo, pa ju je onda povukao.

Na vlastitu odgovornost. I savjest.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić