Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Stiže nova godina i, ne, ona vam neće donijeti blagostanje

Stiže nova godina i, ne, ona vam neće donijeti blagostanje
1

Božić je prošao, bliži se Nova godina. To je uvijek ono vrijeme kad se donose revolucionarne odluke. Jer taj dan označava novi početak. Priliku za okretanje nove stranice u životu. Magičan je to dan.

VIDEO

To je ustvari jedno veliko sranje. Iz godine u godinu uvijek ista priča, uvijek isticanje posebnosti jednog dana. Ove godine to je utorak.

Istina je da Nova godina nije ništa novo. Ona ne predstavlja nikakav poseban početak, ona je samo nastavak stare. Sve ono što će nas mučiti u ponedjeljak prije ponoći, neće nestati nakon odbrojavanja i izmjene poljubaca.

Mislim da se svijet ne može promijeniti preko noći koliko god mi to željeli. Istinski ili pomodno samo zato što bi trebali željeti nešto novo za taj dan. Život je kombinacija kontroliranih situacija i milijun onih svakodnevnih nekontroliranih. Upravo nas te nekontrolirane grade i stvaraju ljude kakvi smo danas. Nekontrolirane situacije teško je ili nemoguće izmijeniti. Ono što je moguće jest promijeniti svoj način reagiranja na njih.

Ako na najmanju nepredviđenu sitnicu reagiramo kao da više nema razloga za život gotovo je sigurno da za prave probleme nećemo imati snage. ˝Think pink˝ mi je najsmješnija, ali ponekad i najbolja parola. Postoji jako puno crnih stvari u životu, ali veliki broj onih koje su u najmanju ruku sive sami pravimo crnima jer je danas moderno biti patnik. Svi su nešto nezadovoljni pa moramo biti i mi. Da ne budemo kao djeca u školi odbačeni od društva. Zamisli da danas dođeš u društvo i kažeš kako je tebi sve ok, pa to te odmah progone kao u onoj reklami gdje je žena zadovoljna svojom bankom. Glupa reklama, ali...

Za svaki problem u životu postoji rješenje. Za nekim rješenjima treba duže tragati, za nekima kraće, ali svako se može pronaći. Kažu gdje ima volje, ima i načina.

Volio bih izazvati još jednu promjenu, a tiče se postizanja savršenstva. Ja sam definitivno jedan od onih koji teži savršenstvu bez obzira što sam vječno miljama daleko od istog. I ne mislim da je ništa loše težiti savršenstvu. To bi tako trebalo biti kod svakoga. Ako težiš nečem prosječnom osuđen si da budeš prosječan, a to nije zabavno.

Promjena koju želim jest da unatoč konstantnoj težnji savršenstvu ponekad zastanemo i budemo zadovoljni onime što smo postigli do sada. Postići savršenstvo je nemoguće, a biti zadovoljan svim uspjesima koje smo postigli u nastojanju je apsolutno moguće. Konstantni raskol između želja i mogućnosti su najčešći uzrok nezadovoljstva. Kad si u glavi posložimo da vrijedimo baš zato jer smo drugačiji od drugih možda bar na kratko osjetimo onaj osjećaj zadovoljstva i sreće kojem prečesto zabranjujemo ulazak u živote jer za to nemamo vremena kako nam savršenstvo ne bi pobjeglo.

U nekom novom početku želilm i svima onima koji u svemu traže samo mane i nedostatke da barem na jedan dan pokušaju živjeti suprotnom filozofijom. Mane i nedostaci postoje u svemu i svakome. Ako se baziramo samo na njih nikada nećemo moći uvidjeti ono lijepo i posebno u stvarima oko sebe, ljudima i ono najvažnije – u sebi samima. Bilo bi super da barem jedan dan, onako iz fore, u svemu tražimo samo ono lijepo i na to se baziramo. Koliko bi tog dana više bilo osmijeha, a manje frustracije?

Super životna odluka koja se može poklopiti s tom novogodišnjom rezolucijom bila bi upoznati sebe. Koliko se svako dana trudimo upoznati i shvatiti nekog drugog, a sebe zanemarujemo jer sebe poznajemo. Ne računamo da se i mi sami svakog dana mijenjamo i napredujemo ili nazadujemo, ali ne ostajemo isti. Koliko često sjednemo sami sa sobom i ponovno se upoznamo? Koliko bi lakše bilo odrediti ono što istinski želimo u životu kad bi se istinski poznavali? Možda ne bi trčali za nečijim tuđim ciljevima misleći kako su naši samo zato jer smo se bili lijeni preispitati? Volim sebičnost i uvjeren sam da tek kad upoznamo sebe i sebe najviše ljubimo možemo biti spremni to pružiti i ostalima. Onda su i oni sretni. I svi smo sretni. I Nova godina je onda super.

Ovaj tekst se odužio i postao je kompliciran. Ponavljanje istih stvari kako bi bolje naišle na plodno tlo. A sve se moglo sažeti u tri rečenice. To je ono što radimo i u životu. Sve što je jednostavno zakompliciramo kako bi sami sebe uvjerili da smo nešto zaslužili. Jer ako je odgovor jednostavan kao da imamo osjećaj da se njemu ne treba veseliti. Treba bit opako komplicirano i teško dostižno da bi se veselili. Ne treba bježati od jednostavnosti.

Naravno da se nakon ovog teksta nećete promijeniti i da vas nisam prosvijetlio. Neće vaš život, a niti moj odjednom sutra bit savršen. Prvi dan u novoj godini neće donijeti sreću i blagostanje. Ništa se ne događa preko noći. Međutim, ako ste samo na tren promislili o svojim životima i o sebi, već ste na super putu da se dogodi i promjena. Vrlo jednostavno. Samo što nije. Dug je to i težak proces.

Rekao bih sretna Nova svima koji slave, ali to mi je tako jadno jer onda svi ostali postaju nevažni. Nevažan je i taj dan. Ne, ja vam svima želim novi početak odnosa prema sebi, kad god se on dogodio. Svatko ima svoje vrijeme. Nikad nije rano i nikad nije kasno.

Pusa ćao bok.

O autoru:


Volim pisanje, fotografiju, pjesmu, 'sve što vole mladi'... Svoje misli često pretočim u tekst i nadam se da će se dio tih misli svidjeti i vama koji ih čitate... 

Pratiti me možete na Facebooku i na Instagramu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith