Obavijesti

Kolumne

Komentari 80

Smije li Kolinda tražiti posao odmah po odlasku s dužnosti?

Smije li Kolinda tražiti posao odmah po odlasku s dužnosti?
1

Grabar Kitarović odbija ponude za novi posao i uživa u uredu, plaći i psu. Ipak, država bi trebala osigurati da bivša predsjednica ne izlazi na tržište rada s državnim tajnama i podacima o službama i nacionalnoj sigurnosti.

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović navodno je odbila već tri poslovna angažmana.

To  zvuči posve logično: napokon se dočepala rezidencije u Visokoj ulici, one u koju se obećala preseliti na početku, a ne na isteku mandata, dobila je vozača i dva službenika, a počela joj je i teći plaća po principu 6+6.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

Naravno da bivša predsjednica ima luksuz odbijati poslovne ponude.

"Jako je zainteresirana da što prije nađe aranžman koji bi podrazumijevao povremeni angažman i predavanja, od tjedan dva do najdulje jednog semestra, kako bi proračun što prije rasteretila troška svojih mjesečnih primanja", poručio je izvor blizak Kolindi u Večernjem listu.

Pritom se spominju neki instituti i međunarodni think tankovi.

Da je predsjednica na burzi rada, nakon tri odbijene ponude za posao oduzeli bi joj ured, službenike i plaću.

Žuri polako 

Međutim, Kolindi se ne žuri previše. Dokle god ponude dolaze, a ona je osigurana plaćom iz državnog proračuna, ima vremena i mogućnosti birati gdje će nastaviti svoju karijeru.

I koliko bi se iz perspektive poreznih obveznika koji pune državni proračun činilo da bi bivša predsjednica trebala što prije naći novi angažman i skinuti se s državne apanaže, u praksi to baš i nije jednostavno.

Postavlja se, naime, važno pitanje: treba li bivša predsjednica (ili predsjednik) proći period hlađenja nakon odlaska s dužnosti?

Dužnost predsjednice države Kolindi Grabar Kitarović bio je, osim utaživanja globtroterskih apetita, ujedno i audicija za novi posao. Preko stotinu inozemnih putovanja, kontakti s desecima državnika i stranih diplomata, ali i biznismena svih vrsta, trebali su otvoriti Kolindi vrata nove karijere.

Time se otprilike i hvalila negdje potkraj mandata. Tvrdila da "posla uvijek ima u svijetu".

Atraktivne informacije

Međutim, ona sa sobom nosi mnogo spoznaja: o hrvatskim tajnim službama, o vojsci i sigurnosnom miljeu, o hrvatskoj vanjskoj politici i diplomaciji, kao i gomilu informacija o funkcioniranju države i državnog aparata.

Možda Kolindina znanja nisu pretjerano atraktivna na tržištu rada, ali informacije kojima barata friško nakon odlaska s Pantovčaka nekome možda jesu.

Zato bi se država trebala osigurati tako da bivšoj predsjednici isplaćuje godinu dana dužnosničku plaću, uz obavezu da u tom periodu ne smije tražiti, ni prihvatiti novi posao.

I ne tiče se to samo Kolinde Grabar Kitarović.

To je stvar svih bivših predsjednika i premijera.

Insajderi, a ne stručnjaci

Oni odlaze s funkcije uz znanja koja daleko nadmašuju njihove vještine i talente. Njih bi se isplatilo angažirati zbog insajderskih informacija, a ne zbog njihova briljantnog potencijala.

Kolinda je javno u kampanji iznosila prljavi veš o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, o korupciji, curenju dokumenata, petljanju u politiku. Što bi ju spriječilo da još više podataka o tome proda nekom ponuđaču? Nekom think tanku, institutu, obavještajnoj zajednici skrivenoj pod skutama neke eminentne organizacije?

Zoran Milanović nakon odlaska s mjesta premijera otvorio je konzultantsku tvrtku i svoja znanja i informacije prodavao klijentima čija imena u kampanji nije želio otkriti. Sutra će to učiniti po odlasku s predsjedničke funkcije.

Stipe Mesić nastavio je biti predsjednik u sjeni nakon odlaska s Pantovčaka, a nitko nije Ivi Josipoviću branio da nađe neki posao mimo matičnog fakulteta. 

Predsjednik na hlađenju

Takva praksa ne može u potpunosti zaustaviti, ali možda nije ni rješenje u tome da se predsjednika tjera da odmah po odlasku s dužnosti krene na tržište, da traži sinekuru u nekom institutu, korporaciji, međunarodnoj instituciji.

Barem dok ne prođe određeni period hlađenja.

Ovako, traženje posla moglo bi se svesti na licitiranje informacijama o članici NATO saveza i predsjedateljici EU, o zemlji čiji je najvažniji saveznik (po Kolindinim riječima) SAD, o državi u središtu uvijek turbulentnog geostrateškog područja, na razmeđi interesa Rusa, Amerikanaca, Turaka i tko zna koga još.

Pa ako se neće mnogi usrećiti angažiranjem Kolinde Grabar Kitarović, mogli bi se usrećiti informacijama koje ona nosi. 

Država bi njezinim brzim pronalaskom novog posla uštedjela stotine tisuća kuna, ali potencijalno bi izgubila mnogo više.

Danas s Kolindom, sutra s Milanovićem, preksutra tko zna s kim.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući