Obavijesti

Kolumne

Komentari 297

Tehnomenadžeri i nacionalisti, pobačaj i Bleiburg... I reforme

Tehnomenadžeri i nacionalisti, pobačaj i Bleiburg... I reforme
1

Orešković će voditi Vladu, radikali brinuti o ideologiji, policajci o represivnom aparatu, Most o moralnoj čistoći koalicije, a dr. Kolinda motriti nad zajedništvom.

VIDEO

Prije petnaest godina Franjo Tuđman iscrtao je grubu podjelu nadležnosti u HDZ-u.

Tehnomenadžeri su vodili Vladu, brinuli o gospodarstvu i financijama, pretvorbi i privatizaciji, državnim poduzećima i krupnom biznisu.  Nacionalisti su bili čuvari ideološkog i svjetonazorskog pečata, zagovaratelji dijaspore i Katoličke crkve, promotori branitelja, generala i Hrvatskog državnog sabora.

Dok su diplomati ublažavali imidž Tuđmanova režima, radikali su držali policiju i tajne službe, represivni aparat, prisluškivali oporbenjake, kao i unutarnje i  vanjske neprijatelje, među koje je spadao dobar dio medija.

Bilo je tu i udbaša i komunista, ustaša i fašista, stisnutih zajedno pod istim krovom.

A iznad svega toga, a neposredno ispod Boga, nalazila se nedodirljiva figura Franje Tuđmana.

Kanadski Tim

Ovih dana razvoj događaja oko određivanja mandatara i konstituiranja Hrvatskog sabora izvukao je na svjetlo dana upravo takav model vladanja.

Tehnomenadžer, iz kanadske dijaspore, pa još i praktični vjernik, a slučajno blizak predsjednici Republike, određen je za mandatara Vlade. On bi trebao voditi računa o reformama, financijama, gospodarstvu, bankama, big businessu, a okružit će se ljudima iz velikih korporacija.

Željko Reiner je najavom vraćanja imena Hrvatskog državnog sabora, kao i najavom pokroviteljstva Sabora komemoraciji na Bleiburgu, nametnuo protutežu koja bi trebala zadovoljiti nacionalističku desnicu, tvrdokorne članove i birače "s dna kace".

Istoga tjedna otvorila se i rasprava o pobačaju, pri čemu bi na svoje trebala doći Katolička crkva i nova klerikalna desnica. A najveći doprinos novog mandatara bilo je sudjelovanje na Polnoćki u zagrebačkoj Katedrali.

Špijuni poput njih

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić trebali bi voditi računa o represivnom aparatu, policiji, tajnim službama, pravosuđu i sudovima, o unutarnjim i vanjskim neprijateljima, oporbenjacima i medijima.

Diplomati će ponovno skrbiti o umivenom imidžu nove vlasti, dok će se braniteljima i stožerašima kao jurišnom krilu HDZ-a koje je četiri godine radilo na rušenju SDP-ove vlasti, sada priključiti Most kao čuvar moralne i svjetonazorske čistoće vladajuće koalicije.

Protiv "lažljivih komunjara" i ljudi s "lošim teretom".

Iznad svega toga, visoko na Pantovčaku, a neposredno ispod biskupa, nalazit će se nova heroina hrvatske desnice, buduća dr. Kolinda Grabar Kitarović.

U tom zajedništvu po uzoru na nekadašnji pokretaški HDZ svatko će dobiti svoj resor: tehnokrati, policajci, špijuni, klerikalci, reformisti, antikomunisti, liberali, crnokošuljaši. 

I nitko neće biti zakinut. Baš u duhu novog zajedništva.

Reforme i Bleiburg

S jedne strane, promovirat će se kanadski model zdravstva, Ante Čorušić, budući ministar zdravlja, upozoravat će da "sirotinja mora imati standardnu zdravstvenu skrb, a imućniji bolju skrb", a s druge Bandićev Miodrag Demo najavljivat će preimenovanje Ministarstva branitelja u Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Dok će Tihomir Orešković najavljivati gospodarski oporavak i dizanje kreditnog rejtinga, Željko Reiner pričat će o Bleiburgu i Hrvatskom državnom saboru.

A Tomislav Karamarko vodit će računa o onima koji "negiraju Hrvatsku" i "s Hrvatskom nemaju veze", o onima koji "pod okriljem mraka uvodili ćirilicu u Vukovar" i brinuti o svom obećanju iz kampanje da će "svesti SDP na pet ili šest posto glasova".

To je, dakle, onaj pravi Tuđmanov HDZ. 

Ona brončana bista u središnjici bila bi ponosna na Kolindu, Karamarka, a svakako i na Božu Petrova.

Mandatar Orešković trebao bi se zabavljati onime što se kolokvijalno naziva reformama, dok su one prave reforme u obliku pobačaja, Bleiburga, Hrvatskog državnog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja već krenule. 

A Hrvatska se našla u opasnosti da je proguta zajedništvo po modelu Hrvatske demokratske zajednice. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

Obljetnica zatvora u Lepoglavi i zašto je on važan baš HDZ-u...
KOLUMNA DALIBORA MILASA

Obljetnica zatvora u Lepoglavi i zašto je on važan baš HDZ-u...

Plus+ NOVI EXPRESS Kapaciteti zatvorskog sustava povećali bi se za 1200 mjesta, što je definitivno za svaku pohvalu, pogotovo ako se uzme u obzir da je dio bivših kolega i kolegica ministra Malenice na pragu Lepoglave

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest