Obavijesti

Kolumne

Komentari 148

To može samo Kolinda. Na put voditi i tužitelja i optuženog!

To može samo Kolinda. Na put voditi i tužitelja i optuženog!
1

Bizarno je, ali i apsolutno neprimjereno, da se u službenom izaslanstvu predsjednice Republike nalaze glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i višestruki optuženik za korupciju, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

VIDEO

Neki mediji upozorili su da Vlada sabotira put Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju jer premijer ne šalje svoje glavne ministre, što je Andrej Plenković danas nazvao "bizarnim".

No, zato predsjednica Republike sastavom svojeg izaslanstva koje vodi u posjet Moskvi skoro pa sabotira kazneni postupak protiv Milana Bandića. Što je bizarnijeg od svega ostalog.

Naime, Kolinda je u isti avion odlučila ugurati Dinka Cvitana i Milana Bandića: glavnog državnog odvjetnika koji vodi kazneni postupak protiv optuženog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

I nitko u tome nije vidio nikakav problem. Možda smatraju da predsjednica tako doživljava zajedništvo.

A to nije samo bizarno, već i duboko zabrinjavajuće, te otvara prostor za svakakve sumnje i pitanja.

Prije dvije godine, na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora povodom Dana državnosti, protokol je jednog pored drugog smjestio upravo Cvitana i Bandića koji se tada nalazio pod istragom Uskoka i nekoliko mjeseci (i to u dva navrata) proveo u pritvoru.

Sada njih dvojica kreću zajedno na put u Rusiju.

Bela s Bandićem

Kao da Cvitanu nije bilo dovoljno što ga je premijer Plenković svojedobno namamio na sastanak pa na press konferenciju u Banskim dvorima povodom istrage o krađi dnevnica u Vladi - a otada se glavnog osumnjičenici nije moglo više ući u trag - već sada dijeli avion i protokol s optuženikom za višestruka kaznena djela.

Nakon toga, cijeli postupak protiv Bandića moći će se gledati drugim očima. Svaki ustupak tužiteljstva, svaki manjkavi dokaz, svaki pokolebani svjedok, svaka odbačena žalba. Sve to bit će kompromitirano zajedničkim putovanjem optuženika i šefa tužiteljstva.

Uzmimo jedan aktualan primjer: što će biti kad DORH u istrazi o Agrokoru naleti na Bandića? A nema šanse da ga promaši. I ako Bandić bude pošteđen eventualne istrage o vezama s Todorićem, postavljat će se pitanje što je u Rusiji dogovorio sa Cvitanom. 

Naravno, od svega toga ne mora biti ništa, ali ako bude onda će se ovo putovanje gledati drugim očima. U svakom slučaju, ovo je naprosto neprimjereno i neprikladno. 

Cvitan ne smije ići

Cvitan bi se morao ispričati od putovanja. Najmanje što mu u ovom trenutku treba jest zajednički let, sudjelovanje u službenom izaslanstvu i povezivanje s optuženikom za korupciju.

Drugo je pitanje, osim toga, zašto glavni državni odvjetnik odlazi u Rusiju u jeku istrage oko Agrokora i njegovih veza sa Sberbankom. Zasad je bizarno da tamo odlazi s osobom koju je istraživao i protiv koje je podnio optužnice.

Odgovornost, prirodno, leži i na predsjednici Republike koja očito nije vodila računa o protokolu. Kao, uostalom, ni o čemu drugom. Gurnuti u isti avion Bandića i Cvitana može samo netko potpuno neinformiran ili pak netko zlonamjeran. Nadamo se da nije ovo drugo.

I možemo se utješiti što u avion nije strpala Zdravka Mamića. Da ispita teren prije Svjetskog prvenstva u nogometu. Ili nešto takvo.

Usput, ovaj tandem Bandić-Cvitan koji predsjednica vodi u Rusiju reprezentira pravu sliku Hrvatske u svijetu. Optuženik može biti gradonačelnik i može putovati s glavnim državnim odvjetnikom koji očito s time nema problema.

Zajedništvo na djelu. Tko se ne bi zaljubio u takvu državu?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode