Obavijesti

Kolumne

Komentari 148

Što će Mostu 35 mandata kad nije znao ni što će s onih 19?

Što će Mostu 35 mandata kad nije znao ni što će s onih 19?
1

Nikola Grmoja se hvali da bi Most na novim izborima dobio 35 mandata. Ali zašto mu treba još više mandata, kad je temeljni stav Mosta da se ide u veliku koaliciju?

VIDEO

"Ili ćemo imati zajedničku Vladu ili ćemo ići na nove izbore", poručio je jučer glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

"A mi ćemo tada", pobjedonosno je dodao, "umjesto 19 osvojiti 35 mandata".

I onda opet neće znati što bi s njima.

Lijepo je zvučala ta Grmojina izjava, samouvjereno i borbeno. Ali kad se uđe u malo dublju analizu, ta tvrdnja otvara više pitanja nego što daje odgovora.

Prvo, jasno je da Most drži u rukama ključeve novih izbora. Oni ih vrlo lako mogu spriječiti ("Svjesni smo koliki bi to trošak bio za državu", kaže Grmoja) samo kad bi se priklonili jednoj od dviju velikih koalicija koje prihvaćaju njihove uvjete u rasponu od 95 do 105 posto.

Dakle, s te strane potpuno je svejedno kome će se prikloniti. Formirat će se Vlada i izbora neće biti.

Što će im izbori?

Ali s obzirom da, barem prema onome što tvrdi Grmoja, "ni Milanoviću ni Karamarku ne odgovaraju novi izbori jer vide kakvi su im rejtinzi", može se naslutiti da bi Most vrlo rado pohrlio na nove izbore.

Iako nije jasno zbog čega. Što bi se na njima bitno promijenilo?

Most je na prošlim izborima dobio 19 mandata s kojima zapravo ne zna što bi. 

Forsiraju neke pregovore koji to uopće nisu, nego tek puko ispunjavanje njihovih uvjeta. Odbijaju ponuđene fotelje i ministarstva, a time i odgovornost za vođenje države i provođenje reformi. Forsiraju zajedništvo koje nitko ne želi, diktiraju uvjete i drže čitavu državu u neizvjesnosti koja služi samo prikrivanju njihove neodlučnosti.

Ako svi prihvaćaju sve, onda je zapravo svejedno s kim se ide u formiranje vlade.

Postavlja se stoga logično pitanje: što bi Most učinio drugačije ako bi osvojio 35 mandata? 

On i s ovih 19 mandata u pregovorima može iskamčiti što god želi. Odnosno, ni s mogućih 35 ne bi dobio ono što ne može sada. Recimo, premijersku poziciju u koaliciji sa SDP-om. A sudeći po zadnjem Karamarkovu (iznuđenom i zakašnjelom) istupu, ne bi je dobili ni s HDZ-om.

Što bi Most, dakle, napravio s 35 mandata? Krenuo u razbijanje HDZ-a i SDP-a? Ili se lakše odlučio koalirati s onima s kojima to od početka hoće, a ne mogu?

Velika koalicija

Što nas pak vodi do najvažnijeg pitanja: što će Mostu novi izbori i 35 mandata kad ionako uporno forsira veliku koaliciju i ništa drugo?

Osim što za tu veliku koaliciju Most ni sad nije posve neophodan, s obzirom da SDP i HDZ mogu hladno sklopiti savez i bez njega, nije jasno ni što bi se u tim pokušajima suštinski promijenilo kad bi on dobio duplo više mandata.

Jasno, neki od velikih blokova neminovno bi osvojili nešto manje ili nešto više mandata, ali i tako ojačani Most i dalje bi ustrajao na velikoj reformskoj vladi. Koja se opet ne bi konstituirala i Hrvatska bi opet išla na izbore.

Sve dok Most ne nestane. Ili dok ne osvoji 76 mandata.

I kad smo već kod toga, bi li Most čak i u slučaju da ima mogućnost samostalnog formiranja većine, svejedno zvao HDZ i SDP u veliku koaliciju? Jer, ipak se ovdje radi o reformama, je li tako?

Rješavanje jednadžbe

Jasno je što bi SDP i HDZ mogli dobiti na izborima: eliminirali bi Most iz jednadžbe.

Ali što bi mogao dobiti Most? On ne želi izbaciti SDP i HDZ iz jednadžbe, dapače ustraje na tome da i oni budu dio pobjedničke formule. E pa onda, zašto Grmoja misli da bi birači Mosta to honorirali na izborima?

Zašto bi opet ili još u većem broju glasali za Most, kad je glas za Most ujedno i glas za SDP i HDZ? Čudna je to logika koju će Grmoja, Petrov i ostali morati dobro argumentirati ako svojim odbijanjem da se priklone Domoljubnoj ili koaliciji Hrvatska raste isprovociraju nove izbore.

HDZ i SDP će biračima reći da su ispunili svoj dio pogodbe, odgovorili na upitnik, ponudili suradnju, čak i više od onoga što se od njih tražilo - ako je uopće jasno što Most zapravo hoće. 

A Most će morati reći ono što je zatajio pred biračima prije mjesec dana: da im je cilj dovesti HDZ i SDP na vlast.

Parola "ni s jednima ni s drugima" donijela im je 19 mandata. Baš da vidimo koliko će im donijeti parola "i jednima i s drugima".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući