Obavijesti

Kolumne

Komentari 182

Tko vjeruje da ono s Kolindom i vojnikom nije bilo namješteno?

Tko vjeruje da ono s Kolindom i vojnikom nije bilo namješteno?
1

Televizijske kamere ovjekovječile su trenutak kad je predsjednica Republike majčinski brižno pomogla vojniku ranjenom u Afganistanu da na Ovčari zajedno polože krunicu. Bila je to propaganda kao nikada prije.

VIDEO

Sjećate se Darka Bešteka?

Bio je to ratni vojni invalid kojemu je SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić 2000. godine nakon revizije oduzeo pravo na njegovatelja, nakon čega se Beštek pojavio pred ministrom i pokušao mu vratiti nožnu protezu, što je Pančić odbio, a Beštek odmah postao simbolom borbe branitelja za svoja prava.

Ili alatom u rukama HDZ-a.

Četiri godine kasnije, drugog veljače 2004. godine, novi premijer Ivo Sanader i nova ministrica branitelja Jadranka Kosor svečano su, opet pred novinarima i kamerama, primili Darka Bešteka, vratili mu njegovu protezu i čak mu dali mjesto savjetnice ministrice za branitelje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ta predstava ušla je u anale kao najdegutantniji primjer političkog oportunizma i cinizma.

Tim više što je dvije godine kasnije sud naložio Bešteku da vrati državi sto tisuća kuna koje je nezakonito prisvojio na račun svoje invalidnosti.

Beštek simbol manipulacije

Darko Beštek trebao je biti simbol HDZ-ove brige za branitelje. Postao je simbolom zlouporabe brige za branitelje. Ali i HDZ-ove zlouporabe branitelja u političke svrhe.

Nešto slično dogodilo se prekjučer u Vukovaru.

Tijekom paljenja svijeća na Ovčari predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priskočila je u pomoć i pružila ruku hrvatskom vojniku ranjenom u Afganistanu da položi krunicu, što je naravno bilo ovjekovječeno pred novinarskim kamerama.

I razbjesnilo Zorana Milanovića.

"Imamo potpuno nedoraslu i nezrelu predsjednicu. O moralu da i ne govorim", napisao je Milanović. "Najveća su opasnost za hrvatsku vojsku etički i politički obezglavljeni lideri. Prvo ih u nedogled zadržavaju u odavno besmislenim misijama, a onda ih, ranjene, kao sitan kusur rabe u svojim sitnim političkim kockarlucima".

Ministarstvo obrane objasnilo je da odlazak na Ovčaru bila vojnikova osobna želja i da susret s predsjednicom nije bio dogovoren.

Tko hoće, neka vjeruje.

Ali kadrovi su govorili više od riječi.

Tko želi, neka vjeruje

Predsjednica države, inače debelo u kampanji za drugi mandat, dobila je priliku pred kamerama pomoći ranjenom vojniku i tako - posve slučajno - iskoristiti ga za svoju promidžbu.

Tko želi vjerovati da to nije bilo namješteno, može slobodno.

Međutim, nakon Bešteka, ali i brojnih primjera u kojima je HDZ svojatao vojsku, branitelje i invalide, kao i primjera u kojima je Kolinda Grabar Kitarović koristila šatoraše, sportaše, djecu - pa i jednu devu - za svoju promociju, teško će biti nekoga uvjeriti da ono na Ovčari nije bila inscenirana predstava.

I to je tragedija za mladog vojnika.

Kao i tragedija za javnu percepciju predsjednice, ali i politike, percepciju koja je toliko zagađena zlouporabama i manipulacijama da više ništa ne može primiti zdravo za gotovo.

Milanović je govorio o "moralnim hijenama".

Od Čondića do udovica

Sjetimo se kako se 2000. godine iskorištavalo invalida pukovnika Mirka Čondića na pučističkim prosvjedima na Rivi. Pa kako se mahalo Beštekovom protezom. Pa se šatorašima i invalidima rušilo Ivu Josipovića i Zorana Milanovića. Pa se koristilo udovice poginulih branitelja da Kolindi daju zastavu s kninske Tvrđave. Pa se u Vukovaru koristilo silovane žene za podizanje tenzija i promociju političke agende.

Sada je, nažalost, red dođao na ranjenika iz Afganistana.

Namjerno ili slučajno, mladić je osvanuo u kadru o kojem sanja svaki propagandist, u kojem majčinski brižna predsjednica i vrhovna zapovjednica pomaže ranjeniku u odori da zajedno polože krunicu na Ovčari.

Naravno, pred kamerama. Jer inače ne bi imalo smisla.

I to je tek početak kampanje.

Bojimo se i pomisliti što bi se tek moglo dogoditi kad se kampanja zahukta, a Kolinda očajnički krene u spašavanje mandata.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković