Obavijesti

Kolumne

Toliko loši da ih morate vidjeti: Najveći promašaji filma 2016.

Toliko loši da ih morate vidjeti: Najveći promašaji filma 2016.
1

Posljednji sati 2016. godine polako su, ali sigurno otkucali još prije nekoliko dana pa je red da se odaberu filmovi koji su obilježili godinu.

VIDEO

Prije nego članovi filmske grupe GOODTALKING (pristup grupi možete pronaći OVDJE ) odaberu najbolji film i televizijsku seriju godine pred Vama je pet najvećih filmskih promašaja 2016 godine. U konkurenciji su bili filmovi koji su ove godine igrali u domaćim kinima i koje je, naravno, autor ovih redaka pogledao. Petorica veličanstvenih su:

Bogovi Egipta

"Bogovi Egipta" trebali su biti epski spektakl o starom Egiptu, mitovima i legendama, vječnoj borbi dobra i zla. Oko 150 milijuna dolara, redatelj Alex Proyas ( "Vrana" i "Grad tame" najpoznatiji su njegovi projekti; redatelj je, o kako ironično, rođen u Egiptu) te pristojna glumačka ekipa Nicolaj Coster-Waldau, Geoffrey Rush, Gerard Butler...) bili su garancija (barem) pristojne kino zabave. U redu, teško je bilo očekivati da će projekt ovakve težine previše pažnje posvetiti građenju priče i likova, ali barem podnošljiva popcorn zabava... Ne, nije se dogodilo. "Bogovi Egipta" promašaj je na svima razinama (kreativni, financijski, tehnički...) bezdušna i prazna slikovnica s lošim glumačkim izdanjima i katastrofalnim specijalnim, računalnim efektima koja nestaje iz pamćenja gledatelja onoga trenutka kada se zavrti odjavna špica. Gledati film u 3D tehnici posebno je mučenje; izdržati gledanje filma zahtijeva upotrebu sunčanih naočala. Primjer kako skupi projekt može uzdrmati karijeru darovitog i zanimljivog redatelja. Koliku će cijenu Proyas platiti zbog "Bogova Egipta" pokazat će godine koje dolaze...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mobitel

Čak i povremeni konzumenti filmova i televizijskih serija znaju da je Stephen King jedan od najvažnijih pisaca koji godinama hrani idejama filmske i televizijske kuće. Godina koja prolazi donijela je vjerojatno najgoru ekranizaciju Kingova književnog predloška. Priča o ocu koji usred apokalipse izazvane tajanstvenim signalom koji se prenosi mobitelom kreće u potragu za sinom izgleda kao da su je snimili filmski zajebanti kojima je cilj da se malo zafrkavaju s književnim predloškom. Ne, nije "Mobitel" zamišljen neozbiljno; glavne uloge u filmu tumače Samuel L. Jackson i John Cusack (misterija je što ih je privuklo projektu). Koliko je "Mobitel" promašen projekt najbolje se može shvatiti kada, nakon gledanja filma, pročitate knjigu.

Ben Hur

moru recentnih remakeova red je došao i na film za koji se, unatoč gladi holivudskih studija, nije očekivalo da će biti ponovno snimljen. "Ben-Hur" povijesni spektakl iz 1959  Williama Wylera s Charltonom Hestonom i Jackom Hawkinsom u glavnim ulogama dobio je novu verziju. Bolje da nije. Razlog snimanja novog "Ben Hura" nije posveta filmu iz prošlosti već pokušaj da se zgrne novac na kino blagajnama. Stotinjak milijuna dolara potrošeno je na površnu, ponekad i bizarnu priču nabrijanu akcijskim scenama. Od uzvišenosti originala nije ostalo ništa, solidni glumci (Jack Houston, Morgan Freeman i Tobby Kebbell) ostali su ukočeni, svjesni da nastupaju u projektu koji je, obzirom na film iz 1959, potpuno inferioran i osuđen na propast. Čuvena utrka u Jeruzalemu u novom filmu izgleda kao dio lošije video igre. Uz "Oldboya", "Ben Hur" je najslabiji i najnepotrebniji remake posljednjih godina. A tu je, složit ćemo se, konkurencija velika.

Daleki Rođaci: Revolucija

Godine 1993 snimljena je francuska komedija "Daleki rođaci". Otkačena priča o šašavom vitezu i njegovom štitonoši koji iz srednjeg vijeka dolaze u današnje vrijeme u potrazi za voljenom postala je i ostala nezaobilazna preporuka za ljubitelje komedija (treba spomenuti i vrlo dobre Jean "Leona" Renoa i Christiana Claviera u glavnim ulogama). Godine su prolazile, nizali su se nastavci (koji, naravno, nisu dostigli duhovitost prvog filma) da bi ove godine u kino stigla i "Revolucija" film koji je dokaz da i europska, konkretno francuska kinematografija, nije imuna na potpuno promašene nastavake. Film vrijedan 25 milijuna eura sastoji se od reciklaže sadržaja prethodnih filmova i nabacivanjem balege na inteligenciju gledatelja. Da, bilo je pretjerivanja i u prvom filmu serijala, ali ne u tolikoj mjeri, film je donio nešto novo, zabavno. "Revolucija" donosi loš humor i pokušaj da se na staroj slavi privuče publiku u kina. Mene su prevarili. Vi koji niste pogledali film, ne dajte se nagovoriti. Nek' Vam Jean Reno ostane u lijepoj Leon uspomeni.

Max Steel

Uvijek kada Vas Marvel ili DC iznerviraju s superjunačkim filmovima ili Vam Michael Bay probije bubnjiće s Transformerima pogledajte film "Max Steel" i vidjet ćete da postoje i puno bolnije filmsko iskustvo. "Max Steel" trebao je iskoristiti sveprisutnu superjunačku kino euforiju i donijeti bilo kakvu zaradu (ajd' bar budžet nije bio prevelik - otprilike desetak milijuna dolara, zarada u svjetskoj distrbuciji bila je tek šest milijuna), otvoriti put za eventualni serijal. Misija nije uspjela; nastavka vjerojatno neće biti ne samo zbog slabe zarade već i zbog činjenice da gledatelji koji su zalutali pogledati film sigurno neće pozitivno reagirati na spominjanje Maxa i Steela. Film izgleda kao loša reklama za igračke i najveća je misterija kako je u priču zalutao Andy Garcia.



Ovo je bio izbor najlošijih filmova koji su ugledali domaće kino dvorane u 2016 godini. Kandidata je bilo više, ali iz raznih razloga ovo je pet najlošijih. Filmove koje treba izbjeći... Ma zapravo - treba ih pogledati. Ponekad nije loše pogledati i loše filmove. Razlog? Nakon gledanja loših više cijenimo one dobre i odlične.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno
JESTE LI USAMLJENI?

Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno

Istraživanja pokazuju da, ako se netko osjeća usamljeno, njegovi bliski prijatelji i obitelj imaju 52 posto veću šansu da se i onu počnu osjećati usamljeno