Obavijesti

Kolumne

Komentari 34

U aferi Patria nije više bitan Mesić. Bitan je Mladen Bajić

U aferi Patria nije više bitan Mesić. Bitan je Mladen Bajić
1

Ovo je tipična situacija za državnog odvjetnika Mladena Bajića. Oni na vlasti hvale ga da je neovisan. Oni koji padnu s vlasti tvrde da je ovisan. O onima na vlasti.

VIDEO

"Ono što posebno cijenim kod Mladena Bajića, pokazao je da na njega nikakva politika ne može utjecati", izjavio je nedavno predsjednik Republike Ivo Josipović.

Ovoga tjedna demantirao ga je netko tko misli da se na Bajića ipak može politički utjecati: i kad treba procesuirati i kad treba šutjeti. "Riječ je o političkom progonu koji je Mladenu Bajiću naredila Jadranka Kosor. Nitko se ne bi usudio podizati optužnice da sam ostao na funkciji", kazao je bivši premijer Ivo Sanader na suđenju za Fimi mediju.

Tako to bude s Mladenom Bajićem. Oni na vlasti hvale ga da je neovisan, oni koji padnu s vlasti optužuju ga da je ovisan. O onima na vlasti.

A što kaže Stjepan Mesić?

Učinio maksimum

Znao mu je proteklih godina prigovarati da "drži slučajeve u ladicama", upućivao ga da procesuira Hypo banku, sugerirao mu slučaj stana Jadranke Kosor, jednom je zbog njega čak prekinuo televizijski intervju.

Da bi na samom kraju desetgodišnjeg mandata pomirljivo izjavio: "Ne smijemo biti nepravedni prema Bajiću, on je učinio maksimum".

Je li onda dosegnuo maksimum i u slučaju Patria?

Finski istražitelji otkrivaju hrvatskim medijima da je bivši predsjednik Stjepan Mesić osumnjičen za primanje mita, na što on prkosno uzvraća kako mu "smještaju politički protivnici i podzemlje", oni kojima "smeta da se on na bilo koji način izjašnjava" i zato ga na ovaj način "žele ušutkati".

Ali to je sad manje važno.

Važno je ono što još tvrde Finci, da se "njihove vlasti brinu se o svojim osumnjičenima, a hrvatske vlasti o svojim osumnjičenima", sugerirajući kako je cijela istraga oko Patrije u rukama Mladena Bajića. 

Je li to onda dobra ili loša vijest? 

Za Fince očito loša kad se preko hrvatskih medija žale na lošu suradnju s hrvatskim kolegama "koji im se nisu javili od sredine srpnja". Je li to onda dobra vijest za Mesića koji javno negira da se uopće vodi istraga i kojeg, ako je suditi po njegovu samouvjerenom istupu, Bajić još nije dodirnuo?

A Mladen Bajić svejedno šuti. Kakav je to onda znak?

Neuralgična točka

Ovaj tjedan još jednom je pogurnuo glavnog državnog odvjetnika u fokus javnosti i na nekoliko slučajeva demonstrira kako se još uvijek radi o neuralgičnoj točki hrvatskog pravosuđa, a s njime i visoke politike.

Ivo Josipović otvoreno hvali Bajića upravo u vezi onoga za što ga Sanader proziva na sudu. Da radi po političkom nalogu, ali i da je po političkom nalogu spreman ne poduzimati ništa. Odnosno, spreman je čekati da njegov politički patron sleti s dužnosti, pa da mu onda može na nezaštićenu grbaču isprazniti svoje čuvene ladice krcate kaznenih prijava.

A Stjepan Mesić je negdje između. 

Više nije na funkciji koja bi ga eventualno štitila od kaznenog progona, ali ipak je prije odlaska u mirovinu zakopao ratne sjekire sa svima koji bi ga kasnije mogli doći glave. Sanader nije bio toliko mudar. Da nije napao Kosoricu na press konferenciji trećeg siječnja 2010. godine, možda ona ne bi 4. siječnja pozvala Bajića u Banske dvore i, kako nas uvjerava Sanader, naložila kazneni progon bivšeg premijera. Šutnja je u ovim krajevima još uvijek zlato.

Pored toga, ne treba zaboraviti jednu bitnu činjenicu: Mesić je bio taj koji je progurao Bajićevo imenovanje 2001. godine, nakon što se zajedno s Ivicom Račanom riješio Radovana Ortynskog. 

Je li Bajić čovjek koji će prijeći preko toga i utamničiti svog "sponzora"?

Natočio optužnice

Svašta je moguće. Naročito ako se sjetimo Sanaderove izjave o tome kako mu je Bajić svojedobno darovao čak dvije umjetničke slike (što je ovaj demantirao), pa mu onda svejedno "natočio" pet optužnica.

Upravo zato ova priča o Patriji uopće više nije priča o Stipi Mesiću, već isključivo o Mladenu Bajiću. 

Kao što su to bile i priče o višegodišnjoj korupciji pod Sanaderovom vlašću, o Milanu Bandiću i desetinama kaznenih prijava protiv njega, priče o mafiji i tajkunima, o ratnim zločincima koje je optuživao tek pod pritiskom Europske unije. Sve su to priče o Bajiću.

A svih tih mračnih priča možda ne bi bilo da smo imali nekog drugog "Bajića", neumreženog, neovisnog i beskompromisnog, netko tko bi posao glavnog državnog odvjetnika radio bez kalkulacija i prijateljevanja s onima koje bi trebao progoniti.

Ali opet, budimo realni, ova država takvo nešto ne bi dopustila. U njoj može preživjeti samo ovakav Mladen Bajić.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin