Obavijesti

Kolumne

Komentari 43

To su hrvatski velikani: Euri u garaži, lova u kutiji, dragulji u koferu, umjetnine u bunkerima

To su hrvatski velikani: Euri u garaži, lova u kutiji, dragulji u koferu, umjetnine u bunkerima
1

Dragan Kovačević kupio je grobnicu u Aleji velikana na Mirogoju, pa je posve normalno da je lovu onda sakrio u tuđu garažu. Ali tako rade mnogi hrvatski velikani, od Ive Sanadera, preko Vidoševića, do Milana Bandića.

VIDEO

Kakav bi to Dragan Kovačević bio vlasnik grobnice u Aleji velikana na Mirogoju kad ne bi držao milijun eura u Toyotinu terencu u tuđoj garaži?

Tako to hrvatski velikani rade.

Bivši šef Janafa parkirao je najveće Toyotino vozilo u garaži svog prijatelja u Samoboru, gdje je policija u pretresu pronašla hrpu novčanica u raznim valutama u vrijednosti od milijun eura. Za onom vrećom s 1,9 milijuna kuna mita koji je dobio od Kreše Peteka navodno se još uvijek traga.

Tako posluju hrvatski velikani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugi velikani

I taj slučaj Dragana Kovačevića evocira uspomene na druge velikane iz crne kronike čija je tajna bogatstva proteklih desetljeća policija otkrivala na svakakvim mjestima.

Recimo, Nadan Vidošević svoje je Krezovo blago čuvao u bunkeru vile u Zagrebu. Bilo je tamo petsto slika, amfore, skupocjene knjige, skulpture, ali i preparirane životinje i egzočna divljač. Bilo je to kao da je policija otvorila Alibabinu pećinu. Javnost se mjesecima urnebesno zabavljala s njezinim sadržajem.

S druge strane, Ivi Sanaderu se mito nosio u kutiji za hrenovke. Tako je barem posvjedočio mesar i saborski zastupnik Stjepan Fiolić na suđenju bivšem premijeru, otkrivši kako je u takvoj kutiji donio premijeru novac s kojim je želio kupiti hotel Lapad.

Zagorčevi dragulji

Zatim, najodlikovaniji hrvatski general, Vladimir Zagorec, po odlasku s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine iz sefa je odnio torbu s draguljima, navodno namijenjenim kupovini naoružanja. Kasnije je zbog toga osuđen i bio prisiljen vratiti novac.

A torbu s prljavim novcem nosao je naokolo i bivši glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, nakon što mu je Mladen Barišić predao dva milijuna kuna i 300 tisuća eura za kampanju HDZ-a. HDZ je tada prljavi novac prvo držao u sefu, pa pokušao uplatiti na bankovni račun, a kad je banka sumnjivu transakciju prijavila Uredu za sprečavanje pranja novca, lova je završila u sefu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

I nikome ništa. Eno, Bačić sjedi u saboru, a HDZ na vlasti.

Novac nije imovina

I svi su se ponašali kao da se ništa posebno ne događa ni kad je Ankica Lepej otkrila tajni bankovni račun Franje Tuđmana, s 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara, koje predsjednik države nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. A kad se novac otkrio, saznali smo da to zapravo nije imovina.

Zato je posve rutinski primljena informacija da je Milan Bandić svoju vikendicu natrpao skupocjenim umjetninama, odnosno više stotina umjetničkih slika. Neke su bile izložene na zidovima, a druge - što je puno zanimljivije - pronađene su na skrovitom mjestu u vikendici. Dakle, bunkeru.

A Josipa Rimac imala je "tajnovitu" vikendicu u Vodicama.

Netko sumnjivo bogatstvo skriva, netko se njime javno hvali.

Vrh sante

I to su sve bili hrvatski velikani, neki s grobnicama na Mirogoju - neki i s najvećom grobnicom - svi s uglednim pozicijama u društvu, s odlikovanjima i političkim statusom, bilo je tu premijera i gradonačelnika i predsjednika, a to je sve samo vrh ledene sante.

Nema sumnje da mnogi velikani moderne Hrvatske svoj novac imaju zakopan od računa na Sejšelima i Luxemburgu do nekih podruma, vikendica i bunkera. Samo treba malo prokopati, sve će se pronaći.

Ili će ispasti iz garaža. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang