Obavijesti

Kolumne

Komentari 157

Svi kažu diktatura, HDZ kaže demokracija. 'Stvar percepcije'

Svi kažu diktatura, HDZ kaže demokracija. 'Stvar percepcije'
1

"Demokracija je stvar percepcije", izjavio je ministar Gordan Grlić Radman, braneći Orbanovo gušenje demokracije u Mađarskoj. Kao da ne zna da je Europska unija zasnovana na zajedničkoj ideji demokracije.

VIDEO

"Demokracija je stvar percepcije". 

Zvuči kao slogan za svakog punokrvnog diktatora.

Ipak, to je izjavio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, komentirajući na N1 televiziji slučaj Mađarske, suspendiranja demokracije pod krinkom borbe protiv pandemije i jačanja diktatorskih ovlasti premijera Viktora Orbana.

Nema nikakve sumnje da bi Orban odmah potpisao ovu izjavu šefa diplomacije zemlje koja - kojeg li paradoksa - upravo predsjeda Europskom unijom. Zajednicom država zasnovanoj na istim demokratskim vrijednostima i vladavini prava.

Viktoru Orbanu i njegovu Fideszu suspendirano je članstvo u Europskoj pučkoj stranci zbog suspendiranja demokracije u Mađarskoj, prijeti mu izbacivanje iz EPP-a, međutim HDZ je kod odlučivanja ostao suzdržan, a njegov ministar vanjskih poslova pokušao je relativizirati Orbanovu diktaturu tvrdnjom kako je "demokracija stvar percepcije".

Neki misle da demokracija, neki da je diktatura.

Kraj EU demokracije

"Dopustimo da druge zemlje to drugačije gledaju", kazao je Grlić Radman, komentirajući Orbanove odluke. "To je unutarpolitičko pitanje svake zemlje. Vladavina prava treba se ocjenjivati kod svake zemlje".

Tko zna kako na to gleda EU povjerenica za demokraciju, Dubravka Šuica.

Ali zato je korisno znati da potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić misli kako se u Mađarskoj ne događa suspenzija demokracije.  

I tako, Grlić Radman je iskoristio predsjedanje EU kako bi službeno označio kraj Europske unije i vrijednosti koje vežu njezine članice. Svaka zemlja sada može raditi što hoće. Svaki diktator od svoje zemlje može raditi što hoće. I svatko može demokraciju prilagođavati svojim diktatorskim ili "iliberalnim" tendencijama.

Jer, to je "unutarpolitičko pitanje svake zemlje". To je "stvar percepcije".

Ako je tako, onda je EU mrtva.

Ipak, nije zgorega podsjetiti da se kod pristupanja Europskoj uniji svaka zemlja morala obvezati da će "poštovati demokratske vrijednosti EU i predano ih promicati" u skladu sa člankom 2. Ugovora o Europskoj uniji: poštovati ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokraciju, jednakost i vladavinu prava; poštovati ljudska prava, uključujući prava pripadnika manjina te poštovati pluralističko društvo i nediskriminaciju, toleranciju, pravdu, solidarnost, kao i jednakost žena i muškaraca.

Stabilna demokracija

Po kriterijima iz Kopenhagena koje je definiralo Europsko vijeće još 1993. godine svaka država mora graditi "stabilne institucije koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina".

Dakle, zamišljeno je da se zadovoljavaju isti kriteriji i održava isti stupanj demokracije na nivou čitave EU. I to nije "stvar percepcije". Kao što se ni vladavina prava ne ocjenjuje od zemlje do zemlje, već bi svaka članica trebala jamčiti jednaki stupanj vladavine prava.

Jasno, mnogi znaju da se to ne poštuje. Ali svejedno se trude to promovirati.

Gordan Grlić Radman, međutim, digao je od toga ruke.

Svaka zemlja za sebe, svaka demokracija za sebe, svaki diktator za sebe. 

HDZ-ova percepcija

Pa tako HDZ ne misli da je Orbanova politika loša, jer vjeruje da bi takav model vladanja mogao primijeniti na Hrvatsku. Stvar je percepcije: Hrvatska misli da je takva politika savršena, drugi baš ne misle. Svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Hrvatska nije imala prilike ostaviti veći trag u svom šestomjesečnom, pompozno reklamiranom predsjedanju Europskom unijom. Zato se Grlić Radman pobrinuo da ostavi crnu mrlju.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja